Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Οι aponeristas της μαγευτικής Σικίνου

Κύριε διευθυντά
Στον τόπο των θερινών διακοπών, μας συντρόφευσε και πάλι η ανάγνωση της εφημερίδας σας και απολαύσαμε ιδίως τα άρθρα που μας ταξίδεψαν σε προορισμούς της Ελλάδας. Οι περιγραφές του άρθρου του κ. Σεραφείμ Κωνσταντινίδη (17/8), χωρίς να κατονομάζει το όμορφο νησί με τη σύγχρονη ονομασία του, μας έδωσε τροφή να λύσουμε το κουίζ.

Ποιο είναι λοιπόν το νησί των aponeristas, όσων δηλαδή βουτούν στα απόνερα των πλοίων στο λιμάνι, εν είδει αποχαιρετισμού, το άλλοτε ονομαζόμενο Σύκανδρος, που είναι ικανοποιημένο από τη μη ανάπτυξη; Πρόκειται φυσικά για την απομακρυσμένη Σίκινο, που κάθε χρόνο «κινδυνεύει» με όλο και περισσότερους επισκέπτες... Δεν ήταν πέρυσι που ανακαλύφθηκε στο νησί ασύλητος τάφος στην Επισκοπή; Πάλι με το άρθρο της κ. Μαργαρίτας Πουρνάρα απολαύσαμε τις λεπτομέρειες της ανακαλύψεως, ενώ φέτος μας ταξίδεψε ξανά η ίδια αρθρογράφος σας στο νησί, περιγράφοντας τις «παπαδιαμαντικές» προετοιμασίες των πανηγυριών της. Ισως αυτή η «μη ανάπτυξη» να είναι πράγματι επωφελής και το εχέγγυο μιας ανόθευτης, ανεκτίμητης ομορφιάς...

Μαργαριτα Μαραγκου, Αθήνα

Το μπόνους εδρών και η συγκυβέρνηση

Κύριε διευθυντά
Εάν ο εκλογικός νόμος ήταν η πρόταση του ΚΙΝΑΛ, τα αποτελέσματα θα ήταν: Ν.Δ. 150 έδρες, ΣΥΡΙΖΑ 91, ΚΙΝΑΛ 23, ΚΚΕ 15, Ελληνική Λύση 11 και ΜέΡΑ25, 10. Η μόνη δυνατότητα ύπαρξης κυβέρνησης θα ήταν αυτή της ψήφου ανοχής του ΚΙΝΑΛ προς τη Ν.Δ. Αλλως «ντουγρού» για επαναληπτικές εκλογές.

Το μπόνους των 50 εδρών ή των 35, υπό προϋποθέσεις, στο πρώτο κόμμα, έχει ως βάση τον τεχνητό μετασχηματισμό κυβερνήσεων μειοψηφίας σε πλειοψηφία. Σε αμφότερες δε τις περιπτώσεις αποτελεί αντιδημοκρατική πράξη. Η επινόηση τέτοιου «μπόνους» ανήκει δυστυχώς στο ΠΑΣΟΚ.

Η πρότασή μου εκλογικού νόμου θα έδινε στις τελευταίες εκλογές τα εξής αποτελέσματα στην αρχική, αλλά προσωρινή, κατανομή: Ν.Δ. 131, ΣΥΡΙΖΑ 103, ΚΙΝΑΛ 26, ΚΚΕ 17, Ελληνική Λύση 12 και ΜέΡΑ25 11.

Στην πρότασή μου το «μπόνους» προβλέπεται, ως επιβράβευση, για το κόμμα ή συμμαχία κομμάτων που συμφωνούν στον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας και διαθέτουν ήδη τουλάχιστον 151 έδρες. Το σύνολο των εδρών της επιβράβευσης προκύπτει με αναλογική αφαίρεση εδρών από το ή τα κόμματα που δεν συμμετέχουν στην κυβερνητική πλειοψηφική συνεργασία και κατανέμεται επίσης αναλογικά σε όλα τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας. Η επιβράβευση, που λειτουργεί τώρα ως κίνητρο συνεργασίας, δίνεται στην ήδη υπάρχουσα πραγματική πλειοψηφία στη Βουλή και όχι σε κάποια μειοψηφία επειδή είναι πρώτη σε έδρες (ακόμα και με 25%). Το ύψος της επιβράβευσης θα είναι πολύ χαμηλότερο των 50 με στόχο την ύπαρξη κυβερνήσεων συνεργασίας με 180 + έδρες.

Ο τρόπος αυτός θα συμβάλει σταδιακά και σε εντελώς διαφορετικές (κόσμιες) σχέσεις ανάμεσα στα κόμματα, τα οποία θα έχουν κατά νου την αναγκαστική μελλοντική τους συνεργασία, ενώ το επιχείρημα της χαμένης ψήφου θα πάει περίπατο. Σε κάθε περίπτωση ο κόσμος έχει κουραστεί από τις κομματικές διακηρύξεις τους περί «ιδεολογικής καθαρότητας» από τη μια και το τσουνάμι των διάφορων γυρολόγων της πολιτικής από την άλλη.

Το κατώφλι εισόδου στη Βουλή αρχικά μπορεί να παραμείνει, και με τον καιρό σταδιακά να καταργηθεί.

Θεοδωρος Σταθης, Πρώην υπουργός

Το ναυάγιο, το ΑΣΝΑ και το πόρισμα

Kύριε διευθυντά
Αναφέρομαι στο άρθρο που δημοσιεύσατε στις 25/8/19 με τίτλο «Η ώρα της αλήθειας για το ναυάγιο του “Αγία Ζώνη”» του δημοσιογράφου Ηλία Μπέλλου, το οποίο διάβασα αρχικά με προσοχή και στο τέλος με έκπληξη.
Δυσάρεστη έκπληξη, διότι το άρθρο αναπαράγει κομμάτια του πορίσματος ΑΣΝΑ, το οποίο δεν μου έχει αρμοδίως κοινοποιηθεί, υιοθετεί αβίαστα κατηγορίες εναντίον μου, οι οποίες εξ όσων διάβασα βρίθουν ανακριβειών, προχείρων συμπερασμάτων και απαράδεχτων συλλογισμών από τα μέλη του ΑΣΝΑ, τα οποία, υποτίθεται, είναι έμπειρα περί των ναυτικών ατυχημάτων. Βεβαίως, διατηρώ επιφυλάξεις για το σύνολο του πορίσματος, το οποίο αγνοώ.

Η διαμαρτυρία μου προς την εφημερίδα σας έγκειται στο γεγονός ότι, αφενός μεν, δεν ζητήσατε τη δική μου άποψη για το περιεχόμενο του πορίσματος που δημοσιεύσατε, αφετέρου δε, και ακόμα πιο σημαντικό, είναι ότι η αναφορά του δημοσιογράφου στο πόρισμα ΕΜΠ, που ξεκάθαρα αναφέρεται σε δολιοφθορά του πλοίου μου, είναι εμφανώς περιορισμένη στο κάτω μέρος της σελίδας και η εντύπωση που αποκομίζει ο αναγνώστης είναι ότι η εφημερίδα σας υιοθέτει πλήρως το πόρισμα ΑΣΝΑ, το οποίο με στοχοποιεί ως κατηγορούμενο και εγκέφαλο μιας εγκληματικής οργάνωσης που σχεδίασε και εκτέλεσε το ναυάγιο του πλοίου μου με δήθεν σκοπό το κέρδος.  Προς ενημέρωση δική σας και του αναγνωστικού κοινού σας, εξαιτίας του ναυαγίου, η επιχείρησή μου, η οικογένειά μου κι εγώ έχουμε καταστραφεί ηθικά και οικονομικά. Το όνομά μου εξακολουθεί να διασύρεται αβασάνιστα και με λύπη μου διαπιστώνω ότι στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η εφημερίδα σας. Οταν κληθώ από τη Δικαιοσύνη να καταθέσω την άποψή μου, θα αποδοθούν ευθύνες τόσο για την πρόκληση του ναυαγίου όσο και για την έκταση της ρύπανσης, με τη δική μου συνδρομή και βάσει στοιχείων που διαθέτω. Ούτε βάσει λογισμών ούτε βάσει υποθέσεων.

Παρακαλώ, στο μέλλον η δημοσιογραφική σας έρευνα να περιλαμβάνει και τη δική μου άποψη, προς αποφυγήν διασυρμού του ονόματός μου.

Για την «Αγία Ζώνη II», Θεοδωρος Κουντουρης

ΕΣΥ και η ολική αρθροπλαστική

Κύριε διευθυντά
Με την παρούσα ζητώ μιαν απάντηση από το υπουργείο Υγείας για το εξής θέμα: Για ποιο λόγο, ενώ υπάρχει η δυνατότητα η ολική αρθροπλαστική γόνατος να γίνεται με τη νεότερη μέθοδο fast track, η μέθοδος αυτή να μη χρησιμοποιείται στα δημόσια νοσοκομεία παρά να είναι προνόμιο μόνο των ιδιωτικών νοσοκομείων; Ετσι ο ασθενής που δεν διαθέτει το ανάλογο χρηματικό ποσό ή ιδιωτική ασφάλιση, ταλαιπωρείται αφάνταστα με μια επέμβαση πολύ δύσκολη, με πολλές ημέρες νοσηλείας και αποθεραπείας και με τους ανάλογους πόνους. Ομως, αν σε κάτι πρέπει να είμαστε ίσοι αυτό είναι στο θέμα της Υγείας.

Διαθέτουμε εξαίρετους γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία μας και ακόμη και αν υποθέσουμε ότι χρειάζονται κάποια ιδιαίτερη εκπαίδευση για το είδος αυτό της χειρουργικής επέμβασης, ας την αποκτήσουν το ταχύτερο δυνατόν.

Ελενη Γκερτσου, Φιλόλογος

Για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Κύριε διευθυντά
Στις οικονομικές σελίδες της εφημερίδος σας της Τρίτης 3/9/2019 ανέγνωσα την είδηση για την ενίσχυση του εποπτικού ρόλου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Επίσης, στο φύλλο σας της 12ης Μαΐου 2019, η συνεργάτις σας κ. Τζένη Πάνου ανεφέρθη διά μακρόν στα φορολογικά πλεονεκτήματα των εταιρειών του ν. 89/1967 ο οποίος ήτο αποτέλεσμα πρωτοβουλίας μου.

Για την ιστορική ενημέρωση των αναγνωστών σας, θα ήθελα να σας γνωρίσω ότι υπήρξα ο εισηγητής - δημιουργός της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, στο πλαίσιο του ν. 148/1967 περί αναπτύξεως της Κεφαλαιαγοράς και του Χρηματιστηρίου στην Ελλάδα. Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να αναφέρω ότι και ο νόμος περί αμοιβαίων κεφαλαίων ωφείλετο σε πρωτοβουλία μου, προκειμένου να δημιουργηθεί στη χώρα ένας σημαντικός θεσμός για τις επενδύσεις.

Και οι τρεις ως άνω νόμοι - θεσμοί για το οικονομικό και χρηματοδοτικό σύστημα της χώρας αξιοποιήθηκαν και εξακολουθούν να αξιοποιούνται από όλες τις μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις.

Κωνσταντινος Α. Θανος, Καθηγητής
 

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ