Περιπλάνηση στο Παρίσι

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν έχουν περάσει παρά μόλις δύο χρόνια από την ημέρα που η Παρί Σεν Ζερμέν έσπαγε κάθε οικονομικό φράγμα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Με εκείνα τα 222 εκατ. ευρώ, οι Γάλλοι δεν άφηναν κανένα περιθώριο αντίδρασης ή διαπραγμάτευσης στην Μπαρτσελόνα, η οποία έβλεπε τον Νεϊμάρ να φεύγει πρόθυμα από τους «μπλαουγκράνα» για μια ομάδα που ούτε στο ελάχιστο έχει την ιστορία, την αίγλη, τη φανέλα και τη δυναμική των Καταλανών. Ο Βραζιλιάνος, εκείνη τη στιγμή, από πρίγκιπας της Βαρκελώνης φιλοδοξούσε να γίνει βασιλιάς του Παρισιού, αλλά δύο χρόνια μετά, σχεδόν… παρακαλάει την πρώην ομάδα του να τον πάρει πίσω στο Καμπ Νου.

Τι μπορεί να πήγε λάθος στη μεταγραφή του αιώνα; Πολλά, όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος. Η Παρί, προσπαθώντας να θωρακίσει το ακριβότερο περιουσιακό στοιχείο της, παραχώρησε επιπλέον προνόμια στον ποδοσφαιριστή, με αποτέλεσμα οι ισορροπίες να διαταραχθούν για τα καλά στη γαλλική ομάδα. Δόθηκε εντολή στους συμπαίκτες του να μην τον μαρκάρουν δυνατά στις προπονήσεις, είχε ιδιωτικούς φυσικοθεραπευτές, μπορούσε να κυκλοφορεί με εξοπλισμό από δικό του χορηγό, έπαιρνε έξτρα μπόνους για να χειροκροτεί τους οπαδούς της Παρί μετά τους αγώνες, ενώ φημολογείται πως στο συμβόλαιό του είχε… όρο να μη συμμετέχει στο αμυντικό παιχνίδι της ομάδας. Ηρθαν και κάποιοι μικροτσακωμοί με τον Καβάνι για το ποιος θα χτυπάει τα πέναλτι, και τα γαλλικά ΜΜΕ δεν άργησαν να στήσουν ένα ατελείωτο πάρτι γύρω από τη ζωή του Βραζιλιάνου σταρ, εντός και εκτός αποδυτηρίων. Μάλιστα, στον Καβάνι προσφέρθηκε ένα αρκετά μεγάλο ποσό για να αφήνει στον Βραζιλιάνο τις εκτελέσεις από την άσπρη βούλα. Ωστόσο, όσο ο Νεϊμάρ δικαιολογούσε (όσο μπορεί να γίνει αυτό…) τα 222 εκατ. ευρώ της μεταγραφής του, τόσο ύψωνε ένα τείχος προστασίας στους αμφισβητίες του. Αλλωστε τα 51 γκολ σε 58 εμφανίσεις με τη φανέλα της Παρί είναι ικανά να διαλύσουν κάθε αμφιβολία για την αξία του Βραζιλιάνου επιθετικού. Δεν έχουν όμως αποδειχθεί αρκετά για τον έναν και μοναδικό στόχο της Παρί και του ιδιοκτήτη της Νασέρ Αλ Κελαϊφί: την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ. Στόχος που κάθε χρόνο μοιάζει εφικτός, αλλά τελικά παραμένει άπιαστο όνειρο. Το 2018 η ανώτερη Ρεάλ και φέτος η κατώτερη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη φάση των «16» χάλασαν τα μεγαλεπήβολα σχέδια του Καταρινού επιχειρηματία, ο οποίος πρέπει να έχει χάσει τον λογαριασμό με τα λεφτά που έχει ρίξει στους Παριζιάνους.

Ο «Mr 222 εκατ. ευρώ» στα δύσκολα ήταν απών και οι ψίθυροι για την προσφορά του δεν άργησαν να μετατραπούν σε φωνές. Από τα τέσσερα νοκ άουτ στο Τσάμπιονς Λιγκ αγωνίστηκε μόνο σε ένα, κόντρα στη Ρεάλ στο πρώτο παιχνίδι. Στα υπόλοιπα είχε προδοθεί από το εύθραυστο πέμπτο μετατάρσιο του δεξιού του ποδιού, ενώ απουσίασε και από το πρόσφατο Κόπα Αμέρικα που κατέκτησε η Βραζιλία. Στη Ρωσία όπου ήταν παρών στο Παγκόσμιο Κύπελλο, έγινε στόχος τόσο των αντιπάλων όσο και των ΜΜΕ για τον… χρόνο που περνούσε ξαπλωμένος στο χορτάρι λόγω των δυνατών μαρκαρισμάτων.

Τα νεύρα του άρχισαν να γίνονται όλο και πιο εμφανή με αποκορύφωμα τον χαμένο τελικό Κυπέλλου κόντρα στη Ρεν, όταν απάντησε με γροθιά στις προκλήσεις ενός φιλάθλου των αντιπάλων. Λίγο αργότερα ήρθε και η καταγγελία βιασμού από ένα μοντέλο από τη Βραζιλία για να «γεμίσει» το κακό φεγγάρι του Νεϊμάρ στο Παρίσι. Μέσα σε όλα, οι Αρχές στη Βραζιλία άρχισαν να ξεψαχνίζουν μια παλιά του υπόθεση φοροδιαφυγής ύψους 15 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να μπει «λουκέτο» σε 36 ακίνητα στην πατρίδα του.

Τις τάσεις φυγής του από τη γαλλική πρωτεύουσα φαίνεται πως τις έχει αποδεχθεί πια η ομάδα του, παίρνοντας απόφαση να τον πουλήσει έναντι του κατάλληλου αντιτίμου. Ωστόσο, οι προτάσεις για την παραχώρησή του ούτε καν αγγίζουν το ποσό που είχε δώσει το 2017 η Παρί για να τον αγοράσει. Σαράντα εκατομμύρια ευρώ και τους Ντεμπελέ, Κουτίνιο προσφέρει η Μπαρτσελόνα, με τους Γάλλους να απορρίπτουν τη συγκεκριμένη πρόταση με συνοπτικές διαδικασίες.

Την Τρίτη 23 Ιουλίου η γαλλική ομάδα θα αναχωρήσει για την Κίνα, όπου θα δώσει φιλικά προετοιμασίας και το όνομα του Βραζιλιάνου επιθετικού βρίσκεται κανονικά στο μπλοκάκι του τεχνικού Τόμας Τούχελ, μάλλον όμως το όνομα της Παρί δεν βρίσκεται σε εκείνο του Νεϊμάρ…

Ηταν το βάρος των τόσων εκατομμυρίων; Ηταν το «αλάθητο» που νόμιζε ότι είχε; Ηταν εξαρχής μια καταδικασμένη μεταγραφή; Το αποτέλεσμα δείχνει πως ούτε η Παρί έγινε ανώτερη ομάδα με τον Νεϊμάρ στη σύνθεσή της ούτε ο Νεϊμάρ έγινε ο ηγέτης που άξιζε 222 εκατ. ευρώ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή