Ενοχη σιωπή

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δημοσιογράφοι και οι πολίτες στις ΗΠΑ έχουν ένα σημαντικό όπλο στη φαρέτρα τους, την αποκαλούμενη «FOIA» («Freedom of Information Act»). Τη δυνατότητα δηλαδή να κινηθούν νομικά και να εξασφαλίσουν από κρατικούς λειτουργούς σημαντικά στοιχεία στα οποία μέχρι πρότινος δεν τους επιτρεπόταν η πρόσβαση. Στον ατελή –για παρόμοια θέματα– νομικό πολιτισμό της Ελλάδας ο δημοσιογράφος δεν διαθέτει αντίστοιχα μέσα πίεσης. Επισήμως, οι κρατικές πηγές προτιμούν να συσκοτίσουν μια υπόθεση παρά να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Οι εκάστοτε κυβερνήσεις συνήθως επιθυμούν δημοσιογράφους – συνοδοιπόρους, ενώ θα σπεύσουν αυθαίρετα να χρωματίσουν ως πολιτικούς αντιπάλους εκείνους που θέτουν τις δύσκολες ερωτήσεις.

Τον Ιανουάριο του 2017 ξεκίνησα να ερευνώ την ιστορία των αδιευκρίνιστων διαδοχικών θανάτων στον καταυλισμό προσφύγων της Μόριας. Τρεις άνθρωποι τότε πέθαναν στον ύπνο σε διάστημα μιας εβδομάδας. Οι δύο μάλιστα έμεναν στην ίδια σκηνή και πέθαναν με διαφορά τεσσάρων ημερών. Από την πρώτη στιγμή, παρά το βάρος των στοιχείων που συγκεντρώνονταν από την έρευνα (μαρτυρίες, φωτογραφίες και έγγραφα), αρμόδιοι εκπρόσωποι των ελληνικών κρατικών αρχών δεν φώτιζαν την αλήθεια. Σε δημόσιες τοποθετήσεις τους τότε υπουργικά στελέχη της κυβέρνησης όπως ο Γιάννης Μουζάλας και ο Σταύρος Κοντονής δήλωναν ότι θα αποκαλυφθούν όλα, στην πράξη όμως δεν ομολόγησαν δημοσίως τι πραγματικά είχε συμβεί. Οι συγγενείς των τριών θανόντων παρέμεναν εγκλωβισμένοι στην άγνοια. Κανείς δεν τους εξηγούσε πώς είχαν πεθάνει οι άνθρωποί τους.

Τουλάχιστον στην περίπτωση του πρώτου θύματος οι τοξικολογικές εξετάσεις που έδειχναν δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα (θάνατο από μαγκάλι) ήταν έτοιμες από τον Φεβρουάριο του 2017. Πιθανόν λόγω και των επίμονων ερωτημάτων της «Κ» η αστυνομία της Λέσβου υπέβαλε εκ νέου τρεις φορές τη σχετική δικογραφία στις εισαγγελικές αρχές (Απρίλιο, Μάιο και Αύγουστο του 2017). Η ιατροδικαστική έκθεση όμως έφτασε στην εισαγγελία τον Δεκέμβριο του 2017. Καμία έρευνα δεν έγινε από το υπουργείο Δικαιοσύνης για να διαπιστωθεί ο λόγος αυτής της πολύμηνης καθυστέρησης. Οι ιστορίες των θυμάτων και των συγγενών τους τελικά δημοσιεύθηκαν και ήδη έχουν κατατεθεί δύο αγωγές κατά του ελληνικού Δημοσίου για τις συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια. Οι αρμόδιες κρατικές αρχές ποτέ δεν παραδέχθηκαν δημοσίως τι συνέβη στον καταυλισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή