Στις 4.608 ευρώ το ανώτατο όριο για τις κύριες συντάξεις

Στις 4.608 ευρώ το ανώτατο όριο για τις κύριες συντάξεις

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανώτατο όριο κύριων συντάξεων στις 4.608 ευρώ, που αντιστοιχεί στο 12πλάσιο της ισχύουσας σήμερα βασικής σύνταξης για 20 έτη ασφάλισης, ορίζει τροπολογία του υπουργείο Εργασίας που κατατέθηκε χθες και ψηφίστηκε από τη Βουλή, εν μέσω αντιδράσεων, κυρίως ως προς τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και όχι την ουσία του θέματος. Την επιβολή πλαφόν στις συντάξεις είχαν άλλωστε προαναγγείλει η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μετά τον σάλο που είχαν προκαλέσει οι αποκαλύψεις του για «χρυσές» συντάξεις που εκδίδονταν με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου. Ετσι, με τη διάταξη που κατατέθηκε πριν από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, ως τροπολογία, προβλέπεται νέο ανώτατο όριο μηνιαίας κύριας σύνταξης ή συντάξεων για όλες τις συντάξεις γήρατος, αναπηρίας και θανάτου που χορηγούνται από τον ΕΦΚΑ και για τις οποίες έχει υπολογιστεί χρόνος ασφάλισης που ανάγεται σε χρονικό διάστημα μέχρι 31/12/2016. Το ανώτατο αυτό όριο ορίζεται στο 12πλάσιο της εθνικής σύνταξης, που αντιστοιχεί σε είκοσι χρόνια ασφάλισης ( 384 x 12) δηλαδή 4.608 ευρώ μηνιαίο μεικτό ποσό. Βέβαια, ξεκαθαρίζεται ότι το πλαφόν δεν αφορά τις περιπτώσεις λήψης του επιδόματος απόλυτης αναπηρίας ή του εξωιδρυματικού επιδόματος. Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως η σύνταξη θα προσαυξάνεται κατά το ποσό που αντιστοιχεί στα συγκεκριμένα επιδόματα.

Οπως αναφέρεται μάλιστα στην εισηγητική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία, το νέο ενιαίο ανώτατο όριο είναι υψηλότερο σε σχέση με τα ανώτατα ποσά συντάξεων που είχαν θεσπιστεί μεταβατικά και ίσχυαν έως και το τέλος του 2018. Το πλαφόν, βάσει του άρθρου 13 του ν. 4387/2016 για όσους ήταν ήδη συνταξιούχοι κατά την 13/5/2016, ανερχόταν στις 2.000 ευρώ (για μία σύνταξη) ή 3.000 (για περισσότερες συντάξεις). Επίσης, το νέο πλαφόν είναι υψηλότερο και από τα ανώτατα όρια συντάξεων που ίσχυαν για τους παλαιούς (έως 31/12/1992) ασφαλισμένους έως και την έναρξη του νόμου Κατρούγκαλου, και τα οποία ανέρχονταν σε 2.773 ευρώ για τους ασφαλισμένους των πρώην ειδικών Ταμείων και σε 2.373,5 ευρώ για τους ασφαλισμένους του πρώην ΙΚΑ-ΤΕΑΜ.

Σύμφωνα με την προωθούμενη διάταξη, το νέο ανώτατο όριο θα εφαρμοστεί και στις συντάξεις που χορηγούνταν κατά τη 12η/5/2016 και επανυπολογίστηκαν με βάση τις διατάξεις του Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016), για λόγους ίσης μεταχείρισης όλων των συνταξιούχων, με επανακαθορισμό της ετήσιας διαφοράς.

Ποσά συντάξεων που έχουν ήδη απονεμηθεί ή επανυπολογιστεί μετά την έναρξη ισχύος του νόμου και υπερβαίνουν το προαναφερόμενο ανώτατο όριο θα προσαρμοστούν στο νέο οριζόμενο ποσό των 4.608 ευρώ, από την ημερομηνία έναρξης καταβολής ή επανυπολογισμού τους. Οι επιπλέον διαφορές συντάξεων θα παρακρατηθούν από τους συνταξιούχους σε ποσοστό 20% της μηνιαίας καταβαλλόμενης σύνταξης και μέχρι την εξόφλησή τους. 

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από την προωθούμενη διάταξη υπάρχει εξοικονόμηση της τάξης των 550.000 ευρώ για το τρέχον έτος, 1,31 εκατ. ευρώ για το 2020, 1,57 εκατ. ευρώ για το 2021, 1,70 εκατ. ευρώ για το 2022 και 1,85 εκατ. ευρώ για το 2023. 

Οι κατηγορίες συντάξεων στις οποίες εντοπίστηκε το πρόβλημα, και οδηγηθήκαμε στην επιβολή πλαφόν, είναι:

α) Οι τουλάχιστον 226 οριστικές συντάξεις που ήδη έχουν εκδοθεί και καταβάλλονται στους δικαιούχους, με ποσά που ανέρχονται έως και τις 7.000 ευρώ. 

β) Οι νέες αιτήσεις που βρίσκονται υπό έκδοση και δεν έχουν αποδοθεί στους δικαιούχους (σε αυτές συγκαταλέγονται και περιπτώσεις όπως αυτή των 24.000 ευρώ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή