Η Κουμουνδούρου επιστρέφει στις… Πρέσπες

Η Κουμουνδούρου επιστρέφει στις… Πρέσπες

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχέδιο «εγκλωβισμού» της κυβέρνησης με όχημα τις Πρέσπες σχεδιάζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, την επόμενη εβδομάδα, στη ΔΕΘ. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό «αυτή τη φορά οι όροι θα αντιστραφούν». Στην Κουμουνδούρου διαπιστώνουν, όπως λένε συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, μία τάση από πλευράς Μαξίμου το θέμα να πέσει χαμηλά. Και ως εκ τούτου θα επιχειρήσουν να το φέρουν και πάλι στην επικαιρότητα με «αντίστροφους», αυτή τη φορά, ρόλους: Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι ο επιτιθέμενος και η Ν.Δ. η αμυνόμενη. Την εβδομάδα που μας πέρασε, το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε εκτενώς στις κομματικές συσκέψεις και αποφασίστηκε πως ο πρωθυπουργός θα «δώσει έμφαση» στο ζήτημα κατά την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη. Στον ΣΥΡΙΖΑ ποντάρουν σε δύο άξονες.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν πως η συμφωνία των Πρεσπών έγινε αντικείμενο «ακραίας ψηφοθηρίας» από πλευράς Νέας Δημοκρατίας όταν ήταν στην αντιπολίτευση, κάτι που σε μεγάλο βαθμό έφερε αποτέλεσμα, αφού στη Βόρεια Ελλάδα, η Ν.Δ. πέτυχε πολύ μεγάλα ποσοστά και αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε κάτω από τον πήχυ του πανελλαδικού του ποσοστού.

Συνεπώς, το πρώτο που θέλουν να πετύχουν στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι να «κλείσει» αυτή η ψαλίδα, ισορροπώντας όσο το δυνατόν περισσότερο το πολιτικό εκκρεμές στη Βόρεια Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να τονίσει με έμφαση τα θετικά της συμφωνίας, όπως επί παραδείγματι, η αλλαγή ονόματος και συντάγματος της γείτονος, αλλά και η «επιστροφή» της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς.

Ο δεύτερος στόχος αφορά το εσωτερικό της Ν.Δ. και ουσιαστικά αποτελεί την επανάληψη ενός πλάνου που υπήρχε και πέρυσι αλλά απέτυχε στην πράξη: να δημιουργηθούν ρωγμές στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Ο τέως πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει από το Μαξίμου να ξεκαθαρίσει τη θέση του, προβάλλοντας και τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Δένδια κατά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, Νικόλα Ντιμιτρόφ, όπου ζήτησε «πιστή εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών». Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως αυτή η προεκλογική στάση της Ν.Δ. σε σχέση με την ήπια που ακολουθεί ως κυβέρνηση, μπορεί, αν όχι άμεσα αλλά μακροπρόθεσμα, να δημιουργήσει ρήγματα στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Οπως προειπώθηκε αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει στα εσωκομματικά της Ν.Δ. Είναι γνωστό πως και όταν βρισκόταν στην κυβέρνηση επένδυε πολλά στον εσωτερικό διχασμό του αντιπάλου της. Το ίδιο επεδίωξε, ανεπιτυχώς, και με τη συμφωνία των Πρεσπών, καθώς η τότε κυβέρνηση ήλπιζε να διχάσει το εσωτερικό της Ν.Δ., κάτι που τελικά όχι μόνο δεν ήρθε μετά την καθαρή επιλογή Μητσοτάκη να ασκήσει σκληρή κριτική στη συμφωνία, αλλά οδήγησε σε συσπείρωση του κόμματος. Το «σχέδιο» μπαίνει εκ νέου σε εφαρμογή, με επιτελικά στελέχη της Κουμουνδούρου να θεωρούν πως αυτή τη φορά θα καταφέρουν περισσότερα καθώς η Ν.Δ. είναι πλέον κυβέρνηση και έχει το βάρος της διαχείρισης της συμφωνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή