Θερινό ηλιοστάσιο: Ξεκίνησε και επίσημα το καλοκαίρι

Με το θερινό ηλιοστάσιο, σήμερα το πρωί στις 07:24, ξεκίνησε και επίσημα το φετινό καλοκαίρι. Όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, το θερινό ηλιοστάσιο εγκαινιάζει αστρονομικά την έναρξη του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η Ελλάδα. Ταυτόχρονα, στο νότιο ημισφαίριο λαμβάνει χώρα το χειμερινό ηλιοστάσιο και αρχίζει ο χειμώνας.

 

«Γήινους» εξωπλανήτες, πιθανώς κατάλληλους για ζωή ανακάλυψε το «Κέπλερ»

Εξωπλανήτης γύρω από δύο άστρα-καλλιτεχνική απεικόνιση Πηγή NASA, ESA, and G. Bacon (STScI)

Οι νέοι εξωπλανήτες εντοπίσθηκαν στον αστερισμό του Κύκνου και η σχετική ανακοίνωση έγινε σε συνέντευξη στο ερευνητικό κέντρο Ames της NASA στην Καλιφόρνια. Ήταν ο όγδοος κατάλογος πιθανών εξωπλανητών, που προέκυψε από την ενδελεχή ανάλυση των παρατηρήσεων του «Κέπλερ» κατά τα προηγούμενα χρόνια της λειτουργίας του.

 

Eρευνα: Το 13,3% των Ελλήνων εφήβων 13 έως 15 ετών, είναι καπνιστές

Οι ερευνητές του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Ρενέ Αρατσόλα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ανέλυσαν στοιχεία για 61 χώρες που αφορούσαν την περίοδο 2012-15.

 

Γιγάντιος πλανήτης που μοιάζει με τον Δία

Η ύπαρξη ενός νέου εξωπλανήτη με δακτυλίους εντοπίσθηκε από πολλά τηλεσκόπια.

Μια μεγάλη έκλειψη βρίσκεται προ των πυλών. Δεν πρόκειται για ολική ηλιακή έκλειψη σαν αυτή που θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο. Πρόκειται για μια έκλειψη που θα συμβεί τον Σεπτέμβριο σε ένα αστέρι το οποίο απέχει χίλια έτη φωτός από τη Γη. 

Ο Ήλιος μας πιθανότατα είχε δίδυμο αδελφό όταν γεννήθηκε

Σχεδόν σίγουρα ο Ήλιος μας είχε ένα δίδυμο αδελφό, όταν γεννήθηκε πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Αυτή είναι η νέα εκτίμηση Αμερικανών επιστημόνων, σύμφωνα με τους οποίους πιθανότατα κάθε άστρο σαν τον Ήλιο στο σύμπαν δεν γεννιέται μόνο του, αλλά σε ζευγάρι με κάποιο άλλο.

 

«Γηραιότερος» ο Homo Sapiens

Συνεχίζονται οι εργασίες στην περιοχή του Τζεμπέλ Ιρχούντ στο Μαρόκο, όπου εντοπίστηκαν τα αρχαιότερα απολιθώματα του Ηomo Sapiens.

Η προέλευση του ανθρώπινου είδους προσδιορίζεται 100.000 χρόνια νωρίτερα. Εικάζεται ότι ο άνθρωπος δεν εξελίχθηκε μόνο στην ανατολική Αφρική.

Μαρόκο: Βρέθηκαν τα παλαιότερα απολιθώματα του Homo sapiens

Το παλαιότερο απολίθωμα του Homo sapiens στον κόσμο ανακάλυψε μία διεθνής ομάδα επιστημόνων κοντά στην πόλη Γιουσουφία, στο νότιο Μαρόκο, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη το Εθνικό Ινστιτούτο Επιστημών Αρχαιολογίας και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Περισσότερα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Δείγματα γραφής» έχει δώσει το Παρίσι

ΙΩΑΝΝΑ ΦΩΤΙΑΔΗ

Την ανακούφιση με την οποία υποδέχθηκε η πλειονότητα των κατοίκων του πλανήτη τη συμφωνία στο Παρίσι για το κλίμα τον Δεκέμβριο του 2015 διαδέχεται σήμερα η ανησυχία, μετά την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ περί απόσυρσης των ΗΠΑ.