Τελικά, πόσο μεταδοτικό είναι το χασμουρητό από άνθρωπο σε σκύλο;

Τελικά, πόσο μεταδοτικό είναι το χασμουρητό από άνθρωπο σε σκύλο;

Το μεταδοτικό χασμουρητό είναι γνωστό ως φαινόμενο μεταξύ των ανθρώπων, αλλά έρευνες έχουν δείξει πως μπορούν να το βιώσουν και οι σκύλοι

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τελικά, αληθεύει πως το χασμουρητό είναι μεταδοτικό κι από άνθρωπο σε σκύλο;  

Κάποιοι κηδεμόνες ορκίζονται πως όταν χασμουριούνται οι ίδιοι, τους μιμούνται τα τετράποδα παιδιά τους. Και η επιστήμη δεν τους διαψεύδει – αλλά ούτε τους επιβεβαιώνει, ακριβώς…

Το μεταδοτικό χασμουρητό είναι γνωστό ως φαινόμενο μεταξύ των ανθρώπων. Και οι έρευνες δείχνουν πως μπορούν να το βιώσουν και οι φίλοι μας οι σκύλοι. 

Τελικά, πόσο μεταδοτικό είναι το χασμουρητό από άνθρωπο σε σκύλο;-1
Φωτ. αρχείου: Shutterstock

Σύμφωνα με μία έρευνα, σε αντίθεση με τους λύκους που μεταδίδουν το χασμουρητό μεταξύ τους, οι σκύλοι είναι πιο πιθανό να χασμουρηθούν ως απάντηση στον κηδεμόνα τους. Αλλη μελέτη έχει δείξει πως χασμουριούνται ακόμη και στον ήχο του χασμουρητού του αφεντικού τους. 

Το μεταδοτικό χασμουρητό στους σκύλους πιστεύεται ότι προκαλείται αισθητηριακά, όταν βλέπουν ή ακούν τον άνθρωπό τους να χασμουριέται. 

Το μεγαλύτερο, όμως, ερώτημα είναι τι σημαίνει αυτή η συμπεριφορά.

«Είμαι δεμένος με τον σκύλο μου; Πώς αισθάνεται ο σκύλος μου για μένα; Αισθάνεται ο σκύλος μου όπως αισθάνομαι εγώ;» θέτει μερικά από αυτά τα ερωτήματα ο Μπράιαν Χάρε, διευθυντής του Κέντρου Σκύλου του Πανεπιστημίου Duke.

Στους ανθρώπους, το κολλητικό χασμουρητό θεωρείται «δείγμα ενσυναίσθησης», εξηγεί η Λόρι Σάντος, διευθύντρια του Κέντρου Γνωστικής Σκύλου στο Πανεπιστήμιο Γέιλ. Αλλά υπάρχει αντιπαράθεση σχετικά με το αν το μεταδοτικό χασμουρητό μπορεί να υποδηλώνει σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων και των κατοικιδίων τους.

Μελέτη του 2013 διαπίστωνε ότι οι σκύλοι χασμουριούνταν περίπου δύο φορές συχνότερα όταν παρακολουθούσαν τους ανθρώπους τους να χασμουριούνται σε σχέση με ξένους, κάτι που υποδεικνύει πως πίσω από την ενέργεια ίσως κρύβεται ένας κοινωνικός δεσμός που συνδέεται με την ενσυναίσθηση.

Τελικά, πόσο μεταδοτικό είναι το χασμουρητό από άνθρωπο σε σκύλο;-2
Φωτ. αρχείου: Pixabay

Ωστόσο, άλλες μελέτες δεν κατέστη εφικτό να αποδείξουν μια τέτοια σύνδεση. Μια μετα-ανάλυση του 2020 με 257 σκύλους διαπίστωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το μεταδοτικό χασμουρητό στα σκυλιά συνδέεται με την οικειότητα ή την ενσυναίσθηση.

«Δεν υπάρχει ισχυρή τεκμηρίωση για άμεση σχέση μεταξύ του μεταδοτικού χασμουρητού και της ενσυναίσθησης, παρά το γεγονός ότι οι προβλέψεις είναι πολύ διαισθητικές», σημειώνει ο Αντριου Γκάλοπ, καθηγητής Ψυχολογίας στο SUNY Polytechnic Institute στην Utica, N.Y.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το μεταδοτικό χασμουρητό στα σκυλιά δεν σχετίζεται με την ενσυναίσθηση, συμπληρώνει ο Χάρε, «απλώς δεν έχουμε καταφέρει να το αποδείξουμε με πειστικό τρόπο».

Η πρόκληση 

Σημειώνεται πως η μελέτη του χασμουρητού στον σκύλο είναι από μόνη της μια πρόκληση, καθώς ένας σκύλος μπορεί να χασμουρηθεί για λόγους που δεν συνδέονται απαραίτητα με τη μίμηση. 

Το χασμουρητό στους σκύλους μπορεί επίσης να είναι αυθόρμητο ή να αποτελεί ένδειξη άγχους – το οποίο ενδέχεται να εμφανίζεται αυξημένο κατά τη διάρκεια εργαστηριακών πειραμάτων στα οποία τα σκυλιά βιντεοσκοπούνται για να διαπιστωθεί αν θα χασμουρηθούν, δήλωσε η Μονίκ Ουντέλ, διευθύντρια του Εργαστηρίου Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου – Ζώων στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Ορεγκον.

Και, όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους, ορισμένα σκυλιά μπορεί απλώς να χασμουριούνται περισσότερο ή λιγότερο από άλλα.

Πηγή: Washington Post

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή