Ενας πραγματιστής ιδεολόγος…

Ενας πραγματιστής ιδεολόγος…

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από μόλις ένα έτος, όταν ακόμη η ελληνική οικονομία προσπαθούσε να ξεπεράσει τις συνέπειες της παρ’ ολίγον καταστροφικής διαπραγμάτευσης του 2015, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε επί της ουσίας εκφράσει την ελπίδα η πρώτη παρουσία του στο ετήσιο επενδυτικό φόρουμ του Capital Link στη Νέα Υόρκη να ήταν και η τελευταία. Ηταν ίσως μία υπόσχεση προς τον εαυτό του, καθώς, ως μαρξιστής οικονομολόγος, είχε παραδεχθεί ότι αισθανόταν σαν ψάρι έξω από το νερό στην Μέκκα του καπιταλισμού. Πράγματι, η επιβλητική αίθουσα του ιδιωτικού κλαμπ απέναντι από το Σέντραλ Παρκ, όπου πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια το συνέδριο της εταιρείας για τις επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά και η παρουσία δικηγόρων, τραπεζιτών και χρηματιστών της Γουόλ Στριτ, προκαλεί δέος.Την περασμένη Δευτέρα, ο κ. Τσακαλώτος ήταν πλέον εξοικειωμένος και με την αίθουσα και με το κοινό, καθώς από τότε έχει αποδυθεί στην εκστρατεία επιστροφής στις αγορές. Θυμήθηκε όμως τι εννοούσε στην πρώτη του ομιλία: Οτι φιλοδοξεί να γίνει ο λιγότερο σημαντικός υπουργός στην κυβέρνηση, διότι αυτό θα σήμαινε ότι η οικονομία θα είχε σταθεροποιηθεί και ο ίδιος θα είχε επιτελέσει το έργο του. Τώρα που, όπως εκτίμησε, η δημοσιονομική σταθεροποίηση έχει επιτευχθεί, βρήκε μια νέα αποστολή. Οπως είπε, θα ήθελε στο μέλλον να επικεντρωθεί στη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, προκειμένου να γίνει πιο δίκαιο και σταθερό. Οσο για την έξοδο στις αγορές, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στο έργο του ΟΔΔΗΧ, ενώ στο πλαίσιο της διαχείρισης του χρέους προανήγγειλε και την πρόθεση της κυβέρνησης για πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.

Σε αντίθεση με το μήνυμα του πρωθυπουργού προς τους επενδυτές ότι το φορολογικό σύστημα είναι ήδη «σταθερό και εκσυγχρονισμένο», ο κ. Τσακαλώτος όχι μόνο θέλει να το κάνει πιο δίκαιο και σταθερό, αλλά αναγνώρισε επίσης ότι οι φορολογικές επιλογές του επιβάρυναν τις επιχειρήσεις και τις απέδωσε στη… θολούρα αλλά και στις ανάγκες της κρίσης. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στην ανάγκη διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, σκοπό για τον οποίο δεν απέκλεισε τη μείωση του ΦΠΑ. «Θα μπορούσαμε να είχαμε γράψει εμείς την ομιλία», σχολίαζε αργότερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, Ντέκλαν Κοστέλο, αν και πρόσθεσε πως το στοίχημα παραμένει πάντα η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Στη δική του παρέμβαση στο Capital Link, o κ. Κοστέλο σημείωσε ότι η Επιτροπή περιμένει τους επόμενους έξι μήνες να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση και στις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ εξέφρασε την ελπίδα η κυβέρνηση να επιδείξει μετριοπάθεια στην αύξηση του κατώτατου μισθού, προκειμένου να προστατέψει τα κέρδη που έχει επιτύχει η οικονομία στον τομέα της ανταγωνιστικότητας, αλλά και στην αντικατάσταση του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ώστε να μη χρεώσει στις τράπεζες το κόστος της κοινωνικής της πολιτικής.

Παράγοντες της αγοράς επίσης ήταν σύμφωνοι, επί της αρχής τουλάχιστον, με όσα ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης ισορροπίας μεταξύ μεταρρυθμίσεων και κοινωνικής συνοχής. Ο ίδιος αντέκρουσε τις επικρίσεις περί παροχολογίας, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση κάνει κοινωνική πολιτική με το δημοσιονομικό περιθώριο που δημιούργησαν τα υπερπλεονάσματα. Οσο για τον υπουργό Οικονομικών, η επιστροφή του στο συνέδριο δείχνει έναν πραγματισμό, όσο και αν στο μυαλό του παραμένει ιδεολόγος…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή