«Μαθήματα» άρνησης χορήγησης αντιβιοτικών

«Μαθήματα» άρνησης χορήγησης αντιβιοτικών

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης παίχτηκε ένα ιδιότυπο παιχνίδι. Ο ομιλητής της εκδήλωσης ανέλαβε τον ρόλο του ιδιοκτήτη φαρμακείου και ένα μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου τον ρόλο του ασθενούς-«πελάτη». Ο «πελάτης», ο οποίος σύμφωνα με το σενάριο ταλαιπωρείται από μία εποχική ίωση ζητούσε επίμονα να πάρει αντιβίωση χωρίς συνταγή. Ο φαρμακοποιός προσπαθούσε να τον πείσει ότι το αντιβιοτικό δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα και αντίθετα ενδέχεται να του κάνει κακό.

Αυτό το παιχνίδι ρόλων ήταν ένα επιπλέον εργαλείο για την επιμόρφωση των περίπου 100 φαρμακοποιών που παρακολούθησαν την πρώτη εκδήλωση-σεμινάριο που διοργάνωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), για το πώς οφείλουν να πείσουν τους πιεστικούς πελάτες τους ότι οι ιώσεις δεν αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικό και ότι τα αντιβιοτικά δεν είναι πανάκεια, ούτε μπορούν να καταναλώνονται χωρίς τη συμβουλή γιατρού. Πρόκειται σίγουρα για ένα δύσκολο εγχείρημα με δεδομένο ότι επί σειράν ετών οι Ελληνες πρωταγωνιστούν στην υπερκατανάλωση αντιβιοτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σύμφωνα με έρευνες, τουλάχιστον ένας στους τρεις Ελληνες έχει στο σπίτι του αντιβιοτικό «για ώρα ανάγκης», ενώ επτά στους δέκα θα λάβουν αντιβιοτικό λόγω ίωσης, τη στιγμή που είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η αντιβίωση δεν καταπολεμά τους ιούς.

Η εκδήλωση-σεμινάριο εντάσσεται στη νέα δράση που υλοποιεί ο ΦΣΘ, η οποία στοχεύει αφενός στην ανάδειξη του ρόλου του φαρμακοποιού στην παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αφετέρου στη μείωση της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών. Ο Σύλλογος, σε συνεργασία με την Α΄ Πανεπιστημιακή Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ και τον διευθυντή της, καθηγητή Απόστολο Χατζητόλιο, συνέταξε κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού προς χρήση των φαρμακοποιών που θα καθοδηγούν με βάση αυτές τους ασθενείς που επισκέπτονται το φαρμακείο τους. Πρόκειται για έναν αλγόριθμο κατάταξης των περιστατικών ανάλογα με τον βαθμό επικινδυνότητας για την εκδήλωση επιπλοκών (είδος συμπτωμάτων, άλλα προβλήματα υγείας του ασθενούς κ.ά.), ενώ η κατηγοριοποίηση θα ξεκινά από την παρακολούθηση και τη συμπτωματική αντιμετώπιση των ελαφρών περιστατικών στο φαρμακείο έως την υποχρεωτική παραπομπή στον γιατρό.

Οπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΦΣΘ Διονύσιος Ευγενίδης, «στόχος της δράσης μας είναι να προσπαθήσουμε να πείσουμε τους συμπολίτες μας ότι τα αντιβιοτικά δεν προσφέρουν βοήθεια στις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού και με αυτόν τον τρόπο να ελαττώσουμε τη χρήση τους. Και παράλληλα να τους προτείνουμε λύσεις που θα τους ανακουφίσουν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή