Μικρή και διασκεδαστική ωδή στην αξία της ξάπλας

Μικρή και διασκεδαστική ωδή στην αξία της ξάπλας

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

BERND BRUNNER

«Η τέχνη της ξάπλας – Εγχειρίδιο για τον οριζόντιο τρόπο ζωής»

εκδ. Αλεξάνδρεια, σελ. 224

«Ο ξαπλωμένος αποσπάται όλο και πιο πολύ από το περιβάλλον του. Θέλει με κάθε τρόπο να χαθεί μέσα στον εαυτό του». Αυτή η ρήση του συγγραφέα Ελίας Κανέτι είναι η δική μου αγαπημένη φράση από εκείνες που με προσοχή και ευρυμάθεια επιλέγει ο Μπερντ Μπρούνερ για το βιβλίο του «Η τέχνη της ξάπλας». Η επιλογή δεν είναι αξιολογική, σχετίζεται κυρίως με την προσωπική μου αντίληψη για αυτό που Μπρούνερ ονομάζει «οριζόντιο τρόπο ζωής». Οπως εγώ, έτσι κάθε αναγνώστης θα βρει σε αυτό το ανάγνωσμα τουλάχιστον ένα απόφθεγμα που θα τον εμπνεύσει ταιριάζοντας στις πεποιθήσεις του για τη σημασία και την αξία της ηθελημένης οριζοντίωσης. «Ο,τι δεν μπορείς να κάνεις στο κρεβάτι δεν αξίζει να το κάνεις καθόλου», έλεγε ο Γκράουτσο Μαρξ και έτσι ο Μπερντ Μπρούνερ έγραψε ένα εγχειρίδιο που αναλύει –σε 31 κεφάλαια, με πλήρη βιβλιογραφία και χαριτωμένη εικονογράφηση– διάφορες πτυχές της φυσιολογίας, της ψυχολογίας και της κοινωνιολογίας που σχετίζονται με την ξάπλα. Διαβάζοντάς το ανακαλύπτει κανείς ότι εκείνη η πράξη που υποτιμητικά χαρακτηρίζεται από πολλούς υπέρτατη έκφραση τεμπελιάς και ένδειξη απάθειας απέναντι στον έξω κόσμο έχει μια ιστορία σύνθετη και ενδιαφέρουσα. Περνάμε τουλάχιστον το ένα τρίτο της ζωής μας σε οριζόντια θέση: κοιμόμαστε, ονειρευόμαστε, κάνουμε έρωτα, σκεπτόμαστε, μελαγχολούμε, αρρωσταίνουμε και αναρρώνουμε. Ετσι αυτή η μικρή ωδή στη αξία της ξάπλας –«το οριζόντιο αντίστοιχο των ονειροπόλων διαδρομών του πλάνητα που περπατάει χωρίς να έχει συγκεκριμένο προορισμό», κατά τον Μπρούνερ– είναι μια τεκμηριωμένη αναδίφηση στην ιστορία του πολιτισμού και ταυτόχρονα μια διασκεδαστική συλλογή σχετικών μύθων και ευτράπελων συμβάντων. Παρότι ο συγγραφέας προσεγγίζει το θέμα του με διαφορετικούς τρόπους δημιουργώντας μια περιεκτική πραγματεία, ποτέ δεν χάνει την ελαφρότητα του πνεύματός του.

Σε ένα κόσμο –και αναφερόμαστε κυρίως στον δυτικό κόσμο– και σε μια εποχή σαν τη σημερινή, στην οποία όλα μάς προτρέπουν σε αδιάκοπη κίνηση σφίγγοντας όλο και περισσότερο τις βίδες του χρόνου, αυτό το βιβλίο μοιάζει ουτοπικό. Αυτή είναι όμως και η γοητεία του, να λειτουργήσει ως αντίδοτο στην κούραση και το άγχος. Ενδεικτικός τρόπος ανάγνωσης: πρώτα διαβάζουμε μερικές σελίδες και ύστερα, κοιτάζοντας το ταβάνι, αναμετρούμε την απόσταση από τις αιώρες των ιθαγενών μέχρι το ντιβάνι του Φρόιντ και την ξαπλωτή διαμαρτυρία κατά του Πολέμου του Βιετνάμ από τον Τζον Λένον και τη Γιόκο Ονο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή