Γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί στην Αν. Μεσόγειο

Γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί στην Αν. Μεσόγειο

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία θεωρεί ότι απειλείται με αποδυνάμωση των διεκδικήσεών της, μερική απώλεια του ρόλου της ως κεντρικού ενεργειακού κόμβου και γεωπολιτική περιθωριοποίηση σε μια περιοχή υψηλού ενδιαφέροντος για τα τουρκικά συμφέροντα. Θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να αποτρέψει αυτές τις εξελίξεις και να διαταράξει την κανονικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ. Δεν θα «ενοχλήσει» αμερικανικών ή γαλλικών συμφερόντων πλοία και δυσκολεύεται να προκαλέσει θερμό επεισόδιο με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς η τελευταία δεν διαθέτει αεροναυτικές δυνάμεις. Θα προσπαθήσει όμως να δημιουργήσει τετελεσμένα μέσω της πραγματοποίησης των δικών της γεωτρήσεων. Και στο παρασκήνιο θα διαπραγματευτεί ανταλλάγματα με διάφορες εμπλεκόμενες πλευρές.

Τι σημαίνουν αυτά για την Ελλάδα; Στο Αιγαίο θα πρέπει να αναμένεται συνέχιση της πολιτικής ελεγχόμενης έντασης και απαιτείται διπλωματική και στρατιωτική ετοιμότητα για αποφυγή εμπλοκής σε τυχόν παγίδες της άλλης πλευράς. Παράλληλα, όμως, χρειάζεται ανάληψη πρωτοβουλιών και άνοιγμα πολλαπλών διαύλων επικοινωνίας. Η μεσομακροπρόθεσμη ελληνική στρατηγική θα πρέπει να αποσκοπεί στην αναβάθμιση του ρόλου και χρησιμότητας της χώρας στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών και ευρωατλαντικών θεσμών μέσω κινήσεων λειτουργικού χαρακτήρα με στόχο τη μέγιστη δυνατή εμπλοκή και παρουσία τρίτων μερών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο (Ε.Ε. μέσω Frontex και PESCO, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Γαλλίας, εμβάθυνση των τριμερών συνεργασιών και αναζήτηση συγκλίσεων με Βρετανία και Ρωσία). Θα πρέπει, επίσης, να αξιοποιηθεί το χαρτί της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας.

Η θεαματική σύσφιγξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία στρατηγικής αναβάθμισης για την Ελλάδα και εξασφάλισης πρακτικών ωφελημάτων. Ωστόσο, θα πρέπει να αποφευχθούν οι υπερβολικές προσδοκίες, καθώς η στρατηγική σημασία της Τουρκίας παραμένει υψηλή. Επειδή είναι βέβαιο ότι λαμβάνουν χώρα υπόγειες διεργασίες και διακυβεύονται μεγάλα συμφέροντα, καλό είναι να αποφεύγονται ο εφησυχασμός και η υπερβολική πίστη στο διεθνές δίκαιο και να αναληφθούν εγκαίρως ρεαλιστικές πρωτοβουλίες για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή με τρόπο που να κατοχυρώνονται τα ζωτικά συμφέροντα Ελλάδας και Κύπρου, χωρίς μαξιμαλισμούς και, ει δυνατόν, χωρίς δογματικούς αποκλεισμούς.

* Γενικός διευθυντής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή