Νέα παράταση στον νόμο Παρασκευόπουλου

Νέα παράταση στον νόμο Παρασκευόπουλου

4' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ακόμη παράταση για τον λεγόμενο νόμο Παρασκευόπουλου, που έχει επικριθεί όσο λίγοι, δόθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης με την προσθήκη ορισμένων βελτιωτικών διατάξεων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα που εμφανίστηκαν στην πράξη από την εφαρμογή του και προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, κυρίως, λόγω των περιστατικών υποτροπής από πρόωρα αποφυλακισθέντες βαρυποινίτες. Η νέα παράταση –δεύτερη κατά σειράν– δόθηκε με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, διατηρώντας τις εξαιρέσεις που είχε εισάγει στον νόμο Παρασκευόπουλου ο προκάτοχός του Σταύρος Κοντονής, για καταδικασμένους για βαριά αδικήματα, όπως ανθρωποκτονίες ή βιασμούς και άλλα για τους οποίους ούτε και τώρα θα επιτρέπεται να βγαίνουν πρόωρα από τις φυλακές.

Ομως, με την τροπολογία Καλογήρου εισάγεται για πρώτη φορά ρύθμιση για όσους βγαίνουν σε εφαρμογή των διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου, ώστε να μπαίνουν ξανά μέσα και να εκτίουν ολόκληρη την ποινή τους, αν συλληφθούν να έχουν διαπράξει –και καταδικαστούν– ακόμα και για μικρής ποινικής αξίας αδικήματα όπως αυτά που επισύρουν ποινές από έναν χρόνο ώς και τρία.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ορίζεται ότι η αποφυλάκιση, σε περίπτωση υποτροπής, παύει να ισχύει, ο κρατούμενος θα μπαίνει και πάλι στη φυλακή και θα εκτίει όλη την ποινή του σαν να μην είχε βγει ποτέ.

Η διάταξη κρίθηκε αναγκαίο να εισαχθεί, καθώς τα περιστατικά υποτροπής από βαρυποινίτες που βγήκαν με τον νόμο Παρασκευόπουλου σόκαραν την κοινή γνώμη και προκάλεσαν θύματα, όπως η περίπτωση της εφοριακού Δώρας Ζέμπερη, που βρήκε φρικτό θάνατο μέσα στο νεκροταφείο, όταν της επιτέθηκε με σκοπό τη ληστεία καταδικασμένος για ναρκωτικά σε πολυετή κάθειρξη και αποφυλακισθείς με τις διατάξεις του λεγόμενου νόμου Παρασκευόπουλου.

Ενδιαφέρον προκαλεί επίσης και η διάταξη, που επιχειρεί να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα που εμφανίστηκαν από αποφυλακίσεις βαρυποινιτών, καθώς προβλέπει ότι θα μπορούν αντί να είναι ελεύθεροι να κρατούνται κατ’ οίκον σε περιορισμό ή να είναι υπό επιτήρηση με βραχιολάκι.

Η τροπολογία του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου έρχεται σε μια συγκυρία κατά την οποία η κυβέρνηση μετράει ήδη το πολιτικό κόστος που έχει υποστεί από τις συνέπειες του νόμου Παρασκευόπουλου και επιχειρείται με την τροπολογία που κατατέθηκε, να περιοριστούν οι περιπτώσεις αποφυλακίσεων βαρυποινιτών και υποτροπής που έχουν καταγραφεί προκαλώντας έντονες αντιδράσεις, καθώς και άλλες συνέπειες του νόμου αυτού, όπως οι αποφυλακίσεις για λόγους υγείας.

Η πρόσφατη υπόθεση με την αποφυλάκιση του επιχειρηματία Αριστείδη Φλώρου που βγήκε με διατάξεις του λεγόμενου νόμου Παρασκευόπουλου –και αυτός– επικαλούμενος λόγους υγείας ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, προκάλεσε έρευνα, που κατέληξε σε συμπεράσματα περί πλαστότητας των ιατρικών πιστοποιητικών πάνω στα οποία στηρίχθηκε η πρόωρη αποφυλάκισή του.

Πιστοποιητικά «μαϊμού»

Τώρα, με την τροπολογία Καλογήρου προβλέπεται, ότι σε περιπτώσεις που αποδειχθούν τα ιατρικά πιστοποιητικά πλαστά, τότε η αποφυλάκιση με όρους θα ανακαλείται αμέσως, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει ή όχι η νόμιμη προθεσμία, ενώ παρέχεται στους δικαστές η δυνατότητα να ελέγχουν με πρόσθετες πραγματογνωμοσύνες την ουσία των ιατρικών φακέλων για να αποφεύγονται περιπτώσεις πιστοποιητικών «μαϊμού», όπως συνέβη με τον Φλώρο, ο οποίος τελικά επέστρεψε στη φυλακή μετά τις αποκαλύψεις για το παρασκήνιο της αποφυλάκισής του.

Η περίπτωση Φλώρου αλλά και η γενικευμένη έρευνα της εισαγγελίας για τις αποφυλακίσεις για λόγους υγείας που ακολούθησε, αποτέλεσε τη δοκιμασία στην πράξη των επίμαχων ρυθμίσεων που υπήρξαν –όπως είναι φυσικό– αντικείμενο εκμετάλλευσης και παράνομων διαδικασιών.

Αλλωστε, η νομοθεσία για αποφυλακίσεις με σκοπό την αποσυμφόρηση των φυλακών, τα όρια της οποίας δοκιμάστηκαν σκληρά με τη νομοθεσία Παρασκευόπουλου –και για ορισμένους πολίτες που υπήρξαν θύματα υπότροπων βαρυποινιτών οδυνηρά– δεν είναι καινούργια πρακτική για τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών. Οι σχετικές ρυθμίσεις άρχισαν δειλά δειλά να κάνουν την εμφάνισή τους το 2008, ενώ στη συνέχεια δεν υπήρξε υπουργός Δικαιοσύνης, που να μην έφερε προς ψήφιση έναν νόμο αποσυμφόρησης των φυλακών έως ότου φθάσαμε στην περίπτωση Παρασκευόπουλου, που κατά το κοινώς λεγόμενον «το τερμάτισε».

Οι προσπάθειες επί Κοντονή και τώρα επί υπουργίας Καλογήρου επιχειρούν να μαζέψουν την κατάσταση, αλλά συνεχίζοντας την πρακτική όταν γεμίζουν οι φυλακές να αδειάζουν με νόμους. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η τωρινή παράταση, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης θα ισχύσει έως να ψηφιστούν οι νέοι κώδικες, Ποινικός και Ποινικής Δικονομίας, όπου θ’ αλλάξουν πολλά για τις ποινές και την έκτισή τους.

Και άλλη περίπτωση… Φλώρου

Για εγκληματική οργάνωση και ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος ερευνούν οι εισαγγελείς Διαφθοράς που έχουν αναλάβει τις υποθέσεις παράνομων αποφυλακίσεων υπό όρους με πλαστά πιστοποιητικά αναπηρίας, εκτός από τα αδικήματα για δωροδοκίες και ψευδείς βεβαιώσεις, καθώς εντοπίστηκε κύκλωμα μέσα στις φυλακές για παράνομες αποφυλακίσεις κρατουμένων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εισαγγελία Διαφθοράς που ξεκίνησε έρευνα με αφορμή την αποφυλάκιση του επιχειρηματία Αρ. Φλώρου, εντόπισε και άλλη περίπτωση ισοβίτη κρατουμένου που βγήκε από τη φυλακή πριν από κάποιους μήνες με τη χρήση πλαστών ιατρικών πιστοποιητικών. Η δεύτερη αυτή περίπτωση οδήγησε τους εισαγγελείς σε ανεύρεση στοιχείων που οδηγούν στην ύπαρξη κυκλώματος με πλοκάμια και μέσα στις φυλακές, όπου με πλαστά χαρτιά (ιατρικά πιστοποιητικά) κρατούμενοι για βαριά αδικήματα, όπως ο ισοβίτης που εντοπίστηκε, πέτυχαν να αποφυλακιστούν με όρους.

Ο ισοβίτης, που ήδη είναι έξω, είχε καταδίκες για ανθρωποκτονία και άλλα ποινικά αδικήματα και έκανε χρήση πλαστών πιστοποιητικών. Η έρευνα, πάντως, της Εισαγγελίας συνεχίζεται, ήδη έχουν φθάσει στα χέρια των εισαγγελέων περί τους 340 φακέλους αποφυλακίσεων προς έλεγχο, και η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζήτησε ήδη την τροποποίηση του νόμου για να μπορούν να ανακαλούνται οι παράνομες αποφυλακίσεις που στηρίζονται σε πλαστά πιστοποιητικά για την υγεία του κρατουμένου. Αλλωστε, η περίπτωση Φλώρου που αποτέλεσε και την αφορμή για την έρευνα των εισαγγελέων, συνεχίζει να βρίσκεται υπό έλεγχο, καθώς και δεύτερο ιατρικό πιστοποιητικό αποδείχθηκε στην υπόθεση αυτή πλαστό. Και έπεται συνέχεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή