Ο κ. Τσίπρας εξαφανίζεται

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πού βρίσκεται ο κ. Τσίπρας; Πήγε στη Σύνοδο Κορυφής της Ενωσης και υποστήριξε την υποψηφιότητα Τίμερμανς μόνον επειδή θέλει να σπάει τα νεύρα της Φώφης. Ομως, πολιτικά, πού βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας; Πριν από μερικούς μήνες, σας είχα αναπτύξει την άποψή μου για τη διαχείριση της ήττας που ερχόταν. Ο πρώτος γύρος έγινε το βράδυ της Κυριακής. Μαζεύτηκαν οι «σύντροφοι» σε κάτι που θύμιζε την παλαιά Αριστερά των καφενειακών –δηλαδή των ατέλειωτων– συζητήσεων. Οι διαρροές προς τους δημοσιογράφους σκιαγραφούν έναν Τσίπρα που ξέρει τι θέλει. Ετοιμος να αντιμετωπίσει τον… εχθρό, δεν θα αποστεί των ευθυνών του. Απέναντι, μάλιστα, σε άλλους που επέμειναν στην απερισκεψία διατήρησης της διακυβέρνησης μέχρι τον Οκτώβριο. Μπορεί να είναι κι έτσι, αλλά αμφιβάλλω.

Οπως και να συμβαίνει, ο Τσίπρας έβαλε την όπισθεν. Καταλαβαίνει ότι ξόδεψε τα πυρομαχικά του στην πρώτη μάχη, χωρίς να σκεφθεί πόσο σημαντική ήταν η αναμέτρηση που θα ακολουθούσε. Οσοι πίστευαν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι «τέλειος» και «άχαστος» στρατηγός εντυπωσιασμού των λαϊκών στρωμάτων, απογοητεύθηκαν. Γιατί, λοιπόν, αναρωτιούνται τώρα, να παραμείνει αρχηγός του κόμματος;

Η απάντηση είναι απλή: ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα γραφειοκρατικό, αρχηγικό κόμμα, στο οποίο ο Αλέξης πρόσθεσε την τυπική σχέση προσωπολατρίας, τόσο συνηθισμένη στους σταλινικούς. Ούτε που το συζητεί να αναλάβει τις ευθύνες του, στην περίπτωση βεβαίως που επιβεβαιώσει το εκλογικό σώμα την αποστροφή του από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στα άλλα, τα «παλιά» κόμματα, ο πρόεδρος αμφισβητείται με το παραμικρό. Παραιτείται μετ’ ολίγον και τα μέλη του κόμματος, όλα με πληρωμένη συνδρομή, γραμμένα στους κομματικούς καταλόγους, προσέρχονται να εκλέξουν νέο πρόεδρο από μια ανοικτή λίστα υποψηφίων. Απλά πράγματα.

Με την ευκαιρία να σημειώσω ότι το ενδεχόμενο «σύγκλισης» ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ θα προκαλέσει κατάθλιψη σε όσους πιστεύουν ότι τα παλιά κόμματα, αφού μάτωσαν και ανασυντάχθηκαν, έμαθαν επιτέλους τι πρέπει να κάνουν ώστε να αναγεννηθούν και να εκφράσουν τους πολίτες. Αλλοι, οξυδερκείς παρατηρητές, λένε πως κάτι τέτοιο είναι μάλλον απίθανο να συμβεί, ότι το ΠΑΣΟΚ είναι «κόμμα επετηρίδας» (κάτι σαν το ΚΚΕ) και ότι ο Τσίπρας θα «κάνει παιχνίδι» μόνος του, όταν οι «αριστεροί» θα φύγουν από την κοινοβουλευτική ομάδα που θα προκύψει από τις εκλογές του Ιουλίου. Σε κάθε περίπτωση, ο Μητσοτάκης θα έχει τον χρόνο που χρειάζεται για να ανασυγκροτήσει την πολιτική σκηνή. Μπορεί άλλωστε να διαθέτει και επαρκή πλειοψηφία ώστε να συνεργαστεί μόνον με όσους ειλικρινώς θέλουν να συμμετάσχουν στο προσκλητήριο για την αναγέννηση της πατρίδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή