11η απονομή Βραβείων Ποιότητας «Γαστρονόμου»

11η απονομή Βραβείων Ποιότητας «Γαστρονόμου»

5' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέρυσι, στα δέκατα γενέθλια των Βραβείων Ποιότητας του «Γαστρονόμου», ο διευθυντής της εφημερίδας «Η Καθημερινή», Αλέξης Παπαχελάς, είχε υποσχεθεί ότι «αυτό το όμορφο “ταξίδι” θα συνεχιστεί». Πράγματι, για έναν ακόμη χρόνο –τον ενδέκατο, αισίως– οι άνθρωποι του περιοδικού μέσα από επίπονες έρευνες, ρεπορτάζ, γευστικές δοκιμές και τυφλές γευσιγνωσίες με τη συμβολή ειδικών, αναζήτησαν Ελληνες της παραγωγής, οι οποίοι «γέννησαν» ιδέες και τις υλοποίησαν, παρά τα προβλήματα και την τροχοπέδη που η κρίση αλλά και η δυσκαμψία του κρατικού μηχανισμού βάζουν σε καθετί.

Η Νικολέτα έφτασε στο ορεινό Πλωμάρι και στην Αργολίδα. Η Νένα στο Κιλκίς, στα νότια του νομού Χανίων και στις βουνοκορφές των Καμβουνίων. Ο Γιάννης στην Κάλυμνο. Η Μαρία στην Εύβοια και στην Καλαμάτα. Η Λίνα εξερεύνησε στα Γιαννιτσά, αλλά και στα στενά των Καμινίων. Γνώρισαν ανθρώπους που κυνήγησαν το όνειρό τους και πήραν τα ρίσκα που αυτό συνεπάγεται· που αποδεικνύουν με τα προϊόντα τους ότι η χώρα μας μπορεί να κάνει τη διαφορά διεθνώς, φτάνει να επενδύσει στην ποιότητα και στην καινοτομία.

Η «άλλη Ελλάδα»

«Ερευνούμε, ταξιδεύουμε, ανακαλύπτουμε, δοκιμάζουμε, καταγράφουμε, απολαμβάνουμε. Γράφουμε για προϊόντα, συνταγές, τόπους, παραδόσεις, συνήθειες, ανθρώπους. Το ταξίδι ήταν συναρπαστικό γιατί συναρπαστικοί είναι οι παραγωγοί που συναντήσαμε. Πεισματάρηδες, έντιμοι, δημιουργικοί, παράγουν προϊόντα ποιοτικά, νόστιμα και ασφαλή. Διδάσκουν ήθος με το ήθος τους. Διδάσκουν το μέτρο. Παράγουν πολιτισμό», τόνισε ο Αγγελος Ρέντουλας, αρχισυντάκτης των γαστρονομικών εκδόσεων της «Καθημερινής» στην έναρξη της βραδιάς που ήταν αφιερωμένη ακριβώς σ’ αυτούς τους ανθρώπους, στην «άλλη Ελλάδα», του μόχθου, της υπέρβασης, του αποτελέσματος.

11η απονομή Βραβείων Ποιότητας «Γαστρονόμου»-1

(Από αριστερά) Πάνω: Φάνης Θεοδωρόπουλος, Λάζαρος Μαλτέζος, Δήμητρα Τσακίρη, Μανώλης Βασιλάκης, Ευτύχης Ανδρουλάκης, Κωνσταντίνος Πρωτούλης, Ερασμία Παπαδοπούλου, Σύλβια Σαμολαδά, Γιάννα Τζίκα, Δέσποινα Βουδούρη, Θανάσης Παρπαρούσης.

Κάτω: Κώστας Μαρταβαλτζόγλου, Βαγγέλης Γεροβασιλείου, Βασίλης Δημόπουλος, Αννα Μηλιώνη, Μιχάλης Μάρακας, Χρυσοβαλάντης Κόγιος, Αστέριος Γκανάς, Αντώνης Κοπανέζος, Δρόσος Κοπανέζος, Βασίλης Ράλλης, Ροζίνα Σταθοπούλου.

Η απονομή των 11ων Βραβείων Ποιότητας του «Γαστρονόμου» πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Καρατζά της Εθνικής Τράπεζας, στην πλατεία Κοτζιά, αφού η Εθνική Τράπεζα είναι αρωγός του «Γαστρονόμου» στη διοργάνωση των Βραβείων και συνοδοιπόρος στην προσπάθειά του να αναδεικνύει Ελληνες που παράγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας.

Ο καθημερινός αγώνας και τα επιτεύγματα των 15 βραβευθέντων «φωτίστηκαν» μέσα από καλοφτιαγμένα –σύντομα αλλά «εύγλωττα»– βίντεο: προβλήθηκαν στο ξεκίνημα της εκδήλωσης, την οποία παρουσίασε με άψογο τρόπο –με χιούμορ και τρυφερότητα– η λυγερόκορμη δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ, Χριστίνα Βίδου.

«Θα πρέπει να βρούμε με ποιον θα φάμε και θα πιούμε, πριν βρούμε τι θα φάμε και θα πιούμε», έλεγε ο Επίκουρος. Μετά την απονομή των Βραβείων, οι βραβευθέντες, οι άνθρωποι του «Γαστρονόμου» και της Εθνικής Τράπεζας και οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι τους –μια μεγάλη παρέα– βρέθηκαν στο εμβληματικό Μέγαρο Μελά, έργο του Ερνέστου Τσίλλερ, το οποίο ανήκε στον Ελληνα μεγαλέμπορο Βασίλειο Μελά. Εκεί δοκίμασαν τα νόστιμα μεζεδάκια που είχαν ετοιμάσει για την περίσταση οι σεφ του περιοδικού, Νένα Ισμυρνόγλου, Αστέριος Κουστούδης, Λευτέρης Λαζάρου, Θοδωρής Παπανικολάου και Χριστόφορος Πέσκιας – καθώς και τα λαχταριστά γλυκίσματα του Στέλιου Παρλιάρου.

«Η άμιλλα μάς οδηγεί, έτσι έχουμε προκόψει οι Ελληνες»

Η οικογένεια Βασιλάκη παράγει ελαιόλαδο από το 1865 στη Νεάπολη Λασιθίου. Η συνεχής βελτίωση και η επένδυση στην επιχείρηση είχαν ως αποτέλεσμα ένα υπερσύγχρονο ελαιοτριβείο. Το 95% της παραγωγής εξάγεται σε Γαλλία, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία και αλλού. Ο Εμμανουήλ Βασιλάκης παρέλαβε το Βραβείο Εθνικής Τράπεζας – Ελληνική Γη από τα χέρια της Νέλλης Τζάκου-Λαμπροπούλου, γενικής διευθύντριας Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας. «Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 ονειρευτήκαμε έναν διαφορετικό δρόμο για το κρητικό ελαιόλαδο. Τον ακολουθήσαμε με συλλογικότητα και μεράκι. Αυτό το βραβείο ανήκει και στη σύζυγό μου, που στέκεται πάντα στο πλευρό μου», είπε με τρεμάμενη φωνή και μάτια βουρκωμένα.

Η συγκίνηση ήταν κοινός παρονομαστής στα λίγα αλλά ουσιαστικά λόγια των βραβευθέντων. Αναμενόμενο. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι μαθημένοι στην έκθεση, δεν «φωνάζουν» για να διαφημίσουν αυτό που κάνουν. Εργάζονται σιωπηλά, με αφοσίωση σχεδόν μοναστική σ’ αυτό που έχουν αναγάγει σε έργο ζωής. Οπως οι οκτώ κυρίες από το Γυναικόκαστρο Κιλκίς, που ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν το εξαιρετικό φρέσκο αγελαδινό γάλα «8 γυναίκες». Η Αντιγόνη Κουτρούτσιου, η Κούλα Ιορδανίδου, η Σύλβια Σαμολαδά, η Λαμπρινή Τσομπανίδου, η Κρυσταλλία Σαράντη, η Χριστίνα Σπύρου, η Δέσποινα Βουδούρη και η Ερασμία Παπαδοπούλου κατάφεραν σε ελάχιστο χρόνο να συνεταιριστούν και τον περασμένο Φεβρουάριο έγινε η πρώτη διανομή του γάλακτός τους. «Εχουμε τόσο γάλα. Γιατί να μην το βάλουμε στο ράφι; Αυτό σκεφτήκαμε. Καθημερινά μας προτιμούν 5.500 καταναλωτές. Ελπίζουμε σύντομα να γίνουν 12.000», δήλωσαν παραλαμβάνοντας το Βραβείο Γυναικείας Επιχειρηματικότητας.

11η απονομή Βραβείων Ποιότητας «Γαστρονόμου»-2

Η Νέλλη Τζάκου-Λαμπροπούλου, γενική διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, απένειμε το Βραβείο Ελληνική Γη.

Αλλη χαρακτηριστική περίπτωση είναι η χαλβαδοποιία Αργουδέλη, που συμπληρώνει φέτος ενενήντα εννέα χρόνια, με την τέταρτη γενιά της οικογένειας στο τιμόνι της επιχείρησης. «Εχουμε τη χαρά να βλέπουμε καθημερινά την αξία της παράδοσης μέσα από τις αφηγήσεις των πελατών μας, που έμαθαν τα προϊόντα μας από τους γονείς τους και τους παππούδες τους και τώρα τα επιλέγουν για τα παιδιά και τα εγγόνια τους», είπε η εκπρόσωπος της χαλβαδοποιίας Ροζίνα Σταθοπούλου παραλαμβάνοντας το Βραβείο «Εύη Βουτσινά».

Αλλά και η οικογένεια του Θανάση Παρπαρούση, που επιμένει –με μεράκι και σεβασμό στο αμπέλι– στην παραγωγή σπουδαίων κρασιών. «Η άμιλλα μάς οδηγεί, έτσι έχουμε προκόψει οι Ελληνες οινοποιοί. Γιατί αν κάποιος από εμάς κάνει ένα καλό κρασί, οι υπόλοιποι προσπαθούμε να κάνουμε ένα καλύτερο», δήλωσε συγκινημένος ο πρωτοπόρος Πατρινός οινοποιός, στον οποίο απονεμήθηκε το Βραβείο Παραγωγής Παλαιωμένου Αποστάγματος. Λίγο πριν, ο συνάδελφός του Βαγγέλης Γεροβασιλείου, παραλαμβάνοντας το Βραβείο Παραγωγής Οίνου, είχε αναρωτηθεί: «Υπάρχουν, άραγε, πολιτικοί ανάμεσά μας; Αν ναι, βλέποντας τα βλέμματα αυτών των ανθρώπων και το πάθος τους, ας κάνουν ό,τι χρειάζεται για να μην τους επιβαρύνουν με τόσους δυσβάσταχτους φόρους. Μόνο αξιοποιώντας την ελληνική γη θα σωθούμε…». (Φωτογραφίες: Δημήτρης Βλάικος, Αγγελος Γιωτόπουλος, Βαγγέλης Ζαβός)

Τα βραβεία

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ

Στην εταιρεία Corphes, που καλλιεργεί βουνίσια βότανα και τα διαθέτει σε καλαίσθητες συσκευασίες.

ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Στη φάρμα Μαλτέζου, που παρασκευάζει σεβρ εφάμιλλο –αν όχι καλύτερο– του γαλλικού.

ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Στις «Γυναίκες Γαλακτοπαραγωγούς Γυναικόκαστρου» για το εξαιρετικό φρέσκο αγελαδινό γάλα «8 γυναίκες».

ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ

Στο Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας του ΤΕΙ Πελοποννήσου, που συνδέει άμεσα την εκπαιδευτική διαδικασία με την πραγματική οικονομία.

ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕΛΙΟΥ

Στην οικογένεια Κοπανέζου, με μελισσοκομική παράδοση από το 1942.

ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ

Στη Δήμητρα Τσακίρη, αγρότισσα πρώτης γενιάς, μια δυναμική και δραστήρια βιοκαλλιεργήτρια.

ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Στην οικογένεια Πρωτούλη, για το πολυβραβευμένο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό Aegean Gold.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΥΗ ΒΟΥΤΣΙΝΑ

Στη χαλβαδοποιία Αργουδέλη, που συμπληρώνει φέτος 99 χρόνια.

ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΕΥΡΕΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ

Στην Κονσερβοποιία Βορείου Αιγαίου, που εδώ και σαράντα χρόνια φέρνει στο τραπέζι μας την εμβληματική κίτρινη κονσέρβα ΤΡΑΤΑ.

ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ

Στην εταιρεία Αγροζύμη, που παράγει περισσότερα από 70 είδη ζυμαρικών, το καθένα με φροντίδα και μεράκι.

ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Στον Ευτύχη Ανδρουλάκη και στον Μιχάλη Μάρακα, για το βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Pamako.

ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΙΝΟΥ

Στο Κτήμα Γεροβασιλείου, που τη δεκαετία του 1990 θεμελίωσε τη νέα εποχή του ελληνικού κρασιού, δίνοντάς του ένα διεθνές προφίλ.

ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΑΛΑΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΟΣ

Στην Οινοποιία Παρπαρούση, που έχει συμβάλει τα μάλα στη σύγχρονη οινική εικόνα του τόπου μας.

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ

Στα Καραμανλίδικα του Φάνη, την ανατολίτικη σαλουμερία της Ευριπίδου – μεζετζίδικο όπως το λέει ο δημιουργός.

ΒΡΑΒΕIΟ ΕΘΝΙΚHΣ ΤΡAΠΕΖΑΣ – ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΗ

Στην εταιρεία Vassilakis Estates της οικογένειας Βασιλάκη, που από το 1865 παράγει εξαιρετικό ελαιόλαδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή