Δωρεάν μετακινήσεις ως αποζημίωση

Δωρεάν μετακινήσεις ως αποζημίωση

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Το βασικό χαρακτηριστικό των λαϊκιστών είναι ότι δίνουν λάθος απαντήσεις σε υπαρκτά προβλήματα. Μεγάλα και μικρά. Ξέρουμε, για παράδειγμα, ότι στην υποβόσκουσα ανησυχία των λαών για την ξέφρενη παγκοσμιοποίηση, οι λαϊκιστές όπως ο Μπόρις Τζόνσον της Βρετανίας ή ο Βίκτορ Ορμπαν της Ουγγαρίας απαντούν με μια ανέφικτη επιστροφή στο παρελθόν, τότε που τάχα μου «όλα ήταν τακτοποιημένα, όμορφα και καθαρά».

Για τα «μικρά» υπάρχει η κ. Ολγα Γεροβασίλη. Προπηλακίζουν αστυνομικούς και τους δέρνουν στα δικαστήρια με την ανοχή της κυβέρνησης; Κανένα πρόβλημα. Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε τη δωρεάν μετακίνηση όλων των ενστόλων, Αστυνομίας και Πυροσβεστικής, με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, (μετρό, λεωφορεία κ.λπ.). Ετσι η κυβέρνηση ευελπιστεί να έχει (προεκλογικώς) άπαντες ευχαριστημένους: και τους αναρχικούς που ατιμώρητα δέρνουν αστυνομικούς και τους αστυνομικούς που παίρνουν το γλειφιτζούρι της δωρεάν μετακίνησης.

Η πρόχειρη, όμως, λύση της κ. Γεροβασίλη δημιουργεί πολλά προβλήματα, πέρα από το γεγονός ότι οι αστυνομικοί θα υποχρεούνται να δείχνουν την ταυτότητά τους και σε άλλους πλην της πολιτοφυλακής του «Ρουβίκωνα». Πρώτον: ξέρουμε ότι οι Αθηναίοι τράβηξαν και τραβούν τα πάνδεινα για να χρησιμοποιήσουν το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Τώρα, μετά ένα χρόνο αφάνταστης ταλαιπωρίας, οι προεκλογικές σκοπιμότητες εισάγουν νέες παραμέτρους στο σύστημα και σίγουρα το αποτέλεσμα θα είναι ένα καινούργιο μπάχαλο. Ας ρωτήσουν σχετικώς και τον κ. Σπίρτζη.

Δεύτερον και κυριότερον, είναι ότι αναπαράγονται αυτούσιες οι παλαιές πρακτικές, με όλους τους υπουργούς να ασκούν κοινωνική πολιτική αντί να κάνουν τη δουλειά τους. Πριν από δέκα χρόνια γράφαμε ότι «ένα δείγμα της αναποτελεσματικότητας των κυβερνήσεων διαχρονικά είναι το γεγονός ότι κανείς υπουργός δεν έχει ως πρώτο στόχο να κάνει τη δουλειά του. Ολοι προσπαθούν με νύχια και με δόντια να δείξουν την “κοινωνική τους ευαισθησία”. Ετσι ο υπουργός Παιδείας νομοθετεί τις μετεγγραφές των φοιτητών όχι με ακαδημαϊκά κριτήρια, αλλά με κοινωνικά. Οι υπουργοί Μεταφορών δεν σκέφτονταν πώς θα ζήσει η Ολυμπιακή, αλλά πώς θα πετούν φτηνά (έως τζάμπα) οι “ευπαθείς ομάδες”. Ο υπουργός Ανάπτυξης δεν νοιάζεται για το μέλλον της ΔΕΗ, αλλά πώς θα επιδείξει “κοινωνικό πρόσωπο”. Και ενώ έχουμε ένα υπουργείο Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κατά καιρούς όλα τα υπουργεία γίνονται Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με αποτέλεσμα ούτε πρόνοια να υπάρχει, ούτε κοινωνική αλληλεγγύη, αλλά ούτε έργο να παράγεται…» («Καθημερινή» 20.11.2008).

Το αποτέλεσμα είναι να εμφανίζεται η Ελλάδα τελευταία στην απόδοση των κοινωνικών μεταβιβάσεων (Eurostat 2017). Οπου λαλούν πολλά κοκόρια…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή