Ιδιώτες στις αστικές συγκοινωνίες

Ιδιώτες στις αστικές συγκοινωνίες

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα προβλήματα στις συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης αλλά και η λήξη των συμβάσεων εκτέλεσης μεταφορικού έργου των ΚΤΕΛ (το 2019) φαίνεται ότι επιχειρείται να αντιμετωπιστούν με τροπολογία του υπουργείου Υποδομών, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, λίγη ώρα πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα υδατοδρόμια. Η ίδια όμως τροπολογία επιτρέπει την είσοδο ιδιωτών στα δρομολόγια των αστικών συγκοινωνιών τόσο της Αττικής όσο και της Θεσσαλονίκης.

Με την τροπολογία καθορίζεται ότι «σε περιοχές αρμοδιότητας ΟΑΣΑ Α.Ε. και ΟΣΕΘ, επιτρέπεται να εκτελούνται αστικά και υπεραστικά δρομολόγια από τα ΚΤΕΛ ή από τους ΟΤΑ Α΄ ή Β΄ Βαθμού ή από οδικό μεταφορέα επιβατών με την υπογραφή σύμβασης» μεταξύ των δύο πλευρών (ΟΑΣΑ/ΟΑΣΘ και φορέα). Τα δρομολόγια προτείνονται από τον ΟΑΣΑ ή τον ΟΣΕΘ και εγκρίνονται με απόφαση του υπουργού Υποδομών. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μπορεί κατόπιν σχετικής απόφασης του υπουργού Υποδομών να ανατίθεται η εκτέλεση συγκοινωνιακού έργου αστικού χαρακτήρα είτε σε ΚΤΕΛ, είτε στους δήμους ή ακόμη και σε ανεξάρτητους μεταφορείς.

Παράλληλα προβλέπεται ότι μπορούν να καθοριστούν ειδικά δρομολόγια τοπικού χαρακτήρα, τα οποία επίσης θα μπορούν να εκτελούνται από τα ΚΤΕΛ με την υπογραφή σχετικής σύμβασης μεταξύ των δύο εμπλεκόμενων πλευρών. Με την ψήφιση της τροπολογίας θα μπορούν οι δύο οργανισμοί αστικών συγκοινωνιών να συμμετέχουν σε κοινοπρακτικά σχήματα για την εκπόνηση και υλοποίηση συγκοινωνιακών μελετών και έργων είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Σημειώνεται ότι οι ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) έχουν περάσει στη β΄ φάση του διαγωνισμού για την κατασκευή της Green Line Light Rail Track (ελαφρύ μετρό) στην Ιερουσαλήμ με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Στο μεταξύ θεσπίζεται πλαίσιο λειτουργίας των συγκοινωνιακών φορέων το οποίο θα δεσμεύει και τον ιδιώτη σε περίπτωση που εισέλθει στον χώρο. Συγκεκριμένα σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ΟΑΣΑ, ΚΤΕΛ ή οποιοσδήποτε άλλος δεν εκτελεί τα συμφωνημένα δρομολόγια επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής 4.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι για τις αστικές συγκοινωνίες έχει επιδείξει στο παρελθόν ενδιαφέρον ο όμιλος της FS που έχει εξαγοράσει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Η τροπολογία προβλέπει ακόμη την εγκατάσταση συστημάτων τηλεματικής και ηλεκτρονικού εισιτηρίου στα ΚΤΕΛ Αττικής και Θεσσαλονίκης εντός 4 μηνών από την ψήφιση του νόμου.

Σε στάση εργασίας, από τις 19.00 μέχρι τη λήξη της βάρδιας προχώρησαν χθες οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) οι οποίοι προκήρυξαν επίσης 24ωρη απεργία για σήμερα. Αντιδρούν στην επίμαχη τροπολογία που όπως τονίζουν έχει ως αντικείμενο «τον κατακερματισμό και την εκχώρηση αστικού έργου αποκλειστικής ευθύνης και αρμοδιότητας του ΟΑΣΘ (και του ΟΑΣΑ της Αθήνας) σε ΚΤΕΛ και άλλους ιδιώτες οδικούς μεταφορείς επιβατών».

Τον προβληματισμό της για την απόφαση του σωματείου εργαζομένων του ΟΑΣΘ να προκηρύξει απεργιακές κινητοποιήσεις, εκφράζει, με ανακοίνωσή της, η διοίκηση Οργανισμού. Ο ΟΑΣΘ επισημαίνει ότι με την τροπολογία του υπουργείου Υποδομών δεν θίγονται εργασιακά δικαιώματα, ούτε τίθενται σε αμφισβήτηση οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων στον Οργανισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή