Ψιλά, μεστά γράμματα

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πατροπαράδοτη νουθεσία: Πρόσεχε παιδί μου πού βάζεις την υπογραφή σου και τα μάτια δεκατέσσερα στα ψιλά γράμματα. Ενας κόσμος γεμάτος ψιλά γράμματα. Σε συσκευασίες τροφίμων, λογαριασμούς, συμβόλαια, σε μενού εστιατορίων (*κατεψυγμένα) ψιλά γράμματα λέμε όταν προσπερνάμε ανάξια λόγου γεγονότα ή παρακάμπτουμε ελεεινούς μη σπαταλώντας χρόνο. «Γράμματα χασάπη»; Ασχετο αλλά έγραψε ιστορία σε σκοτεινές αίθουσες μύησης θεατών στην 7η τέχνη.

Στην υπό εξαφάνιση αργκό του γραπτού Τύπου «ψιλά» βαφτίζονταν τα αποπαίδια –ανάμεσά τους ακατέργαστα διαμάντια– της ειδησεογραφίας. Ταπεινά μονόστηλα, αράδες καταπιεσμένες, με υπαλληλικό μεράκι τιτλοφορημένες. Χαίρομαι όταν βλέπω νέους συναδέλφους να τρυγούν με τα μάτια παλαιά φύλλα της «Κ» που προσφέρονται στην έκδοση της Τρίτης. Εκεί, ακόμα και σε μέρες σεισμικών συμβάντων με τον θεριστή άνεμο της Ιστορίας, τα ψιλά γράμματα, δελτάρια καθημερινότητας, στριμώχνονταν ατάκτως ερριμμένα ανάμεσα στα βαριά και ασήκωτα. Ακολουθεί δειγματοληψία.

Tσίρκο: Ανακοινούται εκ  της αστυνομικής διευθύνσεως ότι το ιπποδρόμιον «Μεντράνο», αντιθέτως προς τα διαδιδόμενα, ουδέν κατοικίδιον ζώον αγοράζει προς διατροφήν των αγρίων θηρίων. (17/4/1952)

Απάτη: Υπό των οργάνων της Καταδιώξεως  συνελήφθη ο χρηματομεσίτης Αρθούρος  Σταμπ, κατηγορούμενος για την υπόθεσιν των πλαστών τσεκ. (14/8/1922)…

Τιμολόγια: Πλην της Ηλεκτρικής και αι εταιρίαι Μεταφορών, Υδάτων και Αεριόφωτος εζήτησαν από την νομισματικήν επιτροπήν  αυξήσεις των τιμολογίων των. (13/3/1947)

Αιδώς βουλευτά: Ομοφωνία του εισαγγελέως και του ανακριτού εκρίθη προφυλακιστέος ο τέως βουλευτής Κερκύρας Χαρ. Μητσιάλης κατηγορούμενος  δι’ απόπειραν λαθραίας εισαγωγής 760 χρυσών και επιχρύσων ωρολογίων. (17/1/1950)

Ετεκεν θήλυ: Το Ρώυτερ πληροφορείται εκ Τεχεράνης ότι η πριγκίπισσα Φαζίεχ, σύζυγος του διαδόχου του Ιράν (Περσίας) και αδελφή του Βασιλέως της Αιγύπτου Φαρούκ, έτεκεν αισίως θήλυ. (29/10/1940)…

Εύγε Χλέντζο: Εις το άλμα επί κοντώ μεταξύ των υπερβάντων τα 3.80 και προκριθέντων διά τον τελικόν είναι και ο Χλέντζος (6/8/1936, Ολυμπιακοί Αγώνες Βερολίνου).

Μικρή Αγγελία: Η Εντεροκωλίτις είναι γεγονός πλέον ότι θεραπεύεται ριζικώς διά της μεθόδου του ιατρού κ. Α. Καλλιβωκά. (25/7/1923)

Αρραβών: Εις τον ανταλλάξαντα δακτύλιον αρραβώνος Ασημάκην Οικονομίδην μετά της αξιεράστου δεσποινίδος Χαρικλείας Χαλαμπάλη εύχομαι ταχείαν την στέψιν. Κ.Ε.  (4/11/1935)

Ο υπογράφων δεσμεύεται ότι σε 100 χρόνια θα ξαναγράψει, ελαφρώς τροποποιημένο, τούτο το-ας πούμε σχόλιο. Ποιος μνημονεύει τα ψιλά γράμματα;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή