Κάτι κουρασμένα παλικάρια…

Κάτι κουρασμένα παλικάρια…

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον τίτλο του «γηροκομείου πολυτελείας», που συχνά του αποδίδεται, κερδίζει με το σπαθί του το τουρκικό πρωτάθλημα, αφού διαθέτει τα πιο γηρασμένα ρόστερ στην Ευρώπη, ωστόσο κι η ελληνική Σούπερ Λιγκα δεν πάει πολύ πίσω, έχοντας τον τέταρτο υψηλότερο μέσον όρο ηλικίας στα ρόστερ των ομάδων της. Γενικά υπάρχει μια σαφής διάκριση μεταξύ των γηρασμένων πρωταθλημάτων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των νεανικών της Κεντρικής Ευρώπης, βάσει των στοιχείων του Ποδοσφαιρικού Παρατηρητηρίου CIES της Ελβετίας.

Ανατολική Μεσόγειος

Η σύγκριση του φετινού έμψυχου δυναμικού των 31 κυριότερων πρωταθλημάτων στην Ευρώπη έδειξε ότι το κλίμα της Ανατολικής Μεσογείου «σηκώνει» περισσότερο τους πιο προχωρημένης ηλικίας ποδοσφαιριστές, κι έτσι ο μέσος όρος στην Τουρκία ανέρχεται στα 28,89 έτη. Από κοντά και το κυπριακό πρωτάθλημα με 28,42 έτη, μπροστά από το ρωσικό με 28,01 χρόνια. Για λίγο έχασε την… άνοδο στο βάθρο η Σούπερ Λίγκα, αφού με μέσον όρο ηλικίας στα 27,65 χρόνια το ελληνικό πρωτάθλημα είναι τέσσερις μήνες πιο νεανικό από το ρωσικό, προσφέροντας κι αυτό, όπως η Τουρκία κι η Κύπρος, ιδανικό προορισμό για τους πιο… έμπειρους παίκτες.

Αντιθέτως, τα νεανικότερα ρόστερ τα βρίσκει κανείς στην Κεντρική Ευρώπη, με πρώτη την Κροατία (24,62 έτη), δεύτερη τη γειτονική Σλοβενία (24,82) και τρίτη την Ολλανδία (25,23). Ακολουθούν Σλοβακία, Ελβετία και Αυστρία. Τα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα βρίσκονται στη μέση της λίστας, με τη Γερμανία στα 26,11 έτη, τη Γαλλία στα 26,26, την Αγγλία στα 27,08, και τις Ισπανία (27,34) και Ιταλία (27,38) όχι μακριά από την Ελλάδα.

Παναθηναϊκός ο πιο νέος

Τον ελληνικό μέσον όρο ρίχνει σημαντικά το ρόστερ του Παναθηναϊκού. Η απαγόρευση μεταγραφών παικτών άνω των 23 ετών, πλην ενός, και η πολιτική αξιοποίησης των ακαδημιών του συλλόγου έχει φέρει τους «πράσινους» με διαφορά πρώτους στη λίστα των νεανικότερων συλλόγων της Σούπερ Λίγκας, σύμφωνα με το CIES. Mε μέση ηλικία στα 24,46 χρόνια ο Παναθηναϊκός είναι πάνω από 3 χρόνια νεανικότερος από τον ελληνικό μέσον όρο, και πάνω από 1,5 χρόνο από το δεύτερο νεανικότερο ρόστερ της Ελλάδας, αυτό του «αιωνίου αντιπάλου» Ολυμπιακού (26,05 έτη).

Είναι δε πολύ εντυπωσιακό ότι και οι πέντε νεαρότερες ομάδες της Ελλάδας όσον αφορά τους παίκτες που χρησιμοποίησαν φέτος έως την 1η Οκτωβρίου είναι από το Λεκανοπέδιο, με την ΑΕΚ τρίτη (26,23 έτη), τον Ατρόμητο τέταρτο (26,23) και τον Πανιώνιο πέμπτο (26,49), ενώ δεν μπορεί παρά να είναι ενθαρρυντικό ότι οι τρεις δημοφιλέστεροι σύλλογοι της χώρας έχουν και τα νεανικότερα ρόστερ.

Στον αντίποδα, το πιο γηρασμένο ρόστερ της Σούπερ Λίγκας διαθέτει η Λαμία, με μέσον όρο 30,65 χρόνια, περνώντας τον ΠΑΟΚ (29,24 χρόνια), τον Λεβαδειακό (29,12) και τον Αρη (28,68).

Η Λαμία, μάλιστα, έχει τον κάθε άλλο παρά επίζηλο τίτλο της τρίτης θέσης σε όλη την Ευρώπη, πίσω μόνο από την τουρκική Μπεσίκτας (30,97 έτη) και την ΑΕΚ Λάρνακας (30,73) και μπροστά από τον Απόλλωνα Λεμεσού (30,57) και την τουρκική Ανκαραγκούτσου (30,55).

Είναι τόσο εκτεταμένο το φαινόμενο των ποδοσφαιριστών προχωρημένης ηλικίας στην Τουρκία, ώστε από τις 20 πλέον γηρασμένες ομάδες σε όλη την Ευρώπη, οι επτά είναι από τη γειτονική χώρα, ενώ οι τρεις είναι κυπριακές (η τρίτη είναι η Ανόρθωση). Ο ΠΑΟΚ έρχεται 24ος.

Από την άλλη πλευρά, η νεανικότερη ομάδα στην Ευρώπη είναι η δανέζικη Νόρτζελαντ, με μέσον όρο ηλικίας το εντυπωσιακό 21,40 έτη, δηλαδή δέκα μήνες νεανικότερη από τη δεύτερη της κατάταξης Ρουντές από την Κροατία (με 22,25 έτη). Τρίτη είναι η επίσης κροατική Ιστρα (22,70 έτη), τέταρτη η ολλανδική Χρόνινχεν (22,80) και πέμπτη η σλοβακική Ζίλινα (22,86).

Ειδικά στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης, τόσο η πιο γηρασμένη όσο και η νεανικότερη ομάδα προέρχονται από την Ιταλία: Η Φιορεντίνα έχει μέσον όρο 23,89 χρόνια, καταλαμβάνοντας τη 19η θέση σε όλη την Ευρώπη, ενώ η πιο γηρασμένη είναι η Πάρμα με 29,58 έτη, στη 13η θέση πανευρωπαϊκά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή