Συνεχίζονται οι επιθέσεις σε λεωφορεία

Συνεχίζονται οι επιθέσεις σε λεωφορεία

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνολικά έξι περιστατικά επιθέσεων μετρά ο ΟΑΣΑ από το Σάββατο μέχρι και προχθές το βράδυ, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία τόσο στον Οργανισμό όσο και στις Αρχές. Η τελευταία επίθεση που πραγματοποιήθηκε περίπου στις 9 το βράδυ της Τρίτης, πάλι επί της λεωφόρου Συγγρού, στο ύψος του Αγίου Σώστη, στη γραμμή 136 «Νέα Σμύρνη – Μετρό Συγγρού – Φιξ» έχει αρχίσει να κινεί συγκεκριμένες υποψίες. Το περιστατικό θύμισε σε μεγάλο βαθμό τα προηγούμενα αντίστοιχα που σημειώθηκαν στην ίδια περιοχή, ενώ από τις φθορές που παρατηρούνται στο λεωφορείο εξάγεται το συμπέρασμα, σύμφωνα με τους εργαζομένους που παρέλαβαν τα σπασμένα τζάμια, ότι οι πιθανότητες συγκλίνουν στην εκτίμηση η επίθεση να έχει γίνει και με αεροβόλο όπλο. Είτε πρόκειται για πέτρες είτε για αεροβόλο, οι επιθέσεις έχουν λάβει συστηματικό χαρακτήρα, ενώ η ταυτόσημη μέθοδος φαίνεται ότι οδηγεί σε έναν δράστη –ή ομάδα δραστών– που είτε ενεργούν συστηματικά είτε η δράση τους αποτελεί αντικείμενο αντιγραφής.

Τα πρόσφατα περιστατικά της Συγγρού σαφώς και διαφέρουν σημαντικά από τα αντίστοιχα που σημειώνονταν κατά το πρόσφατο παρελθόν σε περιοχές όπως το Μενίδι ή τον Ασπρόπυργο, όπου στην πλειονότητά τους δράστες ήταν συμμορίες, ανήλικοι ή Ρομά.

Οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΑ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς αισθάνονται απροστάτευτοι, ενώ τονίζουν ότι αδυνατούν να προστατεύσουν τους επιβάτες που μεταφέρουν. «Σκεφθείτε, τι θα συνέβαινε εάν χτυπούσε ο οδηγός;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΟΑΣΑ κ. Κωνσταντίνος Σιορίκης. Ο ίδιος εξηγεί ότι παρατηρείται παρόμοια μέθοδος στις επιθέσεις, οι οποίες σημειώνονται συνήθως κοντά σε υπόγειες διαβάσεις, από όπου οι δράστες μάλλον μπορούν να διαφύγουν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί.

Παράλληλα, προχθές το βράδυ άγνωστοι πέταξαν αντικείμενο σε συρμό του ΗΣΑΠ, στα Πετράλωνα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά στο μάτι μια γυναίκα, η οποία διακομίστηκε στο νοσοκομείο «Γεννηματάς».

Εδώ και δύο εβδομάδες έχουν σημειωθεί συνολικά 14 επιθέσεις σε λεωφορεία. Την ίδια ώρα, λόγω των πολλαπλών επιθέσεων και στην περιοχή του Καματερού, έχει διακοπεί ένα τμήμα του δρομολογίου «Ανθούπολη – Καματερό».

Οι συσκέψεις εντός του ΟΑΣΑ συνεχίζονται με επίκεντρο το ζήτημα της ασφάλειας τόσο στα λεωφορεία όσο και στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο. Ωστόσο, αντιμετωπίζονται ως διαφορετικά περιστατικά οι επιθέσεις στις γραμμές που διέρχονται από τη λεωφόρο Συγγρού και εκείνες που σημειώθηκαν στον ηλεκτρικό. Επίσης διαχωρίζονται και οι επιθέσεις που σημειώνονται σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως το Μενίδι, το Ιλιον, τον Ασπρόπυργο κ.α.

Συλλήψεις και προσαγωγές

Τρεις ανήλικοι, 15 ετών, συνελήφθησαν το απόγευμα της Τρίτης στους Αγίους Αναργύρους κατηγορούμενοι ότι πετούσαν πέτρες σε αστικά λεωφορεία. Εντοπίστηκαν από αστυνομικούς του τοπικού Α.Τ. και εις βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για διακεκριμένη φθορά και διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών. Η σύλληψή τους έγινε λίγα λεπτά αφού είχαν σπάσει με πέτρες τα τζάμια λεωφορείου των ΟΣΥ που εκτελούσε τακτικό δρομολόγιο στην περιοχή. Αν και προσπάθησαν να διαφύγουν τρέχοντας, τελικά ακινητοποιήθηκαν και συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς. Στο μεταξύ, παρόμοιες επιθέσεις σημειώθηκαν το βράδυ της Τρίτης σε ένα λεωφορείο που κινείτο στη λεωφόρο Συγγρού και σε συρμό του ΗΣΑΠ στα Πετράλωνα. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί προκαλεί προβληματισμό και στις αστυνομικές αρχές, δεδομένης της διαπίστωσης ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί συνεχής αστυνόμευση σε όλο του μήκος του εκτεταμένου συγκοινωνιακού δικτύου της πρωτεύουσας. Παράλληλα, υπάρχει ανησυχία να προκύψουν μιμητές των δραστών και να πληθύνουν ανάλογα περιστατικά εάν δεν καταστεί εφικτός σύντομα ο εντοπισμός και η σύλληψή τους. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης της αστυνομίας για την αντιμετώπιση της ανησυχητικής κατάστασης, το βράδυ της Τρίτης, λίγο μετά την επίθεση εναντίον λεωφορείου που κινείτο στη λεωφόρο Συγγρού, προσήχθησαν στο Α.Τ. Καλλιθέας ως ύποπτοι δύο νεαροί, οι οποίοι ωστόσο λίγο αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή