Μηλίτης made in Greece από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία στις αρχές του επόμενου έτους

Μηλίτης made in Greece από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία στις αρχές του επόμενου έτους

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρειάστηκαν 96 χρόνια και 105 κυβερνήσεις, προκειμένου να επιτραπεί στην Ελλάδα η παραγωγή… μηλίτη. Το 2017, ήρθη με τον νόμο 4474/2017 η σχετική διάταξη με την οποία απαγορευόταν η παραγωγή μηλίτη στην Ελλάδα, απαγόρευση η οποία είχε θεσπισθεί με τον νόμο 2963/1922, ενώ τον περασμένο Αύγουστο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και η τελευταία υπουργική απόφαση για τον καθορισμό των προδιαγραφών παραγωγής του εν λόγω ποτού. Ποιο είναι το επόμενο βήμα; Αρχές Φεβρουαρίου του 2019 οι καταναλωτές στην Ελλάδα θα μπορούν πλέον να απολαμβάνουν μηλίτη που θα παράγεται εντός συνόρων.

Στο εργοστάσιο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην Πάτρα γίνονται αυτόν τον καιρό πυρετώδεις διαδικασίες, προκειμένου στα τέλη του 2018 να έχει εγκατασταθεί ο απαιτούμενος μηχανολογικός εξοπλισμός για τη νέα γραμμή παραγωγής και στη συνέχεια να ξεκινήσει πλέον κανονικά η παραγωγή. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εργοστάσιο της Πάτρας θα παράγονται και τα δύο σήματα μηλίτη του ομίλου Heineken που σήμερα εισάγονται στην Ελλάδα, δηλαδή τόσο το ελληνικό σήμα «Μηλοκλέφτης», που τοποθέτησε πέρυσι στην ελληνική αγορά η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, όσο και το διεθνές σήμα «Strongbow».

Ο στόχος παραγωγής που έχει τεθεί για το 2019 είναι 3 εκατομμύρια λίτρα, η ποσότητα δηλαδή μηλίτη που σήμερα εισάγεται στην ελληνική αγορά, με προοπτική βεβαίως αύξησης αυτής, τόσο για τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς όσο και σε επόμενη φάση για ξένες αγορές. Η τοποθέτηση στην αγορά ήδη από πέρυσι του ελληνικού σήματος «Μηλοκλέφτης», με ευρεία διαφημιστική καμπάνια, καθώς και η ανάδειξη του αιτήματος για αλλαγή της αναχρονιστικής νομοθεσίας τόσο από την εν λόγω εταιρεία όσο και συλλογικά από την Ενωση Ελλήνων Ζυθοποιών, είχε ως συνέπεια να «μάθουν» οι Ελληνες καταναλωτές το δημοφιλές εδώ και χρόνια σε άλλες χώρες ποτό και να ενισχυθεί συνολικά η κατανάλωση μηλίτη στην εγχώρια αγορά. Σε επόμενη φάση εξετάζεται η εξαγωγή μηλίτη από την Ελλάδα σε άλλες χώρες όπου δραστηριοποιείται ο ολλανδικός όμιλος, αρχής γενομένης από τις βαλκανικές χώρες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι θα χρησιμοποιηθεί πρώτη ύλη από την Ελλάδα. Για την παρασκευή του μηλίτη χρησιμοποιείται χυμός μήλου και ήδη υπάρχουν υποψήφιοι προμηθευτές από την Πελοπόννησο και τη Βόρεια Ελλάδα.

Ο ποιοτικός έλεγχος επί των πρώτων δειγμάτων που έχουν δοθεί είχε θετικά αποτελέσματα και απομένει να ολοκληρωθεί η διαδικασία πιστοποίησης, έτσι ώστε οι συγκεκριμένοι προμηθευτές να χαρακτηριστούν «παγκόσμιοι προμηθευτές» (global suppliers) του ομίλου Heineken.

Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στους εν λόγω παραγωγούς να προμηθεύουν με χυμό μήλου όχι μόνο την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, αλλά συνολικά τον όμιλο Heineken και για άλλες χώρες όπου παράγει μηλίτη. Το συνολικό ύψος της επένδυσης της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας για την παραγωγή μηλίτη στην Ελλάδα ανέρχεται σε 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν περί τις 10 μόνιμες θέσεις εργασίας και επιπλέον εποχικές, κυρίως στη γραμμή μπουκαλιού, καθώς και στο τμήμα ποιοτικού ελέγχου.

Ηταν δίκαιο…

Κάτι που δεν είναι ιδιαιτέρως γνωστό στο ευρύ κοινό είναι πως αυτός που έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να διευθετηθεί το ζήτημα της νομοθεσίας, τόσο του νόμου όσο και της δευτερογενούς νομοθεσίας –καθώς υπήρξαν αρχικά σημαντικές εμπλοκές με το Γενικό Χημείο του Κράτους– ήταν ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος. Και ίσως ήταν μία από τις λίγες φορές που η αγαπημένη φράση του πρωθυπουργού «ήταν δίκαιο, έγινε πράξη» επαληθεύθηκε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή