Πάνω από εβδομήντα ξενοδοχεία-ενέχυρα πωλεί η Alpha Bank

Πάνω από εβδομήντα ξενοδοχεία-ενέχυρα πωλεί η Alpha Bank

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερες από 70 ξενοδοχειακές μονάδες περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο Jupiter που διαθέτει προς πώληση η Alpha Bank και περιλαμβάνει 500 κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις σε 1.700 ακίνητα. Πρόκειται για την πρώτη τόσο μεγάλη συγκέντρωση τουριστικών εγκαταστάσεων, κυρίως μεσαίου και μικρότερου μεγέθους, που θα πουληθεί σε επενδυτικά κεφάλαια λόγω μη εξυπηρετουμένων δανειακών υποχρεώσεων.

Σύμφωνα με άριστα ενημερωμένες πηγές της «Κ», τα περισσότερα δάνεια τουριστικών επιχειρήσεων αφορούν ξενοδοχεία που βρίσκονται στη Μύκονο, στην Κεφαλονιά, τη Σύρο, τη Σαντορίνη και την Αθήνα, αλλά υπάρχουν και κάποια άλλα σε περιοχές όπως η Κρήτη και η Ρόδος. Ενδεικτικά αναφέρεται πως περιλαμβάνονται δάνειο ξενοδοχειακής επιχείρησης με μονάδα 34 δωματίων στον Ορνό της Μυκόνου, άλλη μονάδα 275 δωματίων στη Χερσόνησο του Ηρακλείου στην Κρήτη, ξενοδοχείο 135 δωματίων στη θέση Καλυθιές πλησίον της παραλίας Φαληράκι στη Ρόδο, συγκρότημα 148 δωματίων στη Σκάλα της Κεφαλονιάς, μικρό συγκρότημα 35 δωματίων στη θέση Τούρλος στη Μύκονο και δεκάδες άλλα. Σημειώνεται πως τo χαρτοφυλάκιο Jupiter της Alpha bank συγκροτείται από δάνεια ονομαστικής αξίας 800 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει 500 μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων με εξασφαλίσεις σε 1.700 ακίνητα.

Το μόνο αντίστοιχο μέχρι στιγμής χαρτοφυλάκιο που έχει πουληθεί, το οποίο όμως δεν περιελάμβανε τέτοιο πλήθος ξενοδοχείων, ήταν το Amoeba της Τράπεζας Πειραιώς. Το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο της Πειραιώς απαρτιζόταν από δάνεια ύψους 1,95 δισ. ευρώ, λογιστικής αξίας 1,45 δισ. ευρώ, και αγοράστηκε από την Βain Capital έναντι τιμήματος 432 εκατ. ευρώ. Με αντίστοιχο ή και μικρότερο discount αναμένεται να κλείσει η πώληση του Jupiter. Το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι ισχυρό και σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνει την αμερικανική θυγατρική της Allianz, PIMCO, τη Lonestar, την Apollo, τη Fortress και κοινοπρακτικό σχήμα της Deutsche Bank με τη Centerbridge και την EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης). Οι δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να υποβληθούν την ερχόμενη Δεύτερα 15 Οκτωβρίου.

Ο ξενοδοχειακός κλάδος στην Ελλάδα εκτιμάται πως βαρύνεται με περί τα 7,5 δισ. συνολικές τραπεζικές χρηματοδοτήσεις ή περίπου 8% του συνόλου των επιχειρηματικών δανείων. Το δε ύψος των μη εξυπηρετούμενων ξενοδοχειακών δανείων των τραπεζών υπολογίζεται πέριξ των 3 δισ. ευρώ. Εξ αυτών το ένα δισ. αφορά πέντε-έξι μεγάλες επιχειρήσεις ενώ ένα σημαντικό ποσοστό αφορά δάνεια που εξυπηρετούνται μεν κανονικά, έπειτα από ρυθμίσεις, πλην όμως εκτιμάται ότι έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν εκ νέου πρόβλημα. Στο μεγαλύτερο μέρος τους οι χορηγήσεις προς ξενοδοχειακές επιθεωρήσεις αφορούν δάνεια ύψους άνω του 1 εκατ. ευρώ, με τις επιχειρήσεις που ανήκουν στην κατηγορία αυτή να ανέρχονται σε περίπου 1.400, σύμφωνα με κύκλους της τουριστικής αγοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή