Στο σημείο μηδέν η Creta Farms χωρίς αποθέματα και παραγωγή

Στο σημείο μηδέν η Creta Farms χωρίς αποθέματα και παραγωγή

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πλήρη απαξίωση οδεύει η μέχρι πριν από λίγους μήνες ηγέτιδα εταιρεία στον κλάδο των αλλαντικών, η Creta Farms, με ορατό πλέον το ενδεχόμενο της πτώχευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η παραγωγή που την προηγούμενη εβδομάδα ήταν μόλις 100 τόνοι, αυτή την εβδομάδα έχει σχεδόν μηδενιστεί, με συνέπεια, πλέον, τα προϊόντα να λείπουν ολοένα και περισσότερο από τα ράφια των αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Την ίδια ώρα η αντιπαράθεση ανάμεσα στους δύο βασικούς μετόχους, τους αδερφούς Μάνο και Κωνσταντίνο Δομαζάκη, καλά κρατεί, με τον δεύτερο να δημοσιοποιεί χθες την πρόθεσή του να αποδεχθεί μέρος μόνο των όρων που έχουν τεθεί από τις πιστώτριες τράπεζες, προκειμένου αυτές να μην προχωρήσουν σε καταγγελία των δανείων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά χθες με ανακοίνωσή του ο Κ. Δομαζάκης, ο οποίος κατέχει μεν πάνω από το 40% της εταιρείας, αλλά έχει εκδιωχθεί από τη διοίκησή της, αποδέχεται στην πραγματικότητα δύο από τα τέσσερα αιτήματα που έθεσαν την προηγούμενη εβδομάδα οι πιστώτριες τράπεζες τόσο στον ίδιο όσο και στον αδερφό του Μάνο, επικεφαλής σήμερα της Creta Farms. Κατ’ αρχάς, σε ό,τι αφορά την εξεύρεση επενδυτή μέσω της ανάθεσης της αρμοδιότητας αυτής σε εξωτερικό σύμβουλο επιλογής των τραπεζών, ο κ. Κ. Δομαζάκης επαναλαμβάνει την πρότασή του για είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο της Creta Farms με το ποσό των 15 εκατ. ευρώ του επιχειρηματία Θεόδωρου Δουζόγλου. Μάλιστα, ζητεί από τις πιστώτριες τράπεζες να πραγματοποιηθεί συνάντηση έως αύριο, Τετάρτη, ανάμεσα στον ίδιο, στον Θ. Δουζόγλου και στους εκπροσώπους των τραπεζών.

Ο Κ. Δομαζάκης αποδέχεται μεν την τοποθέτηση από τις τράπεζες συμβούλου αναδιάρθρωσης (CRO/Monitoring trustee), διαφωνεί, όμως, με την ανάθεση αυτής της αρμοδιότητας στην PwC, υποστηρίζοντας ότι «υπάρχει σαφές ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων» και ότι «η εν λόγω εταιρεία δεν μπορεί να εκτελέσει το καθήκον της με συνέπεια και αμεροληψία». Υπενθυμίζεται ότι στην PwC είχε ανατεθεί από τη διοίκηση της Creta Farms η διερεύνηση της διαδρομής των 11,6 εκατ. ευρώ, ποσό με το οποίο ο κ. Κ. Δομαζάκης ισχυρίστηκε ότι δάνεισε την εταιρεία, χωρίς, όμως, να τα λάβει πίσω.

Σύμφωνος, από την άλλη, εμφανίζεται ο Κ. Δομαζάκης σε ό,τι αφορά τον όρο για μεταβίβαση των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνιών και των σημάτων του ομίλου στη μητρική εταιρεία, στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι αυτά ανήκουν στην εταιρεία Novaplot, που εδρεύει στην Κύπρο και στην οποία συμμετέχουν με 50% κάθε ένας από τους αδερφούς Δομαζάκη. Ο εν λόγω όρος θεωρείται από παράγοντες της αγοράς ο πλέον σημαντικός για να εισέλθει επενδυτής στην εταιρεία, δεδομένου ότι το σήμα «Εν Ελλάδι», καθώς και όλες οι σχετικές πατέντες, πρόκειται ίσως για το πιο ισχυρό περιουσιακό στοιχείο της Creta Farms. Σε ό,τι αφορά δε τη διενέργεια ελέγχου στην εταιρεία, την οποία έχει αναθέσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην Deloitte, ο Κ. Δομαζάκης υποστηρίζει ότι επιδιώκει και επικροτεί μια τέτοια διαδικασία.

Στην ίδια ανακοίνωση ο Κ. Δομαζάκης υποστηρίζει πως η εταιρεία βρίσκεται πλέον σε οριακό σημείο, ότι τα αποθέματά της έχουν εξαντληθεί και απαιτούνται τουλάχιστον 5 εκατ. ευρώ άμεσης ρευστότητας προκειμένου να αρχίσει να αποκαθίσταται η λειτουργία της και τουλάχιστον άλλα 2 εκατ. ευρώ, ώστε να επέλθει ομαλότητα. Πηγές από το λιανεμπόριο ανέφεραν ότι, πλέον, κορυφαία αλυσίδα αποσύρει τους κωδικούς της Creta Farms από τα ράφια της, καθώς δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα εμπορεύματα, παρά μόνο ελάχιστα σε ό,τι αφορά τη γαλοπούλα.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με κύκλους κοντά στον Μ. Δομαζάκη, ο τελευταίος έχει αποδεχθεί όλους τους όρους των τραπεζών. Βεβαίως, ακόμη και αν οι πιστωτές ενεργοποιήσουν τα δικαιώματα ψήφου που κατέχουν στην Creta Farms (είναι ενεχυριασμένο στις τράπεζες το 19% της εταιρείας), κάτι που μπορεί να γίνει εάν καταγγελθούν οι δανειακές συμβάσεις, εκτιμάται ότι απαιτείται και πάλι η συναίνεση και των δύο βασικών μετόχων, προκειμένου να μην υπάρξει εμπλοκή στον όποιο σχεδιασμό για το μέλλον της αλλαντοβιομηχανίας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή