Προσεκτικοί χειρισμοί από Τσίπρα

Προσεκτικοί χειρισμοί από Τσίπρα

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κωδικός «χαμηλοί εσωκομματικοί τόνοι» είναι αυτός που εφαρμόζεται στον ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία 24ωρα, προκειμένου να προχωρήσουν όλα τα –φιλόδοξα– σχέδια του Αλέξη Τσίπρα έχοντας όσο το δυνατόν λιγότερους εσωκομματικούς τριγμούς. Οι ήπιοι χειρισμοί του τέως πρωθυπουργού στις τρεις συσκέψεις που έγιναν εντός της εβδομάδας δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση, η οποία επιβεβαιώθηκε και χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης (ΣΚΑΪ) του Αλέξη Χαρίτση. Ο εκπρόσωπος του κόμματος ερωτηθείς σχετικά για τα εσωκομματικά απάντησε ικανοποιώντας και τις δύο πλευρές του εσωκομματικού χάρτη: και τον «νέο ΣΥΡΙΖΑ» που θέλει σημαντικές τομές και τον «βαθύ ΣΥΡΙΖΑ» που φοβάται, όπως όλα τα κατεστημένα, μια αλλαγή του status quo. «Ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα θα κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια. Θα το χαρακτήριζα ένα νέο ξεκίνημα τομής, αλλά και συνέχειας με τη μέχρι τώρα πορεία μας», σημείωσε χαρακτηριστικά, εξηγώντας: «Είναι μια συνέχεια, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια μακρά ιστορία, έχει κυβερνήσει τη χώρα 4,5 χρόνια, αλλά είναι και μια τομή, γιατί εμείς πράγματι θέλουμε η οργανωτική ισχύς του ΣΥΡΙΖΑ να αντιστοιχηθεί με την κοινωνική και εκλογική του επιρροή». Την ίδια ώρα ο κ. Χαρίτσης έδινε και το ιδεολογικό στίγμα του κόμματος το οποίο όπως είπε παραμένει «αριστερό, λαϊκό, ριζοσπαστικό», καθώς «δεν τίθεται ζήτημα να αλλάξουμε ταυτότητα». Πάνω σε αυτό το τελευταίο, δηλαδή την κατεύθυνση του κόμματος και το πώς αυτή θα αποτυπωθεί λεκτικά, έχει γίνει μεγάλη συζήτηση στο εσωτερικό του κόμματος. Η άποψη που κυριάρχησε είναι πως τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα πανευρωπαϊκά παρουσιάζουν σημαντική κάμψη. Και ως εκ τούτου, θα ήταν κάτι σαν «αυτοκτονία» να μετακινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ από τη ριζοσπαστική Αριστερά προς τα εκεί. Αντίθετα, τα «πράσινα κόμματα», δηλαδή τα οικολογικά, είναι σε άνοδο, και η Κουμουνδούρου θέλει να ανεβεί πάνω σε αυτό το κύμα που πιθανόν να προσθέσει ακροατήρια στο κόμμα. Εξ ου και οι συνεχείς αναφορές σε ένα πράσινο κόμμα. Οσον αφορά την εκλογή από τη βάση, παρά το ότι δημοσίως το θέμα έχει προσώρας «παγώσει», δεν φαίνεται να έχει κλείσει οριστικά και αμετάκλητα. Η φράση του Αλέξη Τσίπρα πως θεωρεί ότι «δεν είναι αυτό το επίδικο» ερμηνεύεται από πολλούς πως απλά δεν το βάζει στις προτεραιότητες, αλλά δεν το απορρίπτει τελεσίδικα. Στη συνεδρίαση πάντως της Προοδευτικής Συμμαχίας, υπήρξαν φωνές –σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ– που θεωρούν ότι η εκλογή από τη βάση θα αποτελέσει το «κλειδί» για εγγραφή μελών και ενίσχυση της συμμετοχής.

Για ΔΕΗ

Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, που αναζητεί βηματισμό, συνεχίζει και την αντιπολιτευτική του δράση. Το τελευταίο διάστημα η αξιωματική αντιπολίτευση σηκώνει ψηλά το θέμα της ΔΕΗ. Ο κ. Χαρίτσης, σχολιάζοντας στην ίδια συνέντευξη στον ΣΚΑΪ το ενδεχόμενο εξεταστικής επιτροπής για το θέμα της ΔΕΗ, σημείωσε: «Ολα στο φως. Τίποτα δεν έχουμε να φοβηθούμε. Αν θέλει η κυβέρνηση της Ν.Δ. Εξεταστική, ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα». Πρόσθεσε, δε, πως κατά τη γνώμη του «το πιο κρίσιμο, πολιτικά μιλώντας», είναι «ότι αυτή τη στιγμή το σχέδιο της κυβέρνησης αρχίζει σιγά σιγά να ξεδιπλώνεται. Πρέπει ο λαός να ενημερωθεί ότι η κυβέρνηση οδηγεί σε αυξήσεις τα τιμολόγια της ΔΕΗ από 1η Σεπτέμβρη. Με 500 εκατομμύρια ευρώ θα πληρώσει ο ελληνικός λαός αυτές τις αυξήσεις. Και επειδή κόπτεται η Ν.Δ. και η κυβέρνηση για τη μεσαία τάξη –το ακούγαμε προεκλογικά συνέχεια–, κυρίως τη μεσαία τάξη θα πλήξουν αυτά τα μέτρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή