ΚΙΝΑΛ: Τα εσωκομματικά πυρά και ο κίνδυνος της εσωστρέφειας

ΚΙΝΑΛ: Τα εσωκομματικά πυρά και ο κίνδυνος της εσωστρέφειας

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε ημέρες κράτησε το κλίμα ομαλότητας στο ΚΙΝΑΛ στον απόηχο του αποτελέσματος των εθνικών εκλογών, μιας και οι συνεδριάσεις των εκτελεστικών οργάνων την Πέμπτη και την Παρασκευή έφεραν στην επιφάνεια τις διαφορές που διαφαίνονταν καθ΄ όλη τη διάρκεια της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, από το συνέδριο του Μαρτίου μέχρι και τις αρχές Ιουλίου.

Η Φώφη Γεννηματά στο χθεσινό Πολιτικό Συμβούλιο παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι η ετυμηγορία της κάλπης έχει διπλή ανάγνωση, μιας και δίπλα στο «θετικό αποτέλεσμα» για το οποίο έκανε λόγο την Κυριακή, πρόσθεσε και τον παράγοντα της αύξησης των ποσοστών ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., υποστηρίζοντας ότι δεν επετεύχθη η επιδιωκόμενη «ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών». Ωστόσο, παράλληλα με την αυτοκριτική στην οποία προέβη, στάθηκε στην ανοδική πορεία της παράταξης σε δύσκολες συνθήκες. Επιπλέον, κατέστησε και σαφή την πρόθεσή της να «οχυρώσει» τη θέση της στην ηγεσία, αφενός, ασκώντας έμμεση, πλην σαφή και αιχμηρή, κριτική προς την… εσωκομματική αντιπολίτευση και αφετέρου προχωρώντας σε διαρθρωτικές αλλαγές, τόσο σε επίπεδο προσώπων, όσο και δομικά. Αλλαγές οι οποίες φέρουν την προσωπική της σφραγίδα.

Ενας εκ των βασικών αποδεκτών της κριτικής αυτής ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος τέσσερις ημέρες μετά την κάλπη, τοποθετήθηκε την Πέμπτη για το εκλογικό αποτέλεσμα, υποστηρίζοντας ότι το 8,10% που έλαβε δεν συμβαδίζει με τις προσδοκίες του ΚΙΝΑΛ. Ο νεοεκλεγείς ευρωβουλευτής, μάλιστα, δεν στάθηκε εκεί, αλλά, όπως κατά πολλούς αναμενόταν, «σήκωσε το γάντι» στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, απαντώντας στις αιχμές της κ. Γεννηματά και μάλιστα σε αρκετά υψηλούς τόνους. Αλλωστε, ήταν εμφανές όλο το περασμένο διάστημα ότι μεταξύ των δύο πλευρών υπήρχαν αξιοσημείωτες διαφωνίες, οι οποίες είχαν μάλλον προσωρινά παραμεριστεί, προκειμένου να μην υπάρχουν αναταράξεις πριν από τη διπλή εκλογική μάχη.

Παράλληλα, «πυρά» κατά της ηγεσίας εξαπέλυσε και ο Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι είναι «ύβρις να πανηγυρίζουμε για το 8%», καταλογίζοντας επιπλέον προς την ηγεσία ότι εξέπεμψε λανθασμένο στίγμα προς τους ψηφοφόρους, μέσω της στρατηγικής της κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Από την πλευρά των «ιστορικών» στελεχών, τις κινήσεις της κ. Γεννηματά υπερασπίστηκε ο Χρήστος Πρωτόπαπας.

Το αν το κλίμα που καλλιεργήθηκε τις δύο τελευταίες ημέρες θα εκτονωθεί ή θα κλιμακωθεί, κανείς δεν μπορεί να το πει με βεβαιότητα. Αποδεικνύονται στην πράξη, πάντως, δύο δεδομένα:

Πρώτον, το ποσοστό του ΚΙΝΑΛ στις εθνικές εκλογές είναι σαφές ότι δεν γίνεται αποδεκτό από όλους ως «στέρεη βάση για το νέο κύκλο που ανοίγει», όπως το χαρακτήρισε η Φώφη Γεννηματά. Αντίθετα, η ανάγνωση του είναι διπλή εντός της παράταξης, μιας και κατά τους επικριτές της ηγεσίας, το σχεδόν τετραπλάσιο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το 39,85% που κατέγραψε η Ν.Δ. καταδεικνύουν ότι ο στόχος για προσέλκυση ψηφοφόρων και από τις δύο πλευρές, δεν επετεύχθη. Παράλληλα, η ξεκάθαρη πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να μετασχηματίσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα πιο «κεντρώο» κόμμα, εκτιμάται από τους ίδιους, ότι αποτελεί άμεση «απειλή» για το ΚΙΝΑΛ, με τον τέως πρωθυπουργό να έχει ο ίδιος τη «στέρεη βάση» στα χέρια του για να το πετύχει, με δεδομένα τα ποσοστά των δύο κομμάτων.

Δεύτερον, η ισορροπία η οποία είχε δημιουργηθεί εσωκομματικά το τελευταίο διάστημα – και δοκιμάστηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό στη ρήξη με τον Ευάγγελο Βενιζέλο – άντεξε μέχρι τις εκλογές, αλλά αποδείχθηκε ότι ήταν εύθραυστη. Μένει να αποδειχθεί αν θα βρεθεί και πάλι η «χρυσή τομή», εγχείρημα το οποίο, όπως φαίνεται, δεν αποτελεί εύκολη «εξίσωση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή