Δέκα χρόνια κλασικής μουσικής, μνήμης και προσφοράς στην Υδρα

Δέκα χρόνια κλασικής μουσικής, μνήμης και προσφοράς στην Υδρα

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια εποχή απομόνωσης, είτε πάνω από μια οθόνη είτε εκτός κοινωνικού συνόλου, είναι πραγματικά αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η μνήμη ενός ανθρώπου καταφέρνει να συγκεντρώνει κάθε χρόνο, επί δέκα συναπτά έτη, όχι μόνον εκείνους που τον εκτιμούσαν και τον αγαπούσαν, αλλά και νέους, πολλούς που δεν πρόλαβαν να τον γνωρίσουν. Αυτό φυσικά λέει πολλά για εκείνον που έφυγε, αλλά και για εκείνους που έμειναν και τον τιμούν.

Ετσι και φέτος η Ευγενία Σοφιανού και οι υιοί της, Νίκος και Αλέξανδρος, τίμησαν τη μνήμη του πατέρα τους Κωστή Σοφιανού, διοργανώνοντας την επετειακή 10η Φιλανθρωπική Εκδήλωση Κλασικής Μουσικής στην Υδρα, τα έσοδα της οποίας προσφέρθηκαν, όπως κάθε χρόνο, για τις ανάγκες του Κουλούρειου Νοσοκομείου «Παναγία Φανερωμένη», το οποίο λειτουργεί στο νησί. Δεν πρόκειται όμως μόνο για συναυλία μνήμης, αλλά και για μουσική εκδήλωση που έχει θέσει ιδιαιτέρως ψηλά τον πήχυ της ποιότητας.

Δέκα χρόνια κλασικής μουσικής, μνήμης και προσφοράς στην Υδρα-1

Λάτρης της κλασικής μουσικής και δεινός βιολιστής, ο επιχειρηματίας Κωστής Σοφιανός υπήρξε από τους πρώτους που διέκριναν το ταλέντο του Λεωνίδα Καβάκου, διοργάνωσε μάλιστα ένα από τα πρώτα κοντσέρτα του βιρτουόζου βιολιστή, όταν εκείνος ήταν 16 ετών. Δεν ήταν λοιπόν τυχαίο ότι ο διεθνούς φήμης μουσικός τίμησε τον θεσμό με την εμφάνισή του, το 2016, οπότε η ετήσια συναυλία των Σοφιανών στην Υδρα ξέφυγε από τα ελληνικά σύνορα. Από τότε και μέχρι σήμερα η οικογένεια Σοφιανού μετακαλεί νέους, ταλαντούχους σολίστες, που κατά κανόνα κρατούν στα χέρια τους ένα Στραντιβάριους.

Το περασμένο Σάββατο είχαμε την τύχη να απολαύσουμε δύο σολίστ βραβευμένους στον διεθνή διαγωνισμό «Τσαϊκόφσκι», τη Γιαπωνέζα Μαγιούκο Κάμιο στο Κοντσέρτο για βιολί του Μπρουχ αρ. 1 και τον Αρμένιο τσελίστα Ναρέκ Χακναζαριάν στον «Στοχασμό» του Μασνέ, από την όπερα «Θαΐς», και στις «Παραλλαγές πάνω σε ένα θέμα ροκοκό» του Τσαϊκόφσκι, υπό τη διεύθυνση του Κύπριου αρχιμουσικού Γιάννη Χατζηλοΐζου. Η καλοδουλεμένη εκτέλεση της Κάμιο δεν άφησε περιθώρια αμφισβήτησης της τεχνικής της, ενώ ο Χακναζαριάν έδωσε έμφαση στη λεπτομέρεια και σε μια ζωντανή συνομιλία με την ορχήστρα, την οποία ο μαέστρος οδήγησε με ασφάλεια μέσα από τις προκλήσεις του ανοικτού χώρου. Η συναυλία δίδεται κάθε χρόνο στην αυλή της μητρόπολης του νησιού και εντάσσεται στα «Θεομητορικά» της Υδρας. Οι συντελεστές απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα του κοινού που είχε γεμίσει τον χώρο και ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη χρονιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή