«Εξοδος» εναλλακτικού τουρισμού στις αγορές

«Εξοδος» εναλλακτικού τουρισμού στις αγορές

3' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταδύσεις στην Πάτμο, αναρρίχηση στην Κάλυμνο, ράφτινγκ στον Αραχθο, wind surfing στην Πάρο, πεζοπορία στα μαστιχόδεντρα της Χίου. Και η λίστα μεγαλώνει. Ο εναλλακτικός τουρισμός στην Ελλάδα κερδίζει διαρκώς έδαφος. Γυρνώντας την πλάτη στο «βραχιολάκι» των all inclusive, η αναζήτηση μιας νέας διάστασης διακοπών καταγράφεται ως ισχυρή τάση στον διεθνή τουρισμό. Η έννοια του «εναλλακτικού», πολυδιάστατη: από αθλητικό, πολιτιστικό και προσκυνηματικό τουρισμό έως αγροτουρισμό, τουρισμό υγείας ή υπαίθρου – ενδεικτικά μόνο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αφορά «ό,τι δεν εμπίπτει στην απλή ξεκούραση».

Η «ταυτότητα»

Η Ελλάδα διευρύνει πλέον την τουριστική της «ταυτότητα». Πέρα από τον ήλιο και τη θάλασσα, καλύπτει την ανάγκη για ανθρώπινη επαφή, εγγύτητα με το φυσικό περιβάλλον, περιπέτεια, σύνδεση με την κουλτούρα, αλλά και την πολιτιστική κληρονομιά. Κι όλα αυτά, σε ένα πλαίσιο άρτιων και οργανωμένων υποδομών, ανταγωνιστικών τιμών, ασφάλειας με επιστέγασμα το εξαιρετικό κλίμα! Για πρώτη φορά, όλο αυτό το «πλουσιοπάροχο» πακέτο εναλλακτικού τουρισμού της χώρας μας ταξιδεύει αυτές τις μέρες στη Χάγη.

«Εξοδος» εναλλακτικού τουρισμού στις αγορές-1

Οι οροσειρές προσφέρονται για πεζοπορία.

«Στο πλαίσιο της στρατηγικής του ΕΟΤ για την προβολή της Ελλάδας ως ιδανικού τουριστικού προορισμού 365 ημέρες τον χρόνο, η Ολλανδία είναι από τις κυρίαρχες αγορές που ανταποκρίνονται στο προφίλ του εναλλακτικού ταξιδιώτη. Δηλαδή, εκείνων των ταξιδιωτών που διαθέτουν χρόνο στις διακοπές τους για να ανακαλύψουν την αυθεντική πλευρά της χώρας και να αποκτήσουν μοναδικές εμπειρίες που συνδυάζονται με περιπέτεια, εξάσκηση, υγιεινή ζωή και φυσιολατρία. Το Β2Β (Business to Business) workshop για τον εναλλακτικό τουρισμό που διοργανώνεται σήμερα στη Χάγη της Ολλανδίας αποτελεί μοναδική ευκαιρία για επικοινωνία της στρατηγικής του ΕΟΤ σε επαγγελματίες της ολλανδικής τουριστικής αγοράς – τουριστικούς πράκτορες & Tour Operators. Συνεισφέρει αποτελεσματικά στη διαμόρφωση θετικής εικόνας και στη διερεύνηση λύσεων με σκοπό την τόνωση των πωλήσεων για την Ελλάδα. Παράλληλα, απευθύνεται σε εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, δίνοντας την ευκαιρία στον ΕΟΤ να μεταλαμπαδεύσει στην ολλανδική αγορά πολλαπλά μηνύματα για την ποικιλομορφία του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και τη διεύρυνση των επιλογών για τους μεμονωμένους επισκέπτες, που αντικατοπτρίζουν ισχυρά αυξανόμενη τάση της αγοράς», εξηγεί η κ. Ελένη Σκαρβέλη, προϊσταμένη γραφείου ΕΟΤ Κάτω Χωρών. Από την πλευρά της, η κ. Δέσποινα Ουζούνη, υπεύθυνη Μarketing της Tourism Today, που έχει αναλάβει τη διοργάνωση της εκδήλωσης, προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τους λόγους που επελέγη η συγκεκριμένη χώρα: «Το 2018 σημειώθηκε ρεκόρ αφίξεων από την Ολλανδία: 924.434 επισκέπτες, δηλαδή αύξηση 18,9% σε σχέση με το 2017. Σημειώνεται ότι το 2017 το 82% των Ολλανδών ταξίδεψε στις διακοπές, που μεταφράζεται σε 2,82 ταξίδια ανά άτομο κατά μέσον όρο, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι δύο φορές τον χρόνο, οι Ολλανδοί επιλέγουν εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Το γεγονός ότι υπάρχουν απευθείας αεροπορικές πτήσεις σε προορισμούς της Ελλάδας σε όλη τη διάρκεια του χρόνου αποτελεί ισχυρό δέλεαρ για τους Ολλανδούς».

«Εξοδος» εναλλακτικού τουρισμού στις αγορές-2

Μοναδική εμπειρία η εξερεύνηση του βυθού.

Σε ό,τι αφορά το προφίλ των επισκεπτών, η κ. Ουζούνη θα πει: «Κάνουν προσεκτικές για το βαλάντιό τους επιλογές, αγαπούν τη φύση και την περιπέτεια. Τους αρέσουν τα πολιτιστικά δρώμενα. Αφού απολαύσουν τον ήλιο και τη θάλασσα την πρώτη φορά –δεδομένου ότι το 1/3 των Ολλανδών τουριστών είναι “repeaters”, έρχονται δηλαδή ξανά και ξανά στη χώρα μας– όταν επανέλθουν θα διεισδύσουν στην τοπική κοινωνία, θα γνωρίσουν τα προϊόντα και τις γεύσεις. Η συμμετοχή σε μια δράση ίσως είναι το αρχικό κίνητρο. Ομως, όταν γνωρίσουν τον μπαρμπα-Τάσο ή την κυρα-Μαρία, συνδέονται συναισθηματικά – ο εναλλακτικός τουρισμός είναι προσωποκεντρικός. Ξεφεύγει από το πλαίσιο της ατομικής απόλαυσης και περνάει στην καλλιέργεια σχέσεων». Από την εμπειρία της στον χώρο του τουρισμού η κ. Ουζούνη διαπιστώνει: «Η ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού είναι μονόδρομος για τον μέσο Ελληνα. Κι αν “βγούμε” οργανωμένα σε λαούς όπως οι Ολλανδοί, θα έχουμε τεράστια αύξηση. Με αφορμή την έκθεση, επικοινωνήσαμε με εξαιρετικούς ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα – από τη Σαμοθράκη και το Μεσολόγγι έως το Αγρίνιο και την Κω. Είτε μεμονωμένα είτε εκπροσωπώντας ομάδες επαγγελματιών του τουρισμού, αναλαμβάνουν με ενθουσιασμό το βάρος της προβολής του τόπου τους. Δυστυχώς, έχει συμβεί από δήμους επαρχιακών πόλεων να πουν: “Κρίμα, θα θέλαμε να έρθουμε, όμως δεν υπάρχει κάποιος υπάλληλος που να μιλάει αγγλικά ώστε να μπορεί να μας εκπροσωπήσει!”».

«Εξοδος» εναλλακτικού τουρισμού στις αγορές-3

Πολλές οι επιλογές για ράφτινγκ στη χώρα μας.

Το ελληνικό workshop στη Χάγη

To 1o Workshop Greek Alternative Tourism 2019 διενεργείται σήμερα στη Χάγη της Ολλανδίας από την Tourism Today Μ. EΠΕ, υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ), τον ΕΟΤ ΜΠΕΝΕΛΟΥΞ και τον Ελληνο-Ολλανδικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Σύνδεσμο (HEDA). Στο workshop, οι Ελληνες επιχειρηματίες της τουριστικής αγοράς, καθώς και οι συμμετέχοντες δημόσιοι φορείς, μεταξύ των οποίων ο Δήμος Ρεθύμνου αλλά και οι περιφέρειες Κρήτης, Πελοποννήσου, Δυτ.Ελλάδας, θα έχουν συναντήσεις με εξειδικευμένους επαγγελματίες της ολλανδικής αγοράς από τη Χάγη, το Αμστερνταμ και το Ρότερνταμ. Τις συναντήσεις έχει επιμεληθεί ολλανδική εταιρεία δημοσίων σχέσεων, η οποία απηύθυνε στοχευμένες προσκλήσεις για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην προβολή του εμπλουτισμένου τουριστικού προϊόντος της Ελλάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή