Επενδύσεις 8,5 εκατ. έως το τέλος του 2019 από την ΕΖΑ

Επενδύσεις 8,5 εκατ. έως το τέλος του 2019 από την ΕΖΑ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επενδύσεις συνολικού ύψους 8,5 εκατ. ευρώ με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2019, οι οποίες αναμένεται να υπηρετήσουν τον στόχο της εταιρείας για διπλασιασμό του μεριδίου της σε ορίζοντα διετίας, σχεδιάζει να υλοποιήσει η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης (ΕΖΑ). Την ίδια ώρα η εταιρεία, σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο αλλά και με άλλους φορείς της βιομηχανίας και του τουρισμού, προτίθεται να προχωρήσει στη δημιουργία σχολής ζυθοποιών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες στο πλαίσιο δημοσιογραφικής ενημέρωσης ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΖΑ Αθανάσιος Συριανός, η εταιρεία πρόκειται να προχωρήσει στη δημιουργία καινούργιας γραμμής παραγωγής για μπίρα σε φιάλη, επένδυση ύψους 8 εκατ. ευρώ, καθώς και στον εκσυγχρονισμό της γραμμής παραγωγής για την μπίρα σε βαρέλι, επένδυση μισού εκατομμυρίου ευρώ. Τα προηγούμενα χρόνια, εν μέσω κρίσης, η ΕΖΑ είχε πραγματοποιήσει επενδύσεις συνολικού ύψους 15 εκατ. ευρώ, με πλέον σημαντική αυτή της γραμμής παραγωγής για μπίρα σε κουτί, ύψους 5 εκατ. ευρώ. Αν και το εργοστάσιο της εταιρείας στην Αταλάντη, στις παρυφές του Παρνασσού, έχει παραγωγική δυνατότητα 80 εκατ. λίτρων ετησίως, η παραγωγή της ΕΖΑ φτάνει τα 35 εκατ. λίτρα τον χρόνο, ποσότητα, πάντως, που την καθιστά πλέον ζυθοποιία και όχι μικροζυθοποιία (το σχετικό όριο για να χαρακτηρισθεί κάποια εταιρεία μικροζυθοποιία είναι η παραγωγή κάτω από 20 εκατ. λίτρα μπίρας ετησίως).

Το μερίδιο αγοράς της ΕΖΑ ήταν τον Αύγουστο 10,1% ενώ από την αρχή της χρονιάς μέχρι τον Αύγουστο διαμορφώθηκε σε 8%, σύμφωνα με στοιχεία της Nielsen που επικαλέστηκε η διοίκηση της εταιρείας. Αξίζει, βεβαίως, εδώ να σημειωθεί ότι τα στοιχεία αυτά αφορούν μόνο τις πωλήσεις που πραγματοποιούνται στο κανάλι των σούπερ μάρκετ (η λεγόμενη «ζεστή» αγορά), καθώς μόνο εκεί μπορούν να γίνουν οι σχετικές μετρήσεις, και όχι στην εστίαση (στη λεγόμενη «κρύα» αγορά). Στόχος των μετόχων της ΕΖΑ είναι σε μία διετία το μερίδιο αγοράς να έχει διπλασιασθεί.

Σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις της εταιρείας, αυτές, σύμφωνα με τον κ. Συριανό, αναμένεται να κυμανθούν το 2018 σε 36 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη εκτιμάται ότι θα φτάσουν περίπου τα 4 εκατ. ευρώ. Το 2017 ο κύκλος εργασιών σε ενοποιημένο επίπεδο διαμορφώθηκε σε 30,63 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη σε 1,09 εκατ. ευρώ. Το καθαρό αποτέλεσμα, πάντως, ήταν ζημίες σε επίπεδο ομίλου ύψους 811.000 ευρώ.

Τέλος, το προσεχές διάστημα η ΕΖΑ προγραμματίζει να ανακοινώσει την έναρξη προγράμματος τριετούς φοίτησης – σχολή ζυθοποιών– στο πλαίσιο της λεγόμενης διττής εκπαίδευσης (πρωτοβουλία που αναπτύσσει το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο), στο οποίο αναμένεται να συνεργασθούν ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανικών (ΣΕΒ) και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή