Aπειλές από Χ. Ακάρ κατά Κύπρου

Aπειλές από Χ. Ακάρ κατά Κύπρου

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέο γύρο κλιμάκωσης έναντι Αθήνας και Λευκωσίας προχώρησε χθες η Τουρκία, παραμονές της 97ης «Επετείου Ανεξαρτησίας», δηλαδή της Μικρασιατικής Καταστροφής, που έλαβε χώρα στις 30 Αυγούστου του 1922. Η κλιμάκωση αναγιγνώσκεται «συνδυαστικά», καθώς το παζλ της αποτελείται από μια φραστική επίθεση του Τούρκου υπουργού Αμυνας στην Κυπριακή Δημοκρατία, μια νέα Navtex για γεώτρηση του τουρκικού πλοίου «Φατίχ» εντός κυπριακής ΑΟΖ και μια «ξαφνική» ενεργοποίηση μεταναστευτικών ροών από την απέναντι πλευρά του Αιγαίου. Ο κ. Ακάρ, μιλώντας σε εκδήλωση για την προαγωγή στελεχών του στρατού σε ανώτερες βαθμίδες, απείλησε ευθέως με «νέο 1974». «Είμαστε στο ίδιο σημείο που βρισκόμασταν και το 1974 στην Κύπρο», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «ό,τι χρειάστηκε να γίνει εκείνη την ημέρα, κανείς να μην αμφιβάλλει ότι δεν θα γίνει το ίδιο σε παρόμοια κατάσταση σήμερα». Ο κ. Χουλουσί Ακάρ εξέφρασε, δε, για άλλη μια φορά την αποφασιστικότητα της Τουρκίας για συνέχιση των δραστηριοτήτων της στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στο Αιγαίο. «Δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ από τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας εδώ, δεν θα κάνουμε βήμα πίσω, το έχουμε δηλώσει σε όλον τον κόσμο», υπογράμμισε, προειδοποιώντας πως «κανείς να μην δοκιμάσει τη δύναμη και την ισχύ μας, κανείς να μην κάνει λάθος λογαριασμούς». Ισορροπώντας σε έναν βαθμό τις ευθείες απειλές, πρόσθεσε πως «δεν είναι απειλή όταν λέμε ότι δεν θα παραβλέψουμε τα δικαιώματά μας και το δίκιο μας. Ολοι να κάνουν τους λογαριασμούς τους αναλόγως», τόνισε. Πράγματι η Τουρκία, σχεδόν την ίδια ώρα που έλεγε τα παραπάνω ο κ. Ακάρ, εξέδιδε νέα παράνομη Navtex ανακοινώνοντας πως ξεκινά γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ. Η Navtex αφορά το γεωτρύπανο «Φατίχ», θα τεθεί σε ισχύ από τις 4 Σεπτεμβρίου και προβλέπει να μετακινηθεί περίπου τέσσερα ναυτικά μίλια βορειοδυτικά του σημείου όπου βρίσκεται σήμερα. 

Μάλιστα, η γεώτρηση προβλέπεται ότι θα διαρκέσει από τις 4 Σεπτεμβρίου έως την 1η Νοεμβρίου. Η συγκεκριμένη κίνηση δεν ερμηνεύεται ως «απρόβλεπτη» από αρμόδιες διπλωματικές πηγές, με την Αθήνα να παρακολουθεί στενά την τουρκική κινητικότητα.

Ερωτηματικό

Την ίδια ώρα, «άγνωστος χ» είναι το ερευνητικό «Ορούτς Ρέις», καθώς δεν έχουν γίνει γνωστές οι προθέσεις της Αγκυρας αναφορικά με το τέταρτο ερευνητικό πλοίο. Για την ώρα, το πλοίο παραμένει αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Αττάλειας από το βράδυ της Τετάρτης, πιθανότατα για ανεφοδιασμό. Το κρίσιμο, ωστόσο, είναι προς τα πού θα κινηθεί. Η προσπάθεια, πάντως, της Τουρκίας να πιέσει με κάθε μέσο Αθήνα και Βρυξέλλες διαφάνηκε και από την ξαφνική, κατακόρυφη αύξηση των μεταναστευτικών ροών τα τελευταία 24ωρα, δημιουργώντας «ασφυξία» στα κέντρα υποδοχής και μεταφέροντας σε ένα ακόμη μέτωπο, το πιο δύσκολο διαχειριστικά, την αντιπαράθεση με την Αθήνα.

Τέλος, εντύπωση προκαλεί η πρωτοφανής ενέργεια του λεγόμενου «υπουργού Εξωτερικών» του ψευδοκράτους Κουντρέντ Οζερσάι να «ανοίξει» την περίκλειστη Αμμόχωστο για περίπου 40 Τούρκους και Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους ύστερα από 45 χρόνια. Ο κ. Οζερσάι πραγματοποίησε επίσκεψη προτού γίνει η λεγόμενη «καταγραφή» των περιουσιακών στοιχείων από την «επιτροπή απογραφής» και δημοσιοποίησε την ενέργεια ο ίδιος μέσω Facebook, όπου φαίνεται να συνοδεύεται από αξιωματικούς του κατοχικού στρατού και ομάδα του «υπουργείου Εξωτερικών». Αμεση ήταν η αντίδραση του ΥΠΕΞ της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη, που δήλωσε πως «θεωρούμε ότι είναι πολύ σοβαρά τα όσα επιχειρούνται να γίνουν και δεν υποβαθμίζουμε καθόλου τις δηλώσεις και τις ενέργειες του κ. Οζερσάι σε σχέση με την Αμμόχωστο». Η Λευκωσία, μάλιστα, προανήγγειλε πως το θέμα θα τεθεί και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή