Διευρύνεται κάθε χρόνο η πρόσβαση στο Διαδίκτυο

Διευρύνεται κάθε χρόνο η πρόσβαση στο Διαδίκτυο

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διευρύνθηκε και μέσα στη φετινή χρονιά η χρήση των τεχνολογιών πληροφόρησης και επικοινωνίας (ΤΠΕ) στη χώρα μας. Παράλληλα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, διευρύνθηκε σημαντικά η χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών μίσθωσης ακινήτων από ιδιώτες (π.χ. Airbnb) και αυτοκινήτου (π.χ. Uber). Ωστόσο, η χρήση των συγκεκριμένων υπηρεσιών, όπως επίσης και των υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (e-government), παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Αναφορικά με τη χρήση του Διαδικτύου, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, περίπου το 76% των ελληνικών νοικοκυριών διαθέτει πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Σε επίπεδο πληθυσμού, περισσότεροι από επτά στους 10 Ελληνες ηλικίας 16-74 ετών έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Τα μεγέθη αυτά μετρήθηκαν τον περασμένο Μάρτιο από την ΕΛΣΤΑΤ και είναι ελαφρώς αυξημένα σε σύγκριση με την περυσινή αντίστοιχη έρευνα. Η αύξηση αυτή καταδεικνύει την ανωριμότητα της ελληνικής αγοράς ΤΠΕ, η οποία συνεχίζει να αναπτύσσεται, σε αντίθεση με τις βορειοευρωπαϊκές που έχουν περιέλθει σε επίπεδα κορεσμού.

Τα νοικοκυριά που διαθέτουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο διευρύνθηκαν κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες και ανήλθαν σε 76,5% από 71,0% τον Μάρτιο του 2017. Επίσης η χρήση του Διαδικτύου ανέβηκε κατά 2,3 ποσοστιαίες μονάδες στον πληθυσμό ηλικίας 16-74 ετών (72,2% από 69,9%). Το κινητό τηλέφωνο είναι η κυρίαρχη συσκευή χρήσης του Διαδικτύου (81,2%) και ακολουθούν ο φορητός Η/Υ (54,2%), ο επιτραπέζιος Η/Υ (45,7%) και το τάμπλετ (32,6%).

Η συνηθέστερη χρήση του Internet στη χώρα μας αποσκοπεί στην αναζήτηση πληροφοριών (89,4% των χρηστών), στην αποστολή/λήψη email (75,3%), στη συμμετοχή σε κοινωνικά δίκτυα (73,4%), στη διεξαγωγή βιντεοκλήσεων (61,1%) κ.ά. Η χρήση υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης γίνεται μόνο από τους μισούς χρήστες του Internet (49,7%), ενώ σε χαμηλά επίπεδα κυμαίνεται και η διενέργεια τραπεζικών συναλλαγών (37,8%).

Η έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ εστίασε και στο νέο φαινόμενο των υπηρεσιών Airbnb και Uber. Ενας στους δέκα Ελληνες (9,6%) κατά την περίοδο Απρ. 2017 – Μαρ. 2018 χρησιμοποίησε πλατφόρμες μίσθωσης ακινήτων από ιδιώτη και ένας στους 25 (4,2%) διευθέτησε τη μετακίνησή του μέσω οχήματος ιδιώτη. Τα ποσοστά αυτά είναι διπλάσια από την προηγούμενη χρονιά, αφού η χρήση ηλεκτρονικών πλατφορμών μίσθωσης ακινήτων από ιδιώτες κατέγραψε αύξηση κατά 88,2% και οχήματος κατά 133,3%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή