Πρόταση εξαγοράς LSE από το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ

Πρόταση εξαγοράς LSE από το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Η ενοποίηση των χρηματιστηρίων του Χονγκ Κονγκ και του Λονδίνου θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν γέφυρα ανάμεσα στις ισχυρότερες αγορές κεφαλαίου της Ανατολής και της Δύσης. Με αυτό το σκεπτικό ανακοινώθηκε χθες η πρόταση του χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ (ΗΚΕΧ) για την εξαγορά του αντίπαλου δέους στο Λονδίνο (LSE) έναντι 32 δισ. στερλινών ή 83,61 στερλινών για κάθε μετοχή.

 

Αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Πρώτον, το LSE έχει ήδη δρομολογήσει από τα τέλη Ιουλίου την εξαγορά της εταιρείας επεξεργασίας δεδομένων Refinitiv έναντι 22 δισ. στερλινών προκειμένου να ενισχύσει το «οπλοστάσιό» του και να ανταγωνιστεί μεγαλύτερους παίκτες όπως είναι το Intercontinental Exchange (ICE). Το LSE ξεκαθάρισε χθες πως «παραμένει δεσμευμένο στην ολοκλήρωση της συμφωνίας όπου σημειώνεται πρόοδος», απορρίπτοντας έτσι έναν από τους όρους στην προσφορά του HKΕΧ, που είναι μην ολοκληρωθεί αυτή η συναλλαγή. Το LSE χαρακτήρισε, επίσης, την προσφορά του ΗΚΕΧ «μονομερή, προκαταρκτική και υπό αυστηρές προϋποθέσεις». Καταλήγει πως θα αποφανθεί επί του θέματος εν ευθέτω χρόνο.
 

Ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι η πρόταση του HKEX, ο μεγαλύτερος μέτοχος του οποίου είναι το Χονγκ Κονγκ, για την εξαγορά του LSE γίνεται σε μια κρίσιμη συγκυρία για την ημιαυτόνομη περιφέρεια. Το οικονομικό κλίμα έχει αποσταθεροποιηθεί από τη μεγαλύτερη πολιτική κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Στην καρδιά της κρίσης του Χονγκ Κονγκ είναι η επιρροή που δέχεται από την Κίνα. «Η βρετανική κυβέρνηση ίσως να μην επιθυμεί να περάσει ένα τόσο ισχυρό σύμβολο του Σίτι του Λονδίνου και στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο σε ξένη ιδιοκτησία», σχολιάζει ο Νιλ Γουίλσον, αναλυτής του Markets.com, στο BBC. Πρόσθεσε πως οι πολιτικές προεκτάσεις αυτού του ζητήματος βρίσκονται στο επίκεντρο. Επί της ουσίας, με την εξαγορά του LSE από το ΗΚΕΧ θα είναι σαν να περνάει στην ιδιοκτησία της Κίνας από την πίσω πόρτα του Χονγκ Κονγκ, υπογράμμισε ο Γουίλσον.
 
Μετά τις σφοδρές συγκρούσεις των διαδηλωτών με τις αστυνομικές αρχές του Χονγκ Κονγκ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η πολιτική ηγεσία απέσυρε μόλις την περασμένη εβδομάδα το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που θα άνοιγε τον δρόμο για την έκδοση υπόπτων στην κινεζική ενδοχώρα. Μεταξύ άλλων αντέδρασαν ξένοι επενδυτές, ενώ έχασαν τη δουλειά τους στελέχη σε μεγάλους ομίλους που εξέφρασαν ελεύθερα τις απόψεις τους για τις διαδηλώσεις.

 
Το HKEX σκόπευε να προσεγγίσει το LSE μήνες πριν, αλλά φαίνεται να το ανέβαλε λόγω αυτής της δυσμενούς συγκυρίας. Δεν είναι, πάντως, πρώτη φορά που το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ προσεγγίζει έναν οργανισμό του Σίτι. Το 2012 εξαγόρασε το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου έναντι 1,4 δισ. στερλινών.

 
Αυτή η συμφωνία θα ήταν θετική και για την Κίνα. Ενα από τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας συμφωνίας είναι πως το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ (ΗΚΕΧ) θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως παράθυρο πρόσβασης για επενδύσεις στην Κίνα, προσθέτουν οι Financial Times. Σήμερα το Πεκίνο αναζητεί νέες διόδους ανάπτυξης υπό την πίεση του εμπορικού πολέμου που έχει κηρύξει εναντίον του η Ουάσιγκτον. Αρκεί, όμως, το Πεκίνο να άρει εμπόδια στην είσοδο ξένων κεφαλαίων.

 
Σε κάθε περίπτωση, όμως, το ΗΚΕΧ επιδιώκει να εξελιχθεί σε μεγάλο παίκτη των χρηματιστηριακών αγορών εκτός των ΗΠΑ», είπε διαχειριστής κεφαλαίων στους Financial Times. Χθες, πάντως η μετοχή του LSE αναρριχήθηκε πάνω από 15% εν μέσω της συνεδρίασης, στις 71,35 στερλίνες. Απέχει, βέβαια, αρκετά από την προσφορά του ΗΚΕΧ, που φθάνει τις 83,61 στερλίνες, τονίζει το BBC.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή