Εντεκα χρόνια έστηναν την απάτη στη Folli Follie

Εντεκα χρόνια έστηναν την απάτη στη Folli Follie

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για επιβαρυντικά στοιχεία για διάπραξη απάτης που κυοφορείτο για χρόνια κάνει λόγο το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, με το οποίο δεσμεύτηκαν τραπεζικοί λογαριασμοί και θυρίδες της οικογένειας Κοτσολιούτσου και των μελών της διοίκησης της Folli Follie.

Οι δικαστές που εξέδωσαν το βούλευμα για τη δέσμευση υιοθετούν τη θέση ότι από το 2007 τουλάχιστον «χτιζόταν» η απάτη και σημειώνουν τις τεράστιες οικονομικές συνέπειες για όσους αγόρασαν μετοχές της εταιρείας. Στο βούλευμα φιλοξενείται και κατάθεση της Ιλιάνας Κουρκάφα από τη διεύθυνση εισηγμένων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που επισημαίνει τις ενδείξεις για την κυοφορούμενη απάτη από χρόνια.

Ενδεικτικά παρατίθενται αποσπάσματα από το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου:

«Εκ των ανωτέρων συνάγεται ότι πρόκειται για μεθοδευμένη και σχεδιασμένη από τουλάχιστον το 2007 εξαπάτηση των επενδυτών που εμπιστεύθηκαν την ειλικρίνεια των δημοσιευμένων ισολογισμών της εταιρείας, προχώρησαν σε αγορά μετοχών της και σήμερα έχουν καταγράψει τεράστια οικονομική ζημία, αφού η τιμή της μετοχής μετά την αποκάλυψη της απάτης έχει υποστεί οικονομική απαξίωση.

Επιμένως, με βάση το μέχρι σήμερα διαθέσιμο υλικό της προκαταριτκής εξέτασης, το οποίο προέρχεται αφενός από την εποπτική αρχή των εισηγμένων εταιρειών, αφετέρου από το προσωρινό έστω πόρισμα τρίτης ανεξάρτητης ελεγκτικής εταιρείας, υπάρχουν πολύ σοβαρές ενδείξεις ότι η εταιρεία όχι μόνο για το 2017 αλλά με μεγάλη βεβαιότητα επί σειρά ετών δηλαδή κατ΄εξακολούθηση δημοσιοποιούσε ανακριβείς οικονομικές καταστάσεις διογκώνοντας και τον κύκλο των πωλήσεων της και τα κέρδη της και τα ταμειακά της διαθέσιμα, δημιουργώντας συστηματικά μάλιστα στους επενδυτές αλλά και στις εποπτικές αρχές μια παραπλανητική εικόνα για τις πραγματικές δυνατότητες της εταιρείας στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Δεν είναι δε τυχαίο το γεγονός ότι από τον έλεγχο των χρηματιστηριακών συναλλαγών των μελών του ΔΣ προκύπτει ότι στις 5/9/17 ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος είχε προβεί σε πώληση 1.150.000 μετοχών της εταιρείας Folli Follie συνολικής αξίας 23 εκατομμυρίων ευρώ, ενέργεια που από μόνη της είναι ικανή να βλάψει το επενδυτικό κοινό και συνιστά χειραγώγηση πέραν της απατηλής σύνταξης των οικονομικών καταστάσεων που παραπλάνησαν σωρρεία επενδυτών που προχώρησε σε αγορά μετοχών και στη συνέχεια μετά την αποκάλυψη του οικονομικού σκανδάλου και του πανικού, που ακολούθησε ρευστοποίησε τις μετοχές καταγράφοντας ζημία χιλιάδων ευρώ».

Στην κατάθεση της διευθύντριας της Διεύθυνσης Εισηγμένων Εταιριών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Ιλιάννας Κούρκαφα αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι «υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως η εταιρεία «έκτιζε» από το 2007 και πιθανότατα και προγενέστερα ψευδείς ισολογισμούς μεταφέροντας ψευδή κέρδη, ψευδή ταμιακά διαθέσιμα, εικονικές πωλήσεις και ψευδή αποθέματα».

Η μάρτυρας αναφέρει ότι με βάση το πόρισμα της  Alvarez & Marsal ήδη η Κεφαλαιαγορά ξεκίνησε έρευνα και για χρόνια προ του 2016. Όπως λέει «σύμφωνα με την «Α&Μ» οι ανωτέρω ουσιώδεις ανακρίβειες προέκυψαν διότι τουλάχιστον από τη χρήση 2007 (και κατά πάσα πιθανότατα πριν από αυτή) κάποιες εταιρείες της FF ASIA είχαν καταχωρήσει σημαντικό όγκο και αξία εικονικών αγορών και πωλήσεων εμπορευμάτων…. Η Α&Μ εντόπισε 3 περιόδους και μεθόδους καταχώρησης εικονικών συναλλαγών. Η πρώτη την περίοδο 2015-17 η οποία αναφέρεται ως «άμεσες εικονικές συναλλαγές», η δεύτερη αφορά την περίοδο 2007-15 η οποία αναφέρεται ως «Εμμεσες εικονικές συναλλαγές» και η Τρίτη πιστεύεται ότι αποτελεί πρακτική που υιοθετήθηκε μεταξύ του 2001-2015 (στην οποία υπάλληλοι του FF GROUP ASIA αναφέρονταν ως “MerryGoRound” (Γύρω Γύρω Ολοι). Η Α&Μ σημειώνει ότι η παλιότερη αναφορά σε αυτή την πρακτική ήταν το 2001 αλλά δεν αποκλείει να συνέβαινε και παλαιότερα».

Ερώτηση: Για πόσα περίπου χρόνια κατά την αξιολόγησή σας «χτιζόταν» ο ενοποιημένος ισολογισμός της FFG (με ψευδή στοιχεία για αδιανέμητα κέρδη, ταμιακά διαθέσμια, πωλήσεις και αποθέματα);

Απάντηση: Με βάση τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία όπως αυτά αποτυπώνονται στην έκθεση της Α&Μ, ουσιώδεις ανακρίβειες προέκυψαν διότι τουλάχιστον από τη χρήση του 2007 (και κατά πάσα πιθανότητα πριν από αυτή) κάποιες εταιρείες της FFGASIA είχαν καταχωρήσει σημαντικό όγκο και αξία εικονικών αγορών και πωλήσεων. Επίσης η Α&Μ στην έκθεσή της σημειώνει ότι τα λογιστικά στοιχεία που της παρασχέθηκαν χρονολογούνται από το 2007 και ως εκ τούτου αναφέρει ότι δεν ήταν σε θέση να εντοπίσει συναλλαγές με ελεγχόμενες εταιρείες καθώς και εικονικές πωλήσεις ή αγορές πριν το έτος 2007. Επίσης η Α&Μ διαπιστώνει ότι η πρακτική του MerryGoRound” χρησιμοποιείται τουλάχιστον από το 2001 έως το 2015. Τέλος αναφέρεται ότι σύμφωνα με την Α&Μ απ΄τη χρήση 2001 τουλάχιστον διαπιστώθηκε σύσταση ελεγχόμενης εταιρείας. Η αξιολόγηση των ευρημάτων της Α&Μ εκτιμώ ότι θα οδηγήσει, απο εποπτική άποψη, στη διαπίστωση ότι οι ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας για σειρά ετών δεν ήταν ορθές, αλλά αντιθέτως ψευδείς και παραπλανητικές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή