Οι «παρελάσεις» του ΣΥΡΙΖΑ

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαθιά συντηρητική η ελληνική Αριστερά, κολλημένη στα σύμβολά της όπως κάθε εδραιωμένος παίκτης στο θεσμικό κάδρο μιας χώρας, ανέχεται μία ακόμη γελοιοποίηση της επετείου του Πολυτεχνείου, με τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας τα οποία θα έχουν στόχο την αποτροπή (πιθανότατα ανεπιτυχώς) επεισοδίων στο τέλος της πορείας προς την πρεσβεία των ΗΠΑ. Σε αντίθετη περίπτωση, έπρεπε να ζητήσει την κατάργησή της.

Πριν από περίπου τριάντα χρόνια παρήλαυνα και εγώ στην Πατησίων, στη Σταδίου, στη Βασιλίσσης Σοφίας, μάλιστα ως… περιφρούρηση ενός από τα πιο, παραδοσιακά, ήρεμα «μπλοκ» της πορείας. Τα μέλη άλλων «μπλοκ» έκαναν φασαρία, προσείλκυαν τις αντιδράσεις, και κατόπιν ξεπούλησαν τους αγώνες τους στο μετερίζι του ΠΑΣΟΚ.

Βίωσα τον εκφυλισμό της επετείου από την επαγγελματική μου πλέον θέση, ζώντας τα τραγικά γεγονότα της πυρκαγιάς του 1995 στο Πολυτεχνείο αλλά και τις κατοπινές θλιβερές «βεγγέρες», τα παγωμένα απογεύματα της 17ης Νοέμβρη, όταν όλοι πλέον αγωνιούσαν όχι για το μέγεθος της συμμετοχής αλλά για την έκταση των καταστροφών που θα ακολουθήσουν!

Θεατές των εκτρόπων, και συμμέτοχοι στην απαξίωση, είναι τα πολιτικά κόμματα, που, για λόγους καπήλευσης της επετείου, αρνούνται να συζητήσουν νέους τρόπους τιμής της. Εν μέρει, κατανοητό! Η πορεία δίνει την ευκαιρία τα λάβαρα να ξεθαφτούν και να μιλήσουν στο λαϊκό ασυνείδητο. Εστω κι αν λίγοι θυμούνται τη θέση των λαβάρων (όπως, για παράδειγμα, της ματωμένης σημαίας του Πολυτεχνείου), πολλοί μπορούν να πλάσουν, εκμεταλλευόμενοι ένα λάβαρο, μια νέα δική τους ιστορία.

Η ελληνική Αριστερά προσδεδεμένη στα σύμβολά της αδυνατεί να προτείνει την κατάργηση της μεθαυριανής πορείας-παρωδίας προς την πρεσβεία των ΗΠΑ. Ελπίζει πως, διατηρώντας στη θέση του «κακού» τις ΗΠΑ, εξιλεώνει τις δικές της πολιτικές κωλοτούμπες από την έναρξη της μεταπολίτευσης έως και σήμερα;

Ή μήπως, η εθνικοπατριωτική Αριστερά έχει ριζώσει δίπλα στην άλλη, την εθνικοπατριωτική Δεξιά – που ομνύει σε μία παρηκμασμένη παρέλαση για να πυροδοτήσει φαντασιώσεις, ακριβώς όπως συνεχίζει να διατηρεί τις μαθητικές και στρατιωτικές παρελάσεις κατά τις εθνικές επετείους;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή