Υψηλές στην Ελλάδα οι χρεώσεις των παρόχων για πρόσβαση στο Διαδίκτυο

Υψηλές στην Ελλάδα οι χρεώσεις των παρόχων για πρόσβαση στο Διαδίκτυο

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αλμυρές» είναι στη χώρα μας οι χρεώσεις στις υπηρεσίες πρόσβασης Διαδικτύου μέσω σταθερού δικτύου επικοινωνιών. Σύμφωνα με μελέτη που έγινε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα το 2017 προσέφερε περιορισμένες επιλογές στους χρήστες και μάλλον ακριβές.

Σύμφωνα με τη μελέτη «Fixed Broadband Prices in Europe 2017» που παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες από την Κομισιόν, πέρυσι η χώρα μας ήταν 6% έως 41% πιο ακριβή από τον ευρωπαϊκό μέσον όρο. Η σύγκριση έγινε σε λιανικές χρεώσεις εκπεφρασμένες στην αγοραστική δύναμη της κάθε χώρας. Σύμφωνα δε με τη μελέτη, οι χρεώσεις κατά τη διάρκεια του 2017 αυξήθηκαν έως και 60%. «Για τα πακέτα τηλεφωνίας και Ιντερνετ (telephony double play) με ταχύτητες 12-30 Mbps, οι χρεώσεις αυξήθηκαν κατά 60%», αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν. «Αντιθέτως», προσθέτει, «τα πακέτα TV double play (Ιντερνετ και τηλεόρασης) και triple play (τηλεόραση, Ιντερνετ, τηλεφωνία) υποχώρησαν μέσα στο 2017 κατά 19%.

Η Ελλάδα επιπλέον εμφάνισε μεγάλη «ένδεια» πακέτων πρόσβασης στο Διαδίκτυο. Η μελέτη εστίασε σε πέντε κατηγορίες πακέτων, ανάλογα με τις ταχύτητες πρόσβασης στο Διαδίκτυο (12 έως 30 Mbps, 30 έως 100 Mbps, 100+ Mbps, 200+ Mbps και 1 Gbps). Η χώρα μας είχε παρουσία μόνον στις δύο πρώτες κατηγορίες συνδέσεων Διαδικτύου. Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα, οι πρώτες συνδέσεις άνω των 50 Mbps άρχιζαν να υλοποιούνται από το φθινόπωρο του 2017 και μετά. Μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί πολύ λίγες συνδέσεις ταχυτήτων άνω των 100 Mbps και πολύ λιγότερες άνω των 200 Μbps.

Υψηλές στην Ελλάδα οι χρεώσεις των παρόχων για πρόσβαση στο Διαδίκτυο-1

Σύμφωνα με τη μελέτη, η Ελλάδα δεν είναι από τις ακριβότερες χώρες στην Ε.Ε. σε ό,τι αφορά το κόστος πρόσβασης στο Διαδίκτυο. Οι χρεώσεις την κατατάσσουν στην τρίτη από ένα σύνολο τεσσάρων ομάδων (clusters) ανάλογα με τη χρέωση. Στη πρώτη και πιο φθηνή ομάδα χωρών κατατάσσονται οι χώρες Ρουμανία, Λετονία, Ουγγαρία και Λιθουανία κ.ά., στη δεύτερη ομάδα οι χώρες Σλοβακία, Πολωνία, Φινλανδία κ.ά. και στην τρίτη ομάδα οι χώρες Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία κ.ά. Στις πιο ακριβές χώρες (4ο cluster) ανήκουν οι Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία κ.ά.

Η Ελλάδα επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, έχει πολύ μεγάλο κόστος μετακίνησης ενός χρήστη από μια υπηρεσία χαμηλής ταχύτητας σε άλλη, υψηλότερης ταχύτητας. Καθώς η χώρα μας προσέφερε μόνο δύο κατηγορίες πακέτων, πρακτικά έγινε σύγκριση της μετάβασης από μια υπηρεσία πρόσβασης ταχύτητας 12-30 Mbps στην επόμενη κατηγορία υπηρεσιών που είναι 30-100 Μbps. Για τη «μετακίνησή» του αυτή ο Ελληνας καταβάλλει υπερτίμημα 7,6 έως 7,9 ευρώ, ενώ ο μέσος Ευρωπαίος καταβάλλει για αντίστοιχη αναβάθμιση το επιπλέον τίμημα των 2 ευρώ.

Αντίστοιχα ισχύουν αν ο χρήστης θέλει να αναβαθμίσει τον αριθμό των παρεχόμενων υπηρεσιών π.χ. single play (μια υπηρεσία) σε double ή triple play, δηλαδή δύο ή τρεις παρεχόμενες υπηρεσίες. Ο Ελληνας σε μια αναβάθμιση θα καταβάλει κατά μέσον όρο 11 ευρώ, ενώ ο Ευρωπαίος 6,5 ευρώ. Η μελέτη έγινε από την εταιρεία Εmpirica για λογαριασμό της Κομισιόν. Τα δεδομένα αναφέρονται στον Οκτώβριο του 2017 και έγινε σύγκρισή τους με τα αντίστοιχα στοιχεία του 2016. Από την Ελλάδα αξιοποιήθηκαν τα στοιχεία των ΟΤΕ, HOL (Vodafone), Wind, Cyta και Forthnet. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, κατά τη δεδομένη περίοδο, η Cyta Ηellas και η Wind ήταν οι εταιρείες με τις χαμηλότερες χρεώσεις υπηρεσιών πρόσβασης στο Διαδίκτυο στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η Cyta είχε τις χαμηλότερες χρεώσεις σε έξι περιπτώσεις και η Wind σε δύο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή