Κοντά στο «ναι» η Μέρκελ για τη μη περικοπή των συντάξεων

Κοντά στο «ναι» η Μέρκελ για τη μη περικοπή των συντάξεων

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στροφή στο ζήτημα της μη περικοπής των συντάξεων, με αποτέλεσμα να προσεγγίζει την ελληνική θέση για ακύρωση του μέτρου, εμφανίζεται κατά πληροφορίες να πραγματοποιεί το Βερολίνο, αλλά υπό σαφείς όρους και προϋποθέσεις. Ειδικότερα, και ενώ ο χρόνος μετράει αντίστροφα για το Eurogroup του Δεκεμβρίου, που συνιστά και το απώτατο όριο για τη λήψη των όποιων αποφάσεων σε επίπεδο εταίρων, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ φέρεται πλέον να προσεγγίζει θετικά το ελληνικό αίτημα για τις συντάξεις, θέτει, όμως, δύο σαφείς προϋποθέσεις.

Πρώτον, η Αθήνα να τεκμηριώσει με απόλυτο και αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι δεν τίθεται σε κίνδυνο ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ το 2019. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «τα νούμερα που θα παρουσιαστούν πρέπει να είναι ιερά και αμετάβλητα, όπως οι εντολές που έλαβε ο Μωυσής». Ο λόγος είναι προφανής: Η κ. Μέρκελ δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση στην πορεία του επόμενου έτους να αποδειχθεί ότι η Ελλάδα αδυνατεί να επιτύχει τα συμφωνηθέντα πλεονάσματα, λίγους μόλις μήνες μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου προγράμματος, καθώς θα προκληθούν διεθνείς αναταράξεις, ενώ θα υπονομευθεί καίρια η επιδίωξη για επιστροφή της χώρας στις αγορές.

Ο δεύτερος όρος που θέτει η κ. Μέρκελ είναι η μη περικοπή των συντάξεων να ενταχθεί σε ένα συνολικότερο αφήγημα.

Με άλλους λόγους, επιθυμεί να καταστεί απολύτως σαφές πως η αναίρεση του μέτρου σε καμία περίπτωση δεν σηματοδοτεί ή δεν πρόκειται να αποτελέσει αφετηρία για «ξήλωμα» άλλων μεταρρυθμίσεων που υιοθετήθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Για τις σκέψεις του Βερολίνου, κατά πληροφορίες, έχει ενημερωθεί και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκης. Εξάλλου η μη περικοπή των συντάξεων θα εμφανιστεί ως αποτέλεσμα των συνολικών επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας και όχι της πολιτικής της παρούσας κυβέρνησης, αλλά και ως ανταπόκριση σε ένα ζητούμενο που δεν θέτει μόνο το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και η Ν.Δ. και τα λοιπά κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σημειώνεται πως μέχρι πριν από δύο εβδομάδες το κλίμα στα βασικά ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων ήταν ιδιαίτερα αρνητικό σε σχέση με την ακύρωση των ψηφισμένων περικοπών των συντάξεων. Ακόμη και η Κομισιόν, που παραδοσιακά προσεγγίζει ευνοϊκότερα τις ελληνικές θέσεις, ήταν πολύ προσεκτική, γιατί δεν ήθελε να εμφανισθεί ως η μόνη «υποχωρητική» έναντι του ελληνικού αιτήματος.

Ομως, όπως προαναφέρθηκε, ήδη σημειώνεται μια ουσιαστική στροφή, που μάλιστα, εν πολλοίς δεν σχετίζεται ευθέως με την Ελλάδα. Σε όλη την Ευρωζώνη και πρωτίστως στο Βερολίνο υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τις εξελίξεις περί την Ιταλία. Ετσι, ουδείς επιθυμεί μια παράλληλη κρίση με επίκεντρο την Ελλάδα, που θα ανέκυπτε εάν η ακύρωση της περικοπής των συντάξεων προβαλλόταν ως μονομερές μέτρο της ελληνικής κυβέρνησης. Επίσης, η προσέγγιση της κ. Μέρκελ σχετίζεται και με τις εσωτερικές ισορροπίες στη Γερμανία. Η Γερμανίδα καγκελάριος γνωρίζει πως η μη περικοπή των συντάξεων θα προκαλέσει αντιδράσεις, αλλά μόνο από τους Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές. Ομως, εκτιμά πως χρειάζεται περισσότερο τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους, προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία.

Ο κ. Ρέγκλινγκ

Ενδεικτικά των κυοφορούμενων αλλαγών αναφορικά και με την προσέγγιση των θεσμών στο ζήτημα των συντάξεων είναι όσα είπε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στην ολλανδική εφημερίδα De Telegraaf. Ερωτηθείς εάν η ελληνική κυβέρνηση θα αντιστρέψει ορισμένες μεταρρυθμίσεις, ο Ρέγκλινγκ εμφανίστηκε ανοικτός στο ενδεχόμενο τούτο να γίνει κατόπιν συνεννόησης: «Οχι. Εχουν υποσχεθεί τις μεταρρυθμίσεις αυτές. Ο ελληνικός προϋπολογισμός φέτος είναι ελαφρά καλύτερος του αναμενομένου. Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτό τον προϋπολογισμό. Αν αλλάξουν τις πολιτικές τους, θα πρέπει πρώτα να συζητήσουν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Δεν έχουν αποδεσμευθεί ακόμη 100%», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή