Μία επιβεβαιωμένη προσφορά για τη Forthnet

Μία επιβεβαιωμένη προσφορά για τη Forthnet

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς εκπλήξεις πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή η υποβολή των προσφορών για την απόκτηση του 32,8% των μετοχών της Forthnet. Μοναδικές ενδιαφερόμενες ήταν οι εταιρείες Vodafone και Wind, οι οποίες γνωστοποίησαν την υποβολή της προσφοράς τους.

Αντίθετα, ο έτερος ενδιαφερόμενος, ο τηλεοπτικός σταθμός AΝΤ1, κράτησε μέχρι χθες κλειστά χαρτιά. Το ίδιο έπραξαν και οι πωλήτριες τράπεζες. Ο τηλεοπτικός σταθμός AΝΤ1 ήταν ο δεύτερος ενδιαφερόμενος για την πώληση της Forthnet, παρόλο που ενδιαφερόταν μόνον για ένα μέρος της εταιρείας, τη Νova.

Στελέχη του AΝΤ1, χθες, σημείωναν ότι δεν σχολιάζουν τις κινήσεις της διοίκησης του σταθμού και εκτιμούσαν ότι οι σχετικές δηλώσεις και ανακοινώσεις πρέπει να γίνουν από την πλευρά των τραπεζών. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπήρξε άλλος ενδιαφερόμενος, πέραν των Vodafone και Wind.

Oι δύο τελευταίες φέρεται να έχουν προσέλθει στη διαδικασία με μια πρόταση με εναλλακτικά σενάρια. Το πιο ισχυρό σενάριο, ωστόσο, παραμένει αυτό που προβλέπει τη διατήρηση της Nova ως ανεξάρτητης επιχείρησης, η οποία θα διαθέτει το τηλεοπτικό περιεχόμενό της τόσο στη λιανική (νοικοκυριά, επιχειρήσεις), όσο και στη χονδρική (σε άλλους παρόχους) και τον διαμοιρασμό του πελατολογίου της Forthnet στις τηλεπικοινωνίες. Πριν από αυτό, η εταιρεία θα οδηγηθεί σε πτώχευση υπό την προστασία των πιστωτών (άρθρο 106Β), προκειμένου να «κουρευτούν» οι οφειλές της σε τράπεζες και προμηθευτές. Το σενάριο αυτό δεν καλοβλέπουν τράπεζες και κυβέρνηση. Η Forthnet απασχολεί περίπου 1.000 εργαζομένους και μια τέτοια εξέλιξη θα σημάνει την εξάλειψη εκατοντάδων θέσεων εργασίας και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο. Οι τράπεζες δεν φαίνεται να έχουν αντίρρηση, καθώς ορισμένες από αυτές έχουν «μηδενίσει» στα βιβλία τους την αξία της επιχείρησης. Για παράδειγμα, η Alpha Bank στις οικονομικές καταστάσεις α΄ τριμήνου 2018 ανέφερε ότι μείωσε την αξία συμμετοχής της Forthnet σε μόλις ένα ευρώ.

Οι τράπεζες, οι οποίες έχουν δανείσει στη Forthnet 325 εκατ. ευρώ, έχουν βρεθεί στη διελκυστίνδα που ορίζεται από τη διαρκή μείωση της αξίας της επιχείρησης και από τη συνεχή και συστηματική πίεση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει μια πιθανή συμφωνία με τις εταιρείες Vodafone και Wind. Ετσι, αφενός οι τράπεζες επιδιώκουν να πωλήσουν τη συμμετοχή τους προκειμένου να αποσπάσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αξία από τους νέους επενδυτές και αφετέρου η κυβέρνηση προτιμά ρύθμιση των οφειλών. Με άλλα λόγια, συγκρούονται οι δυνάμεις της αγοράς που προκρίνουν την άμεση πώληση της εταιρείας που φθίνει μήνα με τον μήνα, και από την άλλη πλευρά η πολιτική, που προκρίνει τη συνέχιση της λειτουργίας της Forthnet, καθώς μια πώλησή της οδηγεί την αγορά τηλεπικοινωνιών σε τρεις, από τέσσερις σήμερα, παίκτες. Για όλους τους παραπάνω λόγους, η υποβολή της προσφοράς των Vodafone και Wind για εξαγορά του 32,8% δεν σημαίνει και ολοκλήρωση μιας πιθανής συμφωνίας. Είναι πιθανό, λοιπόν, παρά το γεγονός της μεσολάβησης 11 μηνών από την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού, χωρίς να βρεθεί τρίτος ενδιαφερόμενος, οι τράπεζες να κρατήσουν τη διαδικασία ανοιχτή μέχρι να βρεθεί ή να προκύψουν καλύτερες (πολιτικές) συνθήκες πώλησης της επιχείρησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή