Νέες απειλές της Αγκυρας προς τη Λευκωσία για «βαρύ τίμημα»

Νέες απειλές της Αγκυρας προς τη Λευκωσία για «βαρύ τίμημα»

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υψηλού συμβολισμού μήνυμα, συνοδευόμενο από νέες απειλές, έστειλε χθες η Αγκυρα προς τη Λευκωσία, με αφορμή την επέτειο των 55 χρόνων από τον τουρκικό βομβαρδισμό της Τηλλυρίας. Για πρώτη φορά η τουρκική κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε σε υψηλότατο επίπεδο, από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος μετέβη στο ψευδοκράτος συνοδευόμενος και από τους τέσσερις αρχηγούς (γενικού επιτελείου και των τριών κλάδων) των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων (ΤΕΔ). «Σε κάθε ευκαιρία είπαμε και θα συνεχίσουμε να λέμε με κατάλληλη γλώσσα πως δεν πρέπει να δοκιμάζονται η δύναμη και η ισχύς μας και πως σε αυτή την περίπτωση το τίμημα θα είναι βαρύ. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση τον σφετερισμό των δικαιωμάτων της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου (σ.σ. ψευδοκράτος) με τη δημιουργία τετελεσμένων. Πρέπει να κατανοηθούν καλά αυτή η επιμονή και η αποφασιστικότητά μας», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ακάρ σε μια τελετή η οποία συνοδεύτηκε και από πτήσεις τουρκικών F-16 πάνω από τα Κατεχόμενα.

Ο κ. Ακάρ και οι τέσσερις Τούρκοι στρατηγοί επιθεώρησαν τις στρατιωτικές δυνάμεις που εδρεύουν στα Κατεχόμενα, ενώ συμμετείχαν και στα εγκαίνια μνημείου του σμηναγού Τσενγκίζ Τόπελ, ο οποίος καταρρίφθηκε το 1964 από την Εθνική Φρουρά κατά τον βομβαρδισμό της Τηλλυρίας. Ο κ. Ακάρ είπε, επίσης, ότι η Αγκυρα τάσσεται υπέρ της ειρηνικής διευθέτησης των θεμάτων στην Κύπρο, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ αναφέρθηκε και στην πρόσφατη πρόταση του Μουσταφά Ακιντζί προς τη Λευκωσία για συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου. Οπως είπε «η έκκληση για να δημιουργηθεί μια κοινή επιτροπή υπό την αιγίδα του ΟΗΕ που θα αφορά τις εργασίες για τους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο, δυστυχώς δεν έγινε αποδεκτή από τους γείτονές μας στον νότο, την ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου». Και πρόσθεσε πως «παρά τις εξελίξεις αυτές, η Τουρκία με πείσμα υπερασπίζεται τα ίσα κυριαρχικά δικαιώματα στη θαλάσσια περιοχή στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο και θεωρεί ότι οι πηγές πρέπει να διαμοιραστούν με δίκαιο τρόπο, με συμφωνία όλων των χωρών με χωρικά ύδατα στην περιοχή».

Η επίσκεψη του κ. Ακάρ στο «ψευδοκράτος», ακολουθεί εκείνη του υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ στο πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ». Είναι απολύτως σαφές ότι οι επισκέψεις εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο πιέσεων που επιθυμεί η Αγκυρα να θέσει ενόψει της σημερινής συνάντησης των κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί, η οποία, αξίζει να σημειωθεί, θα είναι ένα τετ α τετ ανάμεσα στους δύο άνδρες, χωρίς την παρουσία τρίτων. Στην Αθήνα συνεχίζονται οι προσπάθειες για επιτάχυνση του ενεργειακού σχεδιασμού στην Ανατολική Μεσόγειο, ανάμεσα σε Ελλάδα, Ισραήλ, Κυπριακή Δημοκρατία και Ιταλία. Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνάντησε τον Ιταλό ομόλογό του Εντσο Μοαβέρο Μιλανέζι. Οπως είπε ο κ. Δένδιας, «η επικείμενη ολοκλήρωση του TAP, υπήρξε αντικείμενο της συζήτησής μας, όσο και η υπόθεση που αφορά τον EastMed, τον άλλο αγωγό, ο οποίος, καταλήγει κατά τη σχεδίασή του στην Ιταλία, και για τον οποίο η Ελλάδα θα ήθελε το συντομότερο δυνατόν να υπογραφεί η σχετική συμφωνία. Αλλωστε, ανάλογες συζητήσεις κάναμε και κατά την επίσκεψη στο Ισραήλ και κατά την επίσκεψη μαζί με τον πρωθυπουργό, τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στην Κύπρο». Ο κ. Δένδιας συζήτησε, επίσης, με τον ομόλογό του «για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, για την κατάσταση που δημιουργείται από την κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή