Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Μα, συγκατάθεση ενός τεθνεώτος;

Κύριε διευθυντά
Κάποτε υπέβαλα για δημοσίευση σε ξένο ιατρικό περιοδικό ένα ενδιαφέρον περιστατικό. Το κείμενο απορρίφθηκε διότι δεν συνοδευόταν από γραπτή συγκατάθεση του ασθενούς, ο οποίος είχε πεθάνει δεκαοκτώ χρόνια νωρίτερα.

Οι εξηγήσεις που έδωσα στο περιοδικό δεν έγιναν δεκτές, οπότε τους έγραψα ότι οι μελλοντικές δημοσιεύσεις θα ήταν όλες του τύπου: «Κάποιος κάποτε έκανε κάποια συμπτώματα, υποβλήθηκε σε κάποιες εξετάσεις και βρέθηκε ότι πάσχει από κάποια νόσο, για την οποία έκανε ανάλογη θεραπεία με άγνωστο αποτέλεσμα». Τέτοιες εργασίες θα είχαν μηδενική επιστημονική αξία, αλλά οπωσδήποτε θα ήταν απόλυτα σύμφωνες με τους κανόνες της πολιτικής ορθότητας.

Θυμήθηκα το περιστατικό αυτό ενώ διάβαζα την απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα («Καθημερινή» 4/9/2019) για μη αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας των μαθητών στα πιστοποιητικά σπουδών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Οσο κι αν θέλει κανείς να μην είναι καχύποπτος, δεν μπορεί παρά να συμπεράνει ότι η πολτοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, προωθείται κανονικά και με τον νόμο. Αλλά γιατί να περιοριστούμε σ’ αυτά; Μπορούμε να αφαιρέσουμε και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία ταυτότητος και να πιστοποιούμε μόνο ότι «Ο αριθμός 1.234 αποφοίτησε από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση». Και μπορεί να προστεθεί στη μάζα μιας άχρωμης και άγευστης χώρας.

Αντωνης Παπαγιαννης, Ιατρός, Θεσσαλονίκη

Γηροκομείο Αθηνών και η διοίκησή του

Κύριε διευθυντά
Διάβασα με ενδιαφέρον τη δημοσιευθείσα στο φύλλο της 29/8 επιστολή του καθηγητή κ. Καλαβρού με τίτλο «Ο Δήμος Αθηναίων και το Γηροκομείο», που έχει χαρακτήρα ανοικτής επιστολής προς τον κ. δήμαρχο Αθηναίων.

Πέρυσι υπήρξα αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Γηροκομείου Αθηνών, του οποίου είμαι τακτικό μέλος, σε ορισθείσα με δικαστική διαταγή προσωρινή διοίκηση, και έτσι μπορώ να έχω ιδία αντίληψη του τι συμβαίνει στο Γηροκομείο, ποια είναι τα προβλήματά του και ποιο είναι το εύρος της εποπτείας που μπορεί να ασκήσει ο Δήμος Αθηναίων. Δεν γνωρίζω όμως τη σχέση του κ. Καλαβρού με το Γηροκομείο, του οποίου δεν είναι τακτικό μέλος, ούτε την πηγή της μονομερούς πληροφόρησής του.

Οι προσωρινές διοικήσεις, που ορίζονται δικαστικά, έχουν μια συγκεκριμένη κύρια εντολή, να διεξάγουν εντός συγκεκριμένης προθεσμίας αρχαιρεσίες, στις οποίες μετέχουν μόνο τα τακτικά μέλη του σωματείου, για την ανάδειξη τακτικής διοικήσεως, και να διαχειρίζονται μόνο συγκεκριμένες επείγουσες περιπτώσεις. Η παρούσα προσωρινή διοίκηση του σωματείου έχει, με τη δικαστική απόφαση που τη διόρισε, προθεσμία για τη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών μέχρι την 12η Σεπτεμβρίου, που για μία ακόμα φορά δεν έχουν προκηρυχθεί, κατά παράβαση του καταστατικού και της δικαστικής εντολής. Από το 2016 το Γηροκομείο διοικείται από προσωρινές διοικήσεις που έχουν την ίδια εντολή, αλλά για διάφορους λόγους δεν κατέστη δυνατή η διεξαγωγή τους, με αποτέλεσμα να διοικείται από προσωρινές διοικήσεις στις οποίες εναλλάσσονται κάποια από τα ίδια πρόσωπα, που επιβεβαιώνει τον κανόνα «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού».

Χωρίς να είμαι συνήγορος του Δήμου Αθηναίων, θεωρώ ότι είναι άδικη ως στηριζόμενη σε εσφαλμένη προϋπόθεση η αιτίαση ότι ο Δήμος Αθηναίων αδιαφόρησε να βοηθήσει τη δικαστικώς (συνεπώς προσωρινή) ορισθείσα διοίκηση να επαναφέρει την κανονικότητα και να εξυγιάνει μια νοσηρά κατάσταση, γιατί αυτό, σύμφωνα με τον Α.Κ. και το Σύνταγμα, είναι έργο μόνο της αιρετής διοικήσεως και όχι των προσωρινών διοικήσεων, που έχουν μόνο την εντολή να διεξάγουν άμεσα αρχαιρεσίες και όχι με τη μη διεξαγωγή αρχαιρεσιών να παραμένουν με δικαστικές διαδικασίες στη διοίκηση.

Εχω ιδία αντίληψη ότι ο Δήμος Αθηναίων όχι μόνο δεν αδιαφορούσε, αλλά, αντίθετα, με την αρμόδια αντιδήμαρχο ασκούσε παρέμβαση σε όλες τις δίκες για τον διορισμό προσωρινών διοικήσεων και είχε διορίσει επίτροπο για να παρίσταται στις συνεδριάσεις του Γηροκομείου, γιατί ο νόμος που προβλέπει την εποπτεία των δήμων στα φιλανθρωπικά ιδρύματα, που είναι πολύ παλιός, δεν παρέχει άλλα, πιο αποτελεσματικά μέσα ασκήσεως εποπτείας.

Νομίζω ότι επέστη ο καιρός ο κ. δήμαρχος Αθηναίων, στην περιφέρεια του οποίου εδρεύουν πάνω από 200 φιλανθρωπικά ιδρύματα, να αναλάβει πρωτοβουλία για τον εκσυγχρονισμό του σχετικού νόμου και την ενδυνάμωση των μέσων εποπτείας των ιδρυμάτων.

Λεανδρος Τ. Ρακιντζης, Αρεοπαγίτης ε.τ.

Επιστολή αναγνώστη (σας) και το άρθρο μου

Κύριε διευθυντά
Απορώ πώς η «Κ» την οποία διαβάζω καθημερινά από το 1945, και της οποίας διετέλεσα τακτικός συνεργάτης επί διευθύνσεων Νικολάου και Καρκαγιάννη, παρέβη ένα βασικό δημοσιογραφικό κανόνα και δημοσίευσε (στις 7.9.19) απαντητική επιστολή αναγνώστου σε άρθρο μου που δημοσιεύθηκε σε άλλη εφημερίδα («Βήμα», 11 Αυγούστου) χωρίς όμως να δημοσιεύσει το άρθρον αυτό – επιτρέποντας στον αναγνώστη να το παραμορφώσει κατά το δοκούν. Λυπάμαι γιατί το άρθρο μου (που προκάλεσε ήδη σοβαρό διάλογο μεταξύ των αρθρογράφων του «Βήματος») και το οποίο καλούσε στο να γίνει η επέτειος του ’21 αφορμή για μελέτη και ανάλυση των γεγονότων από ειδικούς ιστορικούς και όχι για παράτες και πανηγύρια, διαστρεβλώθηκε τόσο ώστε να εμφανιστεί ως ακατανόητον (και ανόητον). Δεν περίμενα τέτοια συμπεριφορά από μία σοβαρή εφημερίδα.

Καθόλου φιλικά, Νικος Δημου

To Κυκλαδονήσι και περί ανάπτυξης

Κύριε διευθυντά
Θα ήθελα να σημειώσω τα παρακάτω ως απάντηση άρθρου του συνεργάτη σας κ. Σεραφείμ Κωνσταντινίδη με τίτλο «Τι εμποδίζει την ανάπτυξη σε ένα νησί του Αιγαίου», που δημοσιεύθηκε την 17/8/2019.

Σε κάθε περίπτωση, αν ο κ. Κωνσταντινίδης έχει άποψη περί της ανάπτυξης της Σικίνου, τον καλούμε σε μια καλοπροαίρετη συζήτηση, καθώς για το ίδιο θέμα τόσο εγώ όσο και ο δήμος έχουμε τις δικές μας απόψεις και έχουμε δώσει διαρκείς αγώνες για τον στόχο αυτό.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση και σεβασμό προς εσάς προσωπικά, αλλά και την «Καθημερινή», για τη διαχρονική συμβολή σας στην προβολή και την υποστήριξη της αγαπημένης μας ιδιαίτερης πατρίδας, την οποία είχα την τιμή να υπηρετήσω επί οκταετία ως δήμαρχος.

Γιαννης Συριγος, Δήμαρχος Σικινητών 2007 - 2014

Η τραγωδία στο Μάτι, η Ηλεία, οι δωρεές

Κύριε διευθυντά
Πάρα πολύ σωστά και δίκαια η κυβέρνηση Μητσοτάκη φροντίζει να αξιοποιηθεί άμεσα η δωρεά χρημάτων που συγκεντρώθηκε υπέρ των πληγέντων της τραγωδίας στο Μάτι.

Η τραγωδία στο Μάτι ξύπνησε δυσάρεστες αναμνήσεις από τις φωτιές στην Ηλεία το 2007. Αφύπνισε όμως και τη μεγάλη πικρία των Ηλείων, διότι τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν τότε δεν απεδόθησαν για την αποκατάσταση της πληγείσης Ηλείας. Μετά την κατασκευή των σπιτιών στα χωριά που κάηκαν, έμεινε ένα ποσό 131 εκατομμυρίων από το ταμείο Μολυβιάτη. Αυτά τα χρήματα των πάρα πολλών δωρητών ουδέποτε διετέθησαν στην πληγείσα Ηλεία. Το ταμείο διελύθη και τα χρήματα άρχισαν να σκορπίζονται δεξιά και αριστερά. Μόνο ένα ποσό 22 εκατομμυρίων τελευταία έχει χορηγηθεί και πραγματοποιούνται έργα στην Ηλεία. Εγιναν ερωτήσεις στη Βουλή από Ηλείους βουλευτές για το τι ποσό επιτέλους υπάρχει ακόμη από το περίφημο ταμείο Μολυβιάτη.

Καταγγέλλουμε την αδικία για την παράνομη διάθεση σε άλλα και αλλού των χρημάτων των δωρητών.

Κύριοι της κυβέρνησης, αν δίκαια φροντίσατε να αποδοθούν τα χρήματα των δωρητών γρήγορα και αποκλειστικά για το Μάτι, πρέπει το ίδιο δίκαια να φροντίσετε να διατεθούν στην πολύπαθη Ηλεία, ό,τι ρέστα τέλος πάντων έχουν απομείνει από το πακέτο Μολυβιάτη.

Τζουλεκης Σπυριδων, Καρδιολόγος, Αμαλιάδα

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ