Αντίπαλοι σε διαγωνισμό Δημ. Κούτρας και Ελλάκτωρ

Αντίπαλοι σε διαγωνισμό Δημ. Κούτρας και Ελλάκτωρ

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν θέμα χρόνου να συμβεί. Λίγες εβδομάδες μετά τη στρατηγική συμμαχία μεταξύ του κ. Δημήτρη Κούτρα και της Intrakat, το ιστορικό και ιδρυτικό στέλεχος της «Ακτωρ» θα τεθεί «αντίπαλός» της. Οπως προκύπτει, η κοινοπραξία Intrakat – ΤΕΚΑΛ αποτελεί ένα εκ των τριών σχημάτων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Γκόνου στη Θεσσαλονίκη, έκταση που ανήκει στη ΓΑΙΑΟΣΕ και όπου δρομολογείται η ανάπτυξη ενός μεγάλου εμπορευματικού κέντρου. Οι άλλοι δύο συμμετέχοντες θα είναι η «Ακτωρ» του ομίλου Ελλάκτωρ και η ΜΕΤΚΑ του ομίλου Μυτιληναίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κούτρας, παρότι εξακολουθεί να διατηρεί το ποσοστό συμμετοχής του στον όμιλο Ελλάκτωρ (υπολογίζεται ότι είναι της τάξεως του 7%), προχώρησε στα τέλη Αυγούστου σε στρατηγική συμμαχία με την Intrakat, αποκτώντας το 20% του μετοχικού της κεφαλαίου. Πωλητής ήταν η οικογένεια Κόκκαλη, η οποία περιόρισε τη συμμετοχή της στην εταιρεία από το 80% στο 60%. Το τίμημα υπολογίζεται ότι ανήλθε σε περίπου 8 εκατ. ευρώ.

Στόχος της πλευράς Κόκκαλη είναι η ενίσχυση της παρουσίας της εισηγμένης στον κλάδο των δημοσίων έργων, αξιοποιώντας τις επαφές και την τεχνογνωσία του κ. Κούτρα. Μάλιστα, είναι πιθανόν να γίνει ακόμα και απόσχιση της σχετικής δραστηριότητας των κατασκευών σε ένα νέο, αυτόνομο σχήμα, αποσυνδέοντας τα υπόλοιπα σκέλη της Intrakat, όπως οι ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων και η ανάπτυξη και εκμετάλλευση ξενοδοχειακών και τουριστικών ακινήτων.

Η αξιοποίηση της έκτασης των 672 στρεμμάτων προβλέπει τη δημιουργία του δεύτερου μεγαλύτερου εμπορευματικού κέντρου της χώρας, μετά το αντίστοιχο στο Θριάσιο Πεδίο, με στόχο να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, που μετά την πρόσφατη ιδιωτικοποίηση αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τη διαχείριση φορτίων.

Πλέον, οι τρεις παραπάνω εταιρείες αναμένεται να εισέλθουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού, που αφορά τον ανταγωνιστικό διάλογο, διάρκειας περίπου δύο μηνών, από τον οποίο θα οριστικοποιηθούν τα τεύχη δημοπράτησης, με βάση τα οποία οι συμμετέχοντες θα κληθούν να υποβάλλουν τις δεσμευτικές προσφορές τους.

Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι είναι πιθανή η ανάδειξη προσωρινού αναδόχου κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2019, όταν και θα αποκαλυφθεί ποια εκ των εταιρειών θα επικρατήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή