Αλλαγή φρουράς, χωρίς εκπλήξεις, για το Εθνικό Θέατρο

Αλλαγή φρουράς, χωρίς εκπλήξεις, για το Εθνικό Θέατρο

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τριετή θητεία ορίστηκε χθες από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ο Δημήτρης Λιγνάδης στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που ήθελαν εδώ και καιρό τον ηθοποιό και σκηνοθέτη να είναι φαβορί για τη θέση.

Ο κ. Λιγνάδης, ο οποίος έχει δοκιμαστεί σε ρόλους και σκηνοθεσίες πρώτης γραμμής με πυκνή παρουσία στο Εθνικό Θέατρο, στο Φεστιβάλ Αθηνών και στο ελεύθερο θέατρο, βγαίνει από μια γεμάτη καλλιτεχνικά περίοδο, που ξεκίνησε με την παράσταση «Μαθήματα Πολέμου» και ολοκληρώνεται με τον «Οιδίποδα Τύραννο», η οποία βρίσκεται σε περιοδεία. Εχει διατελέσει διευθυντής της Νέας Σκηνής του Εθνικού και αναπληρωτής διευθυντής στη Δραματική Σχολή του θεάτρου. 

Ο κ. Λιγνάδης παραλαμβάνει τα ηνία από τον Στάθη Λιβαθινό, του οποίου η θητεία λήγει σε μερικές μέρες. Ο απερχόμενος διευθυντής είχε εκφράσει κατά καιρούς την επιθυμία του να συνεχίσει το έργο του στο Εθνικό Θέατρο και έχει δηλώσει ότι το πρόγραμμα της ερχόμενης σεζόν είναι σε μεγάλο βαθμό έτοιμο. Μένει φυσικά να δούμε ποιο ακριβώς είναι αυτό και κατά πόσο θα το υπηρετήσει ο νέος διευθυντής. Πάντως ορισμένοι από τους στόχους για τον κ. Λιγνάδη, σύμφωνα με το ΥΠΠΟ, θα είναι η ανάπτυξη «σε εύρος κοινού όσο και σε βάθος έργου» του Εθνικού Θεάτρου, όπως και η ενίσχυση του εκπαιδευτικού και κοινωνικού του ρόλου.

Αν και μάλλον ασυνήθιστο, η ανακοίνωση διορισμού του κ. Λιγνάδη συνοδεύεται και από το τι μέλλει γενέσθαι κατά τη λήξη του. Το υπουργείο θα προετοιμάσει την προκήρυξη για την πλήρωση της οικείας θέσης «σύμφωνα με καλές διεθνείς πρακτικές και μέσα από διάλογο με την καλλιτεχνική κοινότητα», προκειμένου να δημιουργηθεί μια «αδιάβλητη και καλά προετοιμασμένη» διαδικασία και να εφαρμοστεί μετά το τέλος της θητείας του κ. Λιγνάδη. Να θυμίσουμε ότι η νέα ηγεσία του ΥΠΠΟ ανακάλεσε την προκήρυξη της σχετικής θέσης, η οποία βέβαια είχε δημοσιευθεί λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές, προκειμένου το Εθνικό Θέατρο και άλλοι εποπτευόμενοι φορείς να μη μείνουν «ακέφαλοι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή