Σε «τροχιά» τα παράπονα των επιβατών

Σε «τροχιά» τα παράπονα των επιβατών

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τιμές των εισιτηρίων και οι δυσκολίες στην αλλαγή εισιτηρίου ή επιστροφής χρημάτων σε περίπτωση ακύρωσης δρομολογίων βρίσκονται στην κορυφή των παραπόνων των επιβατών σιδηροδρομικών μεταφορών, όπως καταγράφονται από τη ΡΑΣ (Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων). Σύμφωνα με σχετική μελέτη, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το επιβατικό κοινό μετά την τιμολογιακή πολιτική είναι τα παράπονα που σχετίζονται με την ενεργοποίηση παλαιών δρομολογίων. Οι επιβάτες ζητούν τη δημιουργία νέων δρομολογίων, διευκολύνσεις πληρωμών, ενώ παραπονιούνται και για την έλλειψη κλιματισμού ή εξαερισμού στους συρμούς. Αυτά, μαζί με τις καθυστερήσεις δρομολογίων, τα κενά στην πληροφόρηση και τα προβλήματα με το προσωπικό, αποτελούν το 84% του συνόλου των παραπόνων. Από την έρευνα διαπιστώνονται σημαντικές ελλείψεις στην πρόσβαση των ΑμεΑ στις υποδομές (ανελκυστήρες εκτός λειτουργίας, έλλειψη ραμπών κ.λπ.).

Η ΡΑΣ τονίζει την ανάγκη ρύθμισης ζητημάτων λειτουργίας των κυλιόμενων κλιμάκων, των ανελκυστήρων, των αιθουσών αναμονής ή της λειτουργίας αυτόματων ταμείων. Οσον αφορά τα παράπονα για ελλιπή ενημέρωση, η ΡΑΣ επισημαίνει ότι οι γραπτές ανακοινώσεις, οι οθόνες, το ηχητικό σύστημα αναγγελιών πρέπει να είναι πάντοτε ενημερωμένα και να τοποθετούνται σε όλους τους σταθμούς ηλεκτρονικές οθόνες πληροφόρησης σε πραγματικό χρόνο. Η Αρχή παραδέχεται, επίσης, ότι οι επικοινωνιακές ικανότητες των υπαλλήλων χρειάζονται βελτίωση.

Στο μεταξύ, ευθύνες στον ΟΣΕ, «που είναι υπεύθυνος για τη συντήρηση και την ασφάλεια των σταθμών», επιρρίπτει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε., με αφορμή  τα συνεχή παράπονα των επιβατών της για την κακή κατάσταση των σταθμών του προαστιακού, αλλά και του κύριου σιδηροδρομικού δικτύου. Σε ανακοίνωσή της, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δηλώνει πως «είναι ενήμερη για την κατάσταση αυτή –τόσο από αυτοψίες που η ίδια συστηματικά διενεργεί όσο και από παράπονα των επιβατών της– και έχει επανειλημμένως απευθυνθεί στα αρμόδια όργανα του ΟΣΕ… Δυστυχώς μέχρι σήμερα, ουδεμία μέριμνα έχει ληφθεί για τη βελτίωση των υποδομών αυτών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή