Στη Γουόλ Στριτ εισάγεται η Titan America

Στη Γουόλ Στριτ εισάγεται η Titan America

Στόχος, η χρηματοδότηση της μελλοντικής ανάπτυξης του ομίλου στην αμερικανική αγορά

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εισαγωγή των μετοχών της θυγατρικής εταιρείας στην αγορά των ΗΠΑ, Titan America, στο αμερικανικό χρηματιστήριο προωθεί ο όμιλος τσιμέντων ΤΙΤΑΝ. Στόχος είναι η άντληση κεφαλαίων που θα χρηματοδοτήσουν τη μελλοντική ανάπτυξη του ομίλου στην αμερικανική αγορά, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη για τον ελληνικό όμιλο. Εκτιμάται ότι η διαδικασία αυτή θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του 2025. Με βάση τα στοιχεία του φετινού πρώτου τριμήνου, η αγορά των ΗΠΑ συνεισέφερε το 60% των πωλήσεων και το 56,6% των λειτουργικών κερδών EBITDA. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις ανήλθαν σε 370,6 εκατ. ευρώ (επί συνόλου 623,7 εκατ. ευρώ) και τα λειτουργικά κέρδη σε 62,2 εκατ. ευρώ (επί συνόλου 109,8 εκατ. ευρώ). Η θυγατρική στις ΗΠΑ δραστηριοποιείται στην ανατολική ακτή, έχοντας ηγετική θέση στις αγορές της Φλόριντα, στη μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης / Νιου Τζέρσεϊ, όπως επίσης και στις μεσοατλαντικές πολιτείες.

Οπως αναφέρει η διοίκηση του ομίλου, κατά το πρώτο τρίμηνο, παρά τις έντονες βροχοπτώσεις και τις άσχημες καιρικές συνθήκες, αλλά και το ότι οι προγραμματισμένες ετήσιες διακοπές λειτουργίας των δύο μονάδων τσιμέντου, για λόγους συντήρησης, πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα, οι πωλήσεις στις ΗΠΑ αυξήθηκαν και παρέμειναν σε υψηλό επίπεδο. «Οι παραγγελίες πελατών παραμένουν σε υψηλά μεγέθη και η ζήτηση είναι αυξημένη λόγω των συσσωρευμένων ανεκτέλεστων παραγγελιών, τόσο για δημόσια όσο και για ιδιωτικής πρωτοβουλίας έργα. Η επίδραση του προγράμματος για τις υποδομές (IIJA) γίνεται ολοένα και πιο εμφανής, ενώ ο νόμος για την ενίσχυση της τεχνολογίας (CHIPS) καθοδηγεί και ενισχύει τον μετασχηματισμό του βιομηχανικού κλάδου στις ΗΠΑ».

Παράλληλα, σύμφωνα με τη διοίκηση, η αγορά κατοικίας παραμένει σε πιο χαμηλά επίπεδα, ωστόσο υπάρχει η προσδοκία ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) θα χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική της μέσα στο έτος και ότι η δραστηριότητα στον συγκεκριμένο κλάδο θα ανακάμψει. Στις σημαντικές εξελίξεις είναι και το γεγονός ότι το εργοστάσιο της Titan America, «Roanoke» στην περιοχή της Βιρτζίνια, επιλέχθηκε για επιχορήγηση ύψους έως 61,7 εκατ. δολαρίων από το υπ. Ενέργειας των ΗΠΑ, ώστε να αναπτυχθεί καινοτόμος τεχνολογία για τη γραμμή παραγωγής θερμικά ενεργοποιημένης αργίλου. Επίσης, μετά τις αναβαθμίσεις στους σταθμούς εισαγωγής στην Τάμπα και στο Νόρφολκ, ο όμιλος μπορεί πλέον να τροφοδοτεί περαιτέρω τις περιοχές δραστηριοποίησής του στις νοτιοανατολικές και μεσοατλαντικές πολιτείες και να καλύψει με αυτόν τον τρόπο την αυξημένη ζήτηση. Υπενθυμίζεται ότι ένα μέρος από την παραγωγή στην Ελλάδα εξάγεται στην αγορά των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι προοπτικές για την αγορά των ΗΠΑ είναι θετικές, καθώς οι δείκτες στον κατασκευαστικό κλάδο παραμένουν θετικοί, υποστηρίζοντας έτσι τις υψηλές πωλήσεις. «Επίσης, οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έργα οδοποιίας, γέφυρες, συγκοινωνίες και ύδρευση αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω. Τα επίπεδα των τιμών αναμένεται ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν στήριξη, σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από τη συνεχιζόμενη περιορισμένη προσφορά αλλά και από τη συνεχιζόμενη δυναμική από τις προηγούμενες τιμολογιακές αυξήσεις», σημειώνει η διοίκηση του ομίλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT