Η Ε.Ε. στηρίζει την ανεξαρτησία των εθνικών αρχών ανταγωνισμού

Η Ε.Ε. στηρίζει την ανεξαρτησία των εθνικών αρχών ανταγωνισμού

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμα προς τη νέα κυβέρνηση που αναδείχθηκε από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 να τοποθετήσει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού πρόσωπα πραγματικά ανεξάρτητα έδωσαν χθες οι Βρυξέλλες. Σε ερώτηση που έγινε χθες κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Βανέσα Μοκ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση επιβεβαίωσε κατ’ αρχάς την τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Ελληνα πρωθυπουργό και στην αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού επίτροπο, αλλά απέφυγε να ταχθεί υπέρ ή κατά της πρόσφατης νομοθετικής παρέμβασης με την οποία τέθηκαν εκτός της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού τέσσερα κορυφαία μέλη της.

Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι πράγματι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία την περασμένη Παρασκευή ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στη Μαργκρέτε Βεστάγκερ, ενώ σχετικά με το επίμαχο θέμα της θέσπισης καινούργιων ασυμβίβαστων για τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού η κυρία Μοκ ανέφερε: «Σε γενικές γραμμές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της την υιοθέτηση νέας νομοθεσίας που περιλαμβάνει νέα ασυμβίβαστα τα οποία επηρεάζουν την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού. Είμαστε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές για το θέμα αυτό. Γενικά μιλώντας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει σθεναρά την ανεξαρτησία των εθνικών αρχών ανταγωνισμού. Μια καλή συνεργασία ανάμεσα στις εθνικές αρχές ανταγωνισμού είναι κρίσιμη και μπορεί να διασφαλισθεί μόνο μέσω ανεξάρτητων αρχών. Αυτό τίθεται ξεκάθαρα και στην κοινοτική οδηγία, η οποία πρέπει να ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο των κρατών-μελών έως τις 4 Φεβρουαρίου 2021. Εργαζόμαστε με όλα τα κράτη-μέλη και είμαστε έτοιμοι να τους παράσχουμε όλη την απαραίτητη στήριξη για να διασφαλίσουμε την κατάλληλη και πλήρη ενσωμάτωση της οδηγίας».

Η απάντηση αυτή ερμηνεύεται ως προσπάθεια της Κομισιόν να «προειδοποιήσει» τη νέα κυβέρνηση να μην επαναλάβει τους εσφαλμένους χειρισμούς της προηγούμενης. Αλλωστε, είναι νωπές ακόμη οι μνήμες από την παρέμβαση που έκανε η κ. Βεστάγκερ το 2016, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ νομοθέτησε αιφνιδίως «φωτογραφικό» ασυμβίβαστο, προκειμένου να απομακρυνθεί από την Ε.Α. ο τότε αντιπρόεδρός της κ. Δ. Λουκάς, σύζυγος της σημερινής υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως. Τελικώς ο κ. Λουκάς παρέμεινε στη θέση του μέχρι τη λήξη της θητείας του ύστερα από τις αυστηρές συστάσεις των Βρυξελλών.

Υπενθυμίζεται πως η κοινοτική οδηγία 1/2019 θεσπίστηκε με στόχο την αποτελεσματικότερη επιβολή κανόνων στην αγορά από τις εθνικές αρχές ανταγωνισμού, ενώ περιλαμβάνει ειδικό άρθρο, το άρθρο 4, με διατάξεις για την ανεξαρτησία των μελών της.

Η οδηγία αυτή δεν έχει ακόμη μεταφερθεί στο ελληνικό δίκαιο. «Στα χαρτιά», όμως, έμεινε και το νομοσχέδιο για τις ανεξάρτητες αρχές, παρά το γεγονός ότι αρχικά είχε περιληφθεί στις μνημονιακές υποχρεώσεις. Το νομοσχέδιο το οποίο έπρεπε να θεσπιστεί το καλοκαίρι του 2018 θα βασιζόταν σε επισκόπηση όλων των ανεξάρτητων αρχών, συνταγματικά κατοχυρωμένων (όπως είναι για παράδειγμα το ΑΣΕΠ) και μη, όπως είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Οι θεσμοί έκαναν αλλαγές στο προσχέδιο που παρουσίασε τότε η κυβέρνηση, αλλά τελικά ούτε νόμος θεσπίστηκε ποτέ, αλλά έπαψε πλέον να αποτελεί το ζήτημα αυτό προαπαιτούμενο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή