Η προστασία του «Ρουβίκωνα»

Η προστασία του «Ρουβίκωνα»

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα από τα μεγάλα καλά της δημοκρατίας είναι η ελευθερία να σε αφήνουν ήσυχο, αν δεν ενοχλείς. «Να χτυπά το κουδούνι σου το πρωί και να ξέρεις ότι είναι ο γαλατάς», ή να περπατάς στους δρόμους δίχως κανείς να σε ρωτά ποιος είσαι και πού πας.

Ακόμη και οι αστυνομικοί δεν έχουν δικαίωμα να παρενοχλούν τους πολίτες, αν δεν υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες ότι το ελεγχόμενο πρόσωπο διέπραξε ή πρόκειται να διαπράξει αδίκημα. Εκεί τα όρια είναι πολύ δυσδιάκριτα και γι’ αυτό το πεδίο της αστυνομικής αυθαιρεσίας μεγάλο. Σε έρευνα που έκανε ο τότε Συνήγορος του Πολίτη κ. Γιώργος Καμίνης τον Ιούνιο του 2003 οι αστυνομικές διευθύνσεις «επικαλούνται τον υψηλό βαθμό εγκληματικότητας που παρατηρείται στον εκάστοτε κρίσιμο χώρο· “περιοχή η οποία, ως γνωστόν, παρουσιάζει αυξημένα προβλήματα… διακίνηση ναρκωτικών – κλοπές – ληστείες κ.λπ.”».

Αυτά τα ρευστά όρια, που δημιουργούν στην ΕΛ.ΑΣ. ευκαιρίες καταστρατήγησης του δικαιώματος να σε αφήνουν ήσυχο, διεύρυνε η κ. Κατερίνα Παπακώστα. Τώρα και πολίτες –ειδικώς αν ανήκουν σε συλλογικότητες– μπορούν να παρενοχλούν άλλους πολίτες, ζητώντας τα στοιχεία ταυτότητάς τους. Ανάμεσα στις πολλές –συριζαϊκού τύπου– ανοησίες που εκστόμισε η νέα υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη («κάποιοι ενοχλήθηκαν από το γεγονός ότι υπάρχει ένα υπουργείο αυτοτελές» και γι’ αυτό αναρχικοί πλάκωσαν στο ξύλο αστυνομικούς) δικαιολόγησε τη χωροφυλακή του «Ρουβίκωνα» που ζήτησε τα στοιχεία των περαστικών αστυνομικών «επειδή αυτοί θεωρούσαν ότι τους επιτίθενται ή θα τους επιτεθούν φασίστες. Κατά συνέπεια, περιφρουρούσαν τον χώρο τους…» (open 12.11.2018). Ποιον χώρο τους; Σε δημόσιο και ουχί σε ιδιωτικό δρόμο έγινε ο έλεγχος στοιχείων. Εκτός αυτού, μέχρι πού φθάνει το δικαίωμα περιφρούρησης του «Ρουβίκωνα»; Μήπως να αρχίσουν και έρευνες κατ’ οίκον για πιθανούς φασίστες στη γειτονιά τους; Να ξεκινήσουν τις προληπτικές συλλήψεις; Να προχωρήσουν και σε απαγόρευση κυκλοφορίας σε ευαίσθητους στόχους, που μπορεί να αποδειχθεί πιο αποτελεσματική;

«Οπως ξέρετε από παλιά, είναι δικαίωμα του πολίτη να ζητεί από τον αστυνομικό όταν είναι με πολιτικά την ταυτότητά του…», είπε η εκλεκτή των κ. Καμμένου και Τσίπρα για το ευαίσθητο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Δεν γνωρίζει ότι η επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας είναι επιβεβλημένη στα όργανα τάξης (ακόμη και για τους ενστόλους) μόνον κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, και όχι όταν περπατούν στους δρόμους, ή σε τυχαίους περαστικούς, ακόμη κι αν αυτοί ανήκουν στην πολιτοφυλακή του «Ρουβίκωνα»; Είναι πολύ πιθανόν να μην το ξέρει ή πιθανότερο να έχει μάθει από τα επικοινωνιακά τερτίπια των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, το κυριότερο εκ των οποίων είναι οι παχιές λέξεις για να κρυφτούν οι μεγάλες μπούρδες…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή