Πρόταση για αμερικανικές βάσεις σε Βόλο, Λάρισα και Αλεξανδρούπολη από Καμμένο

Πρόταση για αμερικανικές βάσεις σε Βόλο, Λάρισα και Αλεξανδρούπολη από Καμμένο

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δημιουργία μόνιμων αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων εκτός από τη Σούδα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας πρότεινε στον Αμερικανό ομόλογό του Τζέιμς Μάτις, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος στο πλαίσιο της συνάντησής τους στο Πεντάγωνο.

«Η Ελλάδα θεωρεί τις ΗΠΑ στρατηγικό εταίρο και σύμμαχο, τον μοναδικό θα τολμούσα να πω. Είναι σημαντικό για την Ελλάδα οι ΗΠΑ να αναπτύξουν στρατιωτικές δυνάμεις στη χώρα σε μία πιο μόνιμη βάση όχι μόνο στον Κόλπο της Σούδας, αλλά επίσης στον Βόλο, στη Λάρισα και στην Αλεξανδρούπολη», είπε ο κ. Καμμένος.

Οι αναφορές του κ. Καμμένου δεν είναι τυχαίες, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει χρησιμοποιηθεί ήδη από τον αμερικανικό στρατό για την προώθηση αμερικανικών ελικοπτέρων στην ανατολική Ευρώπη. Επίσης, στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα είναι μόνιμα σταθμευμένα αμερικανικά drones MQ9 ενώ τους προηγούμενες μήνες έχουν πραγματοποιήσει μεταστάθμευση F-22 Raptor. 

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές οι Αμερικανοί αξιολογούν τη χρήση του αεροδρομίου της Λάρισας καθώς και άλλων κρίσιμων εγκαταστάσεων της Πολεμικής Αεροπορίας για τη στάθμευση μεγαλύτερων αεροπλάνων, όπως είναι τα ιπτάμενα τάνκερ. 

Ενα πολύ σημαντικό στοιχείο της συζήτησης μεταξύ των δύο υπουργών ήταν και η συνεργασία των δύο χωρών κατά της τρομοκρατίας. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η άσκηση που θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη τον Δεκέμβριο και είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ σε ελληνικό χώρο.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με δήλωση του Τζέιμς Μάτις για την πιθανότητα νέας στρατιωτικής βάσης στην Ελλάδα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας είπε: «Υπάρχουν δομές, οι οποίες θα ήταν πολύ ενδιαφέρον για την Ελλάδα να έρθουν κοντά μας. Μην ξεχνάμε ότι έχουμε μπει πλέον σε μία περίοδο που έχουμε νέα είδη απειλών, υπάρχει ο κυβερνοπόλεμος, οι δορυφορικές πληροφορίες, πάρα πολλά νέα μέσα τα οποία έχουν αναπτύξει οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και με την παρουσία τους στην Ελλάδα θα μπορούν να μας βοηθήσουν πάρα πολύ και στη δική μας αμυντική πολιτική».

Ο Τζέιμς Μάτις από την πλευρά του επιβεβαίωσε τη στενή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ στον τομέα της Αμυνας και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δέσμευση της Ελλάδας για αμυντικές δαπάνες της τάξεως του 2% αλλά και την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για την αναβάθμιση των μαχητικών F-16. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή