Η αποτυχία, σκαλοπάτι για την επιτυχία

singh_portrait ΤΑΣΟΥΛΑ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

Δεν αποκαλείται τυχαία «γκουρού των εκλαϊκευμένων επιστημών» ο Σάιμον Σινγκ. Ο ίδιος πώς αντιλαμβάνεται τον ρόλο του; Αυτό ήταν το πρώτο που ρώτησα τον διάσημο θεωρητικό φυσικό, δημοσιογράφο και συγγραφέα, όταν τον συνάντησα, πριν από λίγες ημέρες, στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπου, σε συνεργασία με το Hub Science, έδωσε διάλεξη.

Διάστημα

Η NASA αναζητεί έσοδα στον τουρισμό

download-2-thumb-large--2 KENNETH CHANG / THE NEW YORK TIMES

Το να γίνει κάποιος αστροναύτης είναι πολύ δυσκολότερο από το να γίνει δεκτός στο Χάρβαρντ. Πενήντα χρόνια από την πρώτη προσσελήνωση επανδρωμένης αποστολής στη Σελήνη, όμως, κανονικοί άνθρωποι με μερικές δεκάδες εκατομμύρια δολάρια στην τσέπη τους, για μία μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία, θα μπορούν να «αγοράσουν» μια βόλτα σε τροχιά με πύραυλο.

Η NASA βρήκε το σύμβολο του στόλου του «Σταρ Τρεκ» στην «Ελλάδα» του Άρη

3--12

Οι απανταχού φίλοι του «Σταρ Τρεκ» θα ενθουσιαστούν μαθαίνοντας ότι το σύμβολο του αστροστόλου της διαπλανητικής Ομοσπονδίας βρίσκεται «σκαλισμένο» πάνω στην επιφάνεια του Άρη και μάλιστα στη μεγάλη πεδιάδα με την ονομασία «Ελλάς» (Hellas Planitia).

Υγεία

Το πρώτο «έξυπνο» σύστημα αναγνώρισης προσώπων για την ασφάλεια ασθενών

hospital-840135_960_720

Ιάπωνες επιστήμονες χρησιμοποίησαν την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπων για να αναπτύξουν ένα αυτόματο σύστημα που, παρακολουθώντας με κάμερα τους ασθενείς μιας Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), μπορεί να προβλέψει ποιοι ανήκουν σε ομάδα κινδύνου για επικίνδυνες συμπεριφορές. 

Εντοπίσθηκε μια τεράστια μυστηριώδης μεταλλική μάζα κάτω από τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης

astronomy-black-and-white-crater-957626

Κάτι πολύ παράξενο και πολύ πυκνό κρύβεται στα έγκατα της Σελήνης. Μια μυστηριώδης -πιθανότατα μεταλλική- ανώμαλη μάζα τεραστίων διαστάσεων εντοπίσθηκε κάτω από την επιφάνεια της «σκοτεινής» (μόνιμα αόρατης από τη Γη) πλευράς του φεγγαριού.

Απόψε ο πιο κοντινός, πιο μεγάλος και πιο φωτεινός Δίας του 2019

4--5

Το βράδυ της Δευτέρας ο Δίας θα φαίνεται μεγαλύτερος και φωτεινότερος από κάθε άλλη μέρα του 2019, οπότε θα είναι μια καλή ευκαιρία για όποιον (ιδίως αρχάριο) θέλει να τον παρατηρήσει και να τον φωτογραφήσει, καθώς θα είναι ορατός όλη τη νύχτα.

Περισσότερα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

3

Η «πράσινη» ενέργεια δεν είναι αρκετή για την προστασία του περιβάλλοντος

Το «πρασίνισμα» της ηλεκτρικής ενέργειας, με την παραγωγή ρεύματος όχι από άνθρακα και πετρέλαιο, αλλά από ηλιακή και αιολική ενέργεια, δεν είναι αρκετό για να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι της «Συμφωνίας του Παρισιού» για άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας το πολύ κατά 1,5 έως δύο βαθμούς Κελσίου.

180619greenland_02

Η φωτογραφία που επιβεβαιώνει τις ανησυχίες για το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία

Η περίοδος που λιώνουν οι πάγοι στη Γροιλανδία έχει ξεκινήσει, με εκτεταμένα στρώματα πάγουν να έχουν λιώσει αρκετές εβδομάδες νωρίτερα από ότι θα έπρεπε, αναφέρουν ερευνητές. Η φωτογραφία που τράβηξε ο ερευνητής Στέφεν Ολσεν στις 13 Ιουνίου, είναι πλήρως αποκαλυπτική σχετικά με την έκταση του φαινομένου.