Νέο πρόγραμμα σπουδών αποκτά η Αρχιτεκτονική

Νέο πρόγραμμα σπουδών αποκτά η Αρχιτεκτονική

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εμβληματική Αρχιτεκτονική Σχολή Αθηνών από χθες έχει νέο πρόγραμμα σπουδών, ύστερα από δύο και πλέον δεκαετίες. Η Σύγκλητος του ΕΜΠ υπερψήφισε την απόφαση των καθηγητών της σχολής, παρότι για τρίτη φορά εκπρόσωποι του συλλόγου φοιτητών και μέλη της φοιτητικής παράταξης του ΚΚΕ εξέφρασαν την αντίθεσή τους.

Ειδικότερα, όπως παρουσίασε η «Κ» στο φύλλο της Τετάρτης 26/9, οι διδάσκοντες της Αρχιτεκτονικής Σχολή του ΕΜΠ με 58 ψήφους υπέρ, 2 κατά και 5 λευκά, αποφάσισαν ένα νέο πρόγραμμα σπουδών για τη σχολή, το οποίο έπρεπε να εγκριθεί από τη Σύγκλητο του ιδρύματος. Ωστόσο, φοιτητές του ΚΚΕ, έχοντας την ηγεσία του φοιτητικού συλλόγου, αντέδρασαν στην απόφαση και παρενέβησαν στις δύο πρώτες συνεδριάσεις της Συγκλήτου όπου επρόκειτο να συζητήσει το θέμα, με αποτέλεσμα ο πρύτανης του ΕΜΠ Ιωάννης Γκόλιας να διακόψει τη συνεδρίαση.

Κατά τη χθεσινή, τρίτη συνεδρίαση της Συγκλήτου με το θέμα στην ημερήσια διάταξη, οι εκπρόσωποι του φοιτητικού συλλόγου εξέφρασαν για μία ακόμη φορά την αντίδρασή τους. Από την πλευρά τους, περίπου 30 καθηγητές της σχολής αποφάσισαν να παραστούν στη Σύγκλητο προς υποστήριξη της απόφασής τους. Τελικά, το πρόγραμμα σπουδών ψηφίστηκε, με την προσθήκη λίγων μαθημάτων επιλογής και την πρόβλεψη το νέο πρόγραμμα να αξιολογείται κάθε Μάιο, ώστε να γίνονται τυχόν βελτιώσεις ενόψει της επόμενης ακαδημαϊκής χρονιάς.

Μετά δύο δεκαετίες

Το πρόγραμμα σπουδών της Αρχιτεκτονικής αλλάζει ύστερα από δύο και πλέον δεκαετίες και το νέο θεωρείται «κληρονομιά» της γενιάς των καθηγητών που ήταν φοιτητές κατά την εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973, η οποία τώρα αποχωρεί από το ίδρυμα.

Την ίδια στιγμή, χθες, το υπουργείο Παιδείας έθεσε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου «Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις». Με το νομοσχέδιο το ΤΕΙ Θεσσαλίας συνενώνεται με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας «σπάζει» και κάποια τμήματά του συνενώνονται με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και κάποια με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί από το υπουργείο Παιδείας. Η διαδικασία είναι η ίδια με εκείνη που υιοθετήθηκε για τις συνενώσεις των πανεπιστημίων με τα ΤΕΙ σε Ιόνια Νησιά και Ηπειρο. Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου στις 9 π.μ.

Πανεπιστήμιο Κρήτης

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι πιστώθηκε το ποσό των 184.000 ευρώ στον λογαριασμό του Πανεπιστημίου Κρήτης ως έκτακτη χρηματική βοήθεια στους φοιτητές που διέμεναν στην κατεστραμμένη από την πυρκαγιά της 23ης Σεπτεμβρίου φοιτητική εστία. Συγκεκριμένα, θα δοθούν 2.000 ευρώ σε κάθε έναν από τους 92 φοιτητές της εστίας. Οι φοιτητές διαμένουν προσωρινά σε ξενοδοχεία της πόλης, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για τη μονιμότερη εγκατάστασή τους σε ξενοδοχείο μέχρι τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή