Μια νέα πρόκληση για την Κριστίν Λαγκάρντ

Μια νέα πρόκληση για την Κριστίν Λαγκάρντ

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν έχει ένα τυπικό βιογραφικό – κανένα διδακτορικό στα οικονομικά, καμία προϋπηρεσία ως κεντρική τραπεζίτης. Και όμως είναι υποψήφια για να αναλάβει τη χάραξη νομισματικής πολιτικής για το ένα πέμπτο της παγκόσμιας οικονομίας. Ωστόσο οι επενδυτές στοιχηματίζουν πως η Κριστίν Λαγκάρντ, μια αναπάντεχη υποψήφια για να αναλάβει τα ηνία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα ακολουθήσει τα βήματα του νυν προέδρου Μάριο Ντράγκι.

Η σταδιοδρομία της Λαγκάρντ, η οποία κέρδισε τον σεβασμό της παγκόσμιας πολιτικής και οικονομικής κοινότητας ως επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προκαλεί ορισμένα ερωτήματα για το εάν θα είναι ικανή διάδοχος του Ντράγκι.

Η κ. Λαγκάρντ, μια νομικός, αναλαμβάνει τα ηνία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε μια περίοδο αβεβαιότητας. Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη έχει επιβραδυνθεί όταν οι κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Ευρώπης έχουν χρησιμοποιήσει τη μερίδα του λέοντος από το «οπλοστάσιό» τους. Το Ταμείο προειδοποίησε μέσα στην εβδομάδα πως «ακόμη και εάν δεν προκληθεί μεγάλη κρίση υπάρχει κίνδυνος να εισέλθει η Ευρωζώνη σε μια μακρά περίοδο αναιμικής ανάπτυξης και χαμηλού πληθωρισμού».

Οι υπουργοί Οικονομικών στην Ευρώπη έδωσαν χωρίς περιστροφές το πράσινο φως στον διορισμό της Λαγκάρντ μια εβδομάδα πριν. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα δώσουν τη δική τους «ετυμηγορία» αν και δεν μπορούν να μπλοκάρουν τη διαδικασία ανάληψης των νέων καθηκόντων της.

Η κ. Λαγκάρντ θα είναι η νέα πρόεδρος της ΕΚΤ, ενώ η τράπεζα χάνει τους πιο ικανούς συμβούλους της. Ο Πέτερ Πράετ υπηρέτησε ως επικεφαλής οικονομολόγος στην ΕΚΤ αλλά αποχώρησε τον Μάιο έπειτα από μια οκταετία. Ο Μπενουά Κερέ, ένας από τα πιο ικανά μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, θα αποχωρήσει τον Δεκέμβριο. Πάνω απ’ όλα, η ΕΚΤ θα χάσει τον Ντράγκι, ο οποίος έχει διδακτορικό στα οικονομικά από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης. Ολοι έχουν παίξει κομβικό ρόλο στην πορεία της ΕΚΤ από το 2011.

Ο Φίλιπ Λέιν παραμένει ο μοναδικός σκληροπυρηνικός οικονομολόγος μεταξύ των έξι μελών του εκτελεστικού συμβουλίου, το οποίο καθορίζει τη νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη μαζί με τα υπόλοιπα 19 κράτη-μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Ο Λέιν, ο οποίος υπήρξε διοικητής της κεντρικής τράπεζας στην Ιρλανδία, έχει μια αξιοζήλευτη πορεία στη χάραξη νομισματικής πολιτικής αλλά και στον ακαδημαϊκό χώρο. Στο παρελθόν ήταν καθηγητής στο Κολέγιο Τρίνιτι του Δουβλίνου, όπου πραγματοποίησε μεγάλη έρευνα για τη διασυνοριακή κυκλοφορία του χρήματος που συνέβαλε στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

«Είναι ασφαλές να συμπεράνει κανείς πως θα στηριχθεί αρκετά στην τεχνογνωσία του επικεφαλής οικονομολόγου και γενικά στα πιο έμπειρα μέλη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», σχολιάζει ο Ανχελ Ταλαβέρα, οικονομολόγος στην Oxford Economics. Μεγάλη πρόκληση για τη Λαγκάρντ είναι εάν θα καταφέρει να επιχειρηματολογήσει και να απορρίψει μια άστοχη συμβουλή, σχολιάζουν δύο ακόμη οικονομολόγοι που ζήτησαν να μιλήσουν ανεπίσημα.

Ο κ. Τρισέ, παραδείγματος χάριν, αύξησε τα επιτόκια το 2011, όσο πλησίαζε η λήξη της θητείας του, παρά το γεγονός ότι η κρίση προσέγγιζε την Ευρωζώνη. Ο Γιούργκεν Σταρκ, τότε επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, επηρέασε τον Τρισέ. Οταν ανέλαβε ο Ντράγκι αντιστράφηκαν οι αυξήσεις στα επιτόκια. Οι υποστηρικτές της Λαγκάρντ θεωρούν πως έχει αποκτήσει αρκετή εμπειρία ως επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επί μια οκταετία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή