Στην τελική ευθεία η πώληση 938 ακινήτων από τη Eurobank

Στην τελική ευθεία η πώληση 938 ακινήτων από τη Eurobank

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πώληση δύο μεγάλων χαρτοφυλακίων ακινήτων ολοκληρώνει η Eurobank, συναλλαγές που θα αποτελέσουν πιλότο για το επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει στην αγορά του real estate, καθώς πρόκειται για τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια ακινήτων που μεταβιβάζει μέχρι σήμερα ελληνική τράπεζα.

Για τo πρώτο χαρτοφυλάκιο, που φέρει την επωνυμία Star, οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί, και έως τα τέλη του μήνα αναμένεται η μεταβίβασή του σε private equity fund με έδρα το Λουξεμβούργο, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες δραστηριοποιείται πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενώ για το δεύτερο χαρτοφυλάκιο, που φέρει την επωνυμία Opus, η τράπεζα έχει λάβει δεσμευτικές προσφορές από τρία μεγάλα επενδυτικά funds που δραστηριοποιούνται ήδη στην ελληνική αγορά.

Τα δύο χαρτοφυλάκια έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, δηλαδή το Star αποτελείται κατά κύριο λόγο από μικρά οικιστικά ακίνητα που είναι διάσπαρτα σε όλη τη χώρα, ενώ το χαρτοφυλάκιο Opus αποτελείται από εμπορικά ακίνητα, αρκετά από τα οποία είναι υψηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος. Συγκεκριμένα, το Star περιλαμβάνει 680 ακίνητα, από τα οποία τα 410 είναι οικιστικά, 115 εμπορικά, 130 οικόπεδα και κάποια αγροτεμάχια ή βιομηχανικά οικόπεδα. Η συνολική αξία αυτών των ακινήτων έχει αποτιμηθεί στα 30 εκατ. ευρώ. Η πλειονότητα και συγκεκριμένα το 50% βρίσκεται στην περιφέρεια, το 30% στην Αττική, το 10% στη Θεσσαλονίκη και το 10% στα νησιά.

Αντίθετα, το Opus περιλαμβάνει 258 εμπορικά ακίνητα συνολικής αξίας 88 εκατ. ευρώ, όπως γραφεία, καταστήματα, βιομηχανικά ακίνητα, αποθήκες κ.ά. Συγκεκριμένα, η βασική σύνθεση του πακέτου Opus περιλαμβάνει 140 εμπορικά ακίνητα αξίας 48,3 εκατ. ευρώ, 18 κτίρια γραφείων αξίας 29,4 εκατ. ευρώ, 7 βιομηχανικά ακίνητα αξίας 2,8 εκατ. ευρώ και 10 αποθηκευτικούς χώρους 1,7 εκατ. ευρώ. Η πλειονότητα αυτών των ακινήτων και συγκεκριμένα το 58% βρίσκεται στην Αττική, το 18% στη Θεσσαλονίκη, το 19% στη Μακεδονία (πλην Θεσσαλονίκης), στην Κεντρική Ελλάδα και στην Πελοπόννησο και το 5% στη νησιωτική χώρα (Ιόνια νησιά, Αιγαίο και Κρήτη). Τα «φιλέτα» άνω των 2 εκατ. ευρώ του πακέτου Opus αριθμούν 8 ακίνητα συνολικής αξίας 33 εκατ. ευρώ, καθώς και άλλα 8 ακίνητα έως 2 εκατ. ευρώ, η συνολική αξία των οποίων φθάνει τα 11,5 εκατ. ευρώ. Στον μακρύ κατάλογο περιλαμβάνονται επίσης 105 ακίνητα αξίας έως 250 εκατ. ευρώ και συνολικής αξίας 14,4 εκατ. ευρώ και άλλα 46 ακίνητα έως 500 εκατ. ευρώ το καθένα και συνολικής αξίας 15,7 εκατ. ευρώ κ.ά., που αποτελούν και τα «φιλέτα» του πακέτου.

Μεταξύ των ακινήτων που εμφανίζουν υψηλή εμπορική αξία είναι το διώροφο νεοκλασικό κτίριο της οδού Πατησίων και Στουρνάρη, εμπορικής αξίας 1,4 εκατ. ευρώ, τα κτίρια γραφείων στην οδό Σταδίου 10 εμπορικής αξίας 1,6 εκατ. ευρώ, στους Αμπελόκηπους αξίας 1,1 εκατ. ευρώ, στη λεωφόρο Κηφισού αξίας 1,9 εκατ. ευρώ, καθώς και ένα τετραώροφο ακίνητο αξίας 1,8 εκατ. ευρώ στην οδό Ξάνθου 5 στη Γλυφάδα. Στα ακίνητα μεγάλης αξίας που περιλαμβάνονται στο πακέτο Opus είναι επίσης ένα εμπορικό κατάστημα στην οδού Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη αξίας 3,3 εκατ. ευρώ, κτίριο γραφείων στην Ασκληπιού 3 στο Ιλιον αξίας 2,8 εκατ. ευρώ, κτίριο γραφείων 15,572 τ.μ. στην Αθήνα αξίας 8,2 εκατ. ευρώ, κτίριο γραφείων 12,739 τ.μ. στο Κορωπί αξίας 5,7 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή