Κάτι αλλάζει ριζικά στην περιοχή μας

Κάτι αλλάζει ριζικά στην περιοχή μας

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάτι σημαντικό δρομολογείται στις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ την ώρα που η Αγκυρα ανεβάζει τους τόνους σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο. Η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι κτίζεται ένας άξονας, που ξεκινάει από το Ισραήλ, περνάει από την Κύπρο και την Ελλάδα και καταλήγει στην Πολωνία. Πρόκειται για χώρες που έχουν στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ και προσφέρουν, επίσης, στρατιωτικές διευκολύνσεις.

Προφανές είναι ακόμη πως στην αμερικανική πρωτεύουσα επεξεργάζονται ένα plan B, που αφορά το τι θα κάνουν οι ΗΠΑ εάν η Τουρκία συνεχίσει την απαγκίστρωσή της από τα δυτικά συμφέροντα. Την ευθύνη για τη σύλληψη του σχεδίου έχει ο υφυπουργός Εξωτερικών για ζητήματα Ευρώπης Γουές Μίτσελ.

Ολα αυτά θα συζητηθούν στο τραπέζι της σύσκεψης που θα γίνει στην Ουάσιγκτον στις 13 Δεκεμβρίου με θέμα τη στρατηγική ανασκόπηση της διμερούς σχέσης Ελλάδος – ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, συμβαίνουν πράγματα που περνούν απαρατήρητα, αλλά έχουν ενδιαφέρον. Ο ΓΕΕΘΑ της Κύπρου έχει συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του. Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών συναντιέται με τον Αμερικανό ομόλογό του και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου. Τίποτα από αυτά δεν συνέβαινε στο παρελθόν και δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν κομμάτι κάποιας ρουτίνας.

Πού θα καταλήξουν είναι νωρίς να το πει κανείς και –όπως συχνά επισημαίνουμε– χρειάζεται προσοχή ως προς τις ελληνικές και κυπριακές προσδοκίες. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως κάτι αλλάζει ριζικά στην περιοχή μας. Οι σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου με το Ισραήλ ήταν ο καταλύτης που επιτάχυνε τις εξελίξεις. Εχει όμως σημασία να προσέχουν πάντοτε οι αρμόδιοι και να μην κάνουν ποτέ λάθος εκτίμηση για το τι θα πράξουν οι ΗΠΑ ή και το Ισραήλ, εάν συμβεί κάτι «θερμό» στο Αιγαίο ή πιο νότια.

Η Ελλάδα οφείλει να θέσει εθνικούς στόχους και να τους διεκδικήσει στο πλαίσιο όλης αυτής της «κοσμογονίας» στην περιοχή. Υπάρχουν πράγματα που, ορθώς, γίνονται, αλλά δεν τα γνωρίζουμε. Οι εγγυήσεις, όμως, για την ασφάλεια της χώρας πρέπει να είναι εθνικός στόχος. Ενας άλλος θα ήταν να δούμε μία μέρα αμερικανικά πολεμικά στο Αγαθονήσι ή στο Καστελλόριζο. Κανείς δεν περιμένει σε αυτή την περιοχή ότι κάποιος άλλος θα πολεμήσει γι’ αυτόν αν χρειασθεί. Υπάρχουν ωστόσο κινήσεις που μπορούν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά, ώστε να μη φθάσουμε ποτέ στο σημείο «βρασμού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή