ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

Πάθος για το... αυγολέμονο

ΤΑΣΟΥΛΑ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

H πιο έντονη ανάμνηση από τα παιδικά χρόνια του είναι το αυγολέμονο. «Για μένα είναι ο ορισμός του comfort food. Οποτε ήμουν άρρωστος, η μητέρα μου έφτιαχνε μια υπέροχη σούπα με αυγολέμονο και πάντα γινόμουν καλύτερα – σφαίρα!» λέει γελώντας. «Αν έρθεις στα εστιατόριά μου, θα δεις το αυγολέμονο να πρωταγωνιστεί σε αρκετά πιάτα, αλλά και σε μια διαφορετική εκδοχή: ως γλύκισμα. Αυτό κάνω: περνάω τις ελληνικές γεύσεις μέσα από το δικό μου φίλτρο. Είμαι άτακτο αγόρι! (Γέλια) Τις ανακατεύω με αρκετές ιδέες, μπόλικη ιστορία και σύγχρονες τεχνικές. Στα μενού μου δεν θα βρεις τζατζίκι και μουσακά. Θα βρεις, όμως, την ουσία της Ελλάδας, το πνεύμα της, κάποιες από τις αξίες της. Γιατί το φαγητό δεν πρέπει να είναι απόλαυση μόνο για τις αισθήσεις. Εχει το χρέος να αποτελεί και πνευματική πρόκληση. Να σε “πηγαίνει” σε μέρη που δεν έχεις ποτέ επισκεφθεί, να σε εκπλήσσει, να σου δίνει τροφή για σκέψη...».

Τζορτζ Καλομπάρης, ετών 40. Παιδί Ελλήνων μεταναστών και ο πιο διάσημος σεφ στην Αυστραλία: με αδιάλειπτη παρουσία σε δημοφιλή τηλεοπτικά προγράμματα και με μια αυτοκρατορία που περιλαμβάνει 21 εστιατόρια στο Σίδνεϊ και στη Μελβούρνη, με 650 εργαζομένους. Δεν ξεχνάει τις ελληνικές ρίζες του. Ερχεται στη χώρα μας κάθε καλοκαίρι για διακοπές, στο σπίτι που πρόσφατα αγόρασε στη Βάρκιζα. Στην αθηναϊκή Ριβιέρα έγινε και ο γάμος του, πριν από λίγες ημέρες. «Ηταν υπέροχα! Είχαμε 260 καλεσμένους από όλο τον κόσμο, γλεντήσαμε με την ψυχή μας. Η αγγελία, μάλιστα, δημοσιεύθηκε στην “Καθημερινή”», λέει γελώντας. Η σύζυγός του Νάταλι είναι Ιταλίδα. «Αλλά στην πραγματικότητα είναι πιο Ελληνίδα από πολλούς Ελληνες. Μαθαίνει τη γλώσσα μας και μαγειρεύει τις πιο νόστιμες φακές που έχω φάει!».

Είναι αμέτρητες οι φορές που αναφέρει την Ελλάδα στην κουβέντα μας. «Κυλάει στις φλέβες μου, τη σέβομαι, την αγαπώ, είναι η έμπνευση και η κινητήριος δύναμη σε ό,τι κάνω. Κάθε δύο εβδομάδες, όλοι οι εργαζόμενοι στα εστιατόριά μου παρακολουθούν μαθήματα: για την ελληνική φιλοσοφία, τον δικό μας τρόπο ζωής, την κουλτούρα μας – χωρίς αυτά το φαγητό δεν σημαίνει απολύτως τίποτα».

Στην κουζίνα του θα βρει κανείς αυγοτάραχο Μεσολογγίου, φιστίκια Αιγίνης, κρόκο Κοζάνης, κάππαρη και άλλους «θησαυρούς» από την πατρίδα. «Χωρίς καλές πρώτες ύλες, δεν υπάρχει καλός σεφ», επισημαίνει. «Γι’ αυτό και τα περισσότερα από τα λαχανικά που χρησιμοποιούμε καλλιεργούνται σε δικές μας φάρμες». Ποιο είναι το αγαπημένο του υλικό; «Το ελαιόλαδο. Δεν μπορώ να κάνω τίποτα χωρίς αυτό».

«Ισως δακρύσεις»

Από τις 27 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, ο Τζορτζ Καλομπάρης θα βρίσκεται και πάλι στα μέρη μας, για να συμμετάσχει στο Taste of Athens. To διάσημο διεθνές φεστιβάλ έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας και θα συγκεντρώσει την «αφρόκρεμα» της αθηναϊκής γαστρονομικής σκηνής στο Ξέφωτο του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στο Taste Theatre, το κεντρικό stage της διοργάνωσης, γνωστοί σεφ θα ετοιμάζουν καθημερινά 40 πιάτα, τα οποία οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαμβάνουν σε ειδικές τιμές. «Αποφάσισα να φτιάξω γεμιστά», με ενημερώνει. «Δεν θα είναι όπως αυτά που ξέρεις. “Πάει, τρελάθηκε ο Καλομπάρης”, θα πεις όταν τα δεις. Αλλά όταν τα φας θα θυμηθείς τη γιαγιά σου και τη μαμά σου... Κι ίσως δακρύσεις. Αυτό θέλω!».

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ