Στο Eldorado του τουρισμού στρέφονται οι εταιρείες ακινήτων

Στο Eldorado του τουρισμού στρέφονται οι εταιρείες ακινήτων

4' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολο και μεγαλύτερο ρόλο έχουν πλέον τα ξενοδοχεία στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια των επενδυτών ακινήτων, με βασικούς εκφραστές της εν λόγω τάσης τις ΑΕΕΑΠ (εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία). Από τις αρχές του έτους, οι εταιρείες του κλάδου έχουν προχωρήσει σε επενδύσεις συνολικού ύψους άνω των 130 εκατ. ευρώ, είτε για την αγορά υφιστάμενων ξενοδοχειακών ακινήτων είτε για κτίρια, τα οποία πρόκειται να μετατρέψουν σε ξενοδοχεία.

Η πιο πρόσφατη κίνηση πραγματοποιήθηκε εντός της εβδομάδας από την Briq Properties ΑΕΕΑΠ, την εταιρεία του ομίλου Infoquest, η οποία απέκτησε το ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων Mr. And Mrs. White Paros, από την Hotel Brain. Η τελευταία θα παραμείνει ως μισθωτής του ακινήτου, συνεχίζοντας να το λειτουργεί. Το ύψος της επένδυσης για το ακίνητο των 4.468 τ.μ. και των 49 δωματίων ανήλθε σε 3,5 εκατ. ευρώ. Οπως αναφέρει στην «Κ» η κ. Αννα Αποστολίδου, διευθύνουσα σύμβουλος της Briq, «επενδύσαμε σε ένα νησί, όπως η Πάρος, το οποίο πιστεύουμε ότι προσφέρει σημαντική προοπτική μελλοντικών υπεραξιών σε επίπεδο τιμών και παράλληλα ενέχει χαμηλότερο ρίσκο συγκριτικά με άλλες τουριστικές περιοχές, όπως π.χ. η Μύκονος, ή η Σαντορίνη, όπου οι τιμές είναι πολύ υψηλές».

Σύμφωνα με την κ. Αποστολίδου, η είσοδος στον κλάδο της φιλοξενίας και των ξενοδοχειακών ακινήτων ήταν σημαντική κίνηση για την εταιρεία, καθώς το όφελος είναι πολλαπλό. Κατ’ αρχάς οι αποδόσεις που προσφέρονται είναι υψηλότερες από άλλες κατηγορίες ακινήτων, καθώς πέραν ενός ελάχιστου εγγυημένου ενοικίου, κατά κανόνα, οι ΑΕΕΑΠ εισπράττουν κι ένα πρόσθετο ποσοστό επί του τζίρου του ξενοδοχείου, εφόσον αυτός υπερβεί ένα προκαθορισμένο ύψος. Παράλληλα, υπάρχει και η προσδοκία μελλοντικής ανόδου των αξιών των ακινήτων, λόγω της συνεχούς ανάπτυξης του τουριστικού κλάδου. «Θεωρούμε ότι υπάρχουν κρυμμένες υπεραξίες σε πολλά από τα υφιστάμενα ξενοδοχειακά ακίνητα, οι οποίες μπορούν να αναδειχθούν, μέσω μιας καλύτερης διαχείρισης», σημειώνει χαρακτηριστικά η κ. Αποστολίδου.

Σε κάθε περίπτωση, τις παραπάνω απόψεις είναι σαφές ότι συμμερίζεται το σύνολο του κλάδου, όπως αποδεικνύεται από τις σχετικές κινήσεις και των υπόλοιπων εταιρειών. Για παράδειγμα, η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ έχει προβεί σε επενδύσεις 18,2 εκατ. ευρώ για την απόκτηση δύο ξενοδοχείων σε Θεσσαλονίκη και Λευκωσία, που είναι αμφότερα μισθωμένα σε εταιρείες συμφερόντων του ομίλου Zeus International, ο οποίος έχει και την ευθύνη λειτουργίας τους. Συγκεκριμένα, στη Θεσσαλονίκη αποκτήθηκε το Lazart Hotel αντί 7 εκατ. ευρώ, ενώ στη Λευκωσία εξαγοράστηκε το 100% της εταιρείας Lasmane Properties, ιδιοκτήτριας ξενοδοχειακού ακινήτου το οποίο στο παρελθόν λειτουργούσε υπό την επωνυμία Holiday Inn. Το ξενοδοχείο διαθέτει 140 δωμάτια και είναι από τα μεγαλύτερα της πόλης. Το τίμημα ανήλθε σε 11,2 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 4,5 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την πλήρη ανακατασκευή του ακινήτου.

Στις επόμενες κινήσεις της εισηγμένης περιλαμβάνεται η ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης στο κτίριο που αποκτήθηκε νωρίτερα εντός του έτους, στη συμβολή των οδών Ερμού 66 και Αγίας Ειρήνης 7, το οποίο επίσης προορίζεται για χρήση φιλοξενίας. Συγκεκριμένα, στο εν λόγω ακίνητο, πρόκειται να λειτουργήσει μπουτίκ ξενοδοχείο, ενώ στο ισόγειό του θα διατηρηθεί χρήση εμπορικού καταστήματος. Πρόκειται για ακίνητο 2.525 τ.μ., το τίμημα κτήσης του οποίου ήταν 5,7 εκατ. ευρώ, ενώ θα δαπανηθούν επιπλέον 1,3 εκατ. ευρώ για τη διαμόρφωσή του σε κτίριο μεικτής χρήσης.

Μπουτίκ ξενοδοχείο αναμένεται να λειτουργήσει και στο ακίνητο που διαθέτει η Εθνική Πανγαία στην οδό Μητροπόλεως 23, πλησίον της πλατείας Συντάγματος, όπου μέχρι πρότινος στεγαζόταν το Ινστιτούτο Θερβάντες. Πρόκειται για κτίριο επιφάνειας 4.300 τ.μ., όπου εκτός από το ξενοδοχείο θα λειτουργήσει και εστιατόριο με έμφαση στα ελληνικά προϊόντα.

Κινητικότητα στον κλάδο της φιλοξενίας

Σημαντική κινητικότητα στον κλάδο της φιλοξενίας έχει αναπτύξει πλέον και η Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ, μέσω του τουριστικού της βραχίονα Grivalia Hospitality. Η πιο πρόσφατη κίνηση αφορούσε τη μεταβίβαση του 85% του υπερπολυτελούς τουριστικού συγκροτήματος Amanzoe στο Πόρτο Χέλι από την Dolphin Capital. Το τίμημα θα ανέλθει σε 5,8 εκατ. ευρώ, αλλά επιπροσθέτως οι αγοραστές αναλαμβάνουν και το σύνολο των υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων του Amanzoe που ανέρχονται σε 76,5 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος της συμφωνίας σε πάνω από 80 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία Grivalia – Dolphin επεκτείνεται και στο έτερο τουριστικό θέρετρο της τελευταίας στην περιοχή της Ερμιονίδας, Kilada Hills. Συγκεκριμένα, η Grivalia (μέσω του Amanzoe) θα αποκτήσει αντί ποσού 10 εκατ. ευρώ και έκταση που περιλαμβάνει 20 προνομιακά οικόπεδα στο συγκεκριμένο θέρετρο.

Η Grivalia Hospitality ολοκλήρωσε νωρίτερα εντός του έτους και την απόκτηση της εταιρείας «Ναυσικά», η οποία έχει αναλάβει την εκμετάλλευση του συγκροτήματος στα Αστέρια της Γλυφάδας, όπου αναπτύσσεται ήδη πολυτελές τουριστικό θέρετρο. Η συμφωνία είχε επιτευχθεί το 2017, με το τίμημα εξαγοράς να υπολογίζεται σε περίπου 30 εκατ. ευρώ. Με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό, η κάλυψη θα είναι μικρότερη του 1% της έκτασης, δηλαδή λιγότερο από 28.000 τ.μ. Επί της ουσίας, η Grivalia δεν προτίθεται να αξιοποιήσει το σύνολο του διαθέσιμου συντελεστή, προτιμώντας να «πατήσει» στην ήδη ανεπτυγμένη υποδομή των 20.000 τ.μ. Μεταξύ άλλων, το έργο περιλαμβάνει ξενοδοχείο 5 αστέρων και 400 κλινών, σουίτες και επιπλωμένες βίλες, χώρους εστίασης και κέντρα διασκέδασης. Παράλληλα, η εταιρεία απέκτησε φέτος και μία ολοκληρωμένη ξενοδοχειακή μονάδα. Ο λόγος για το Meli Palace στα Μάλια της Κρήτης, ένα πολυτελές ξενοδοχείο 158 δωματίων. Συνολικά, η εταιρεία θα καταβάλει σταδιακά μέχρι το 2022 το ποσό των 13 εκατ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι κατασκευαστικές εργασίες και στο ιδιωτικό νησί Pearl Island στον Παναμά, που αποτέλεσε την πρώτη επένδυση της Grivalia στον κλάδο του τουρισμού. Μάλιστα, παρότι το πρώτο από τα τρία πολυτελή θέρετρα που σχεδιάζονται σε βάθος χρόνου, το Ritz Carlton Reserve, δεν θα παραδοθεί νωρίτερα από το πρώτο τρίμηνο του 2020, ήδη καταγράφεται αυξημένη ζήτηση για αγορές πολυτελών κατοικιών, όπως προκύπτει από την κινητικότητα στις προπωλήσεις.

Τις προθέσεις για την απόκτηση ξενοδοχειακών ακινήτων δεν έχει κρύψει ούτε η Trastor ΑΕΕΑΠ, χωρίς ακόμα να έχει προχωρήσει σε κάποια κίνηση, ενώ παρουσία στον τομέα της φιλοξενίας έχει και η Intercontinental International ΑΕΕΑΠ της οικογένειας Χαλικιά, η οποία επί του παρόντος κινείται στην αγορά επιπλωμένων πολυτελών διαμερισμάτων, με στόχο την εκμίσθωσή τους κυρίως σε στελέχη ξένων εταιρειών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή